Fínky sa na MS žien postarali o ďalší zázrak na ľad

Vysmiate Fínky po historickom víťazstve nad Kanadou na MS, foto iihf.comVysmiate Fínky po historickom víťazstve nad Kanadou na MS, foto iihf.com

PLYMOUTH - Hokejistky Fínska sa postarali o ďalší zázrak na ľade. Ako prvé v oficiálnom súťažnom zápase na podujatí Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) zdolali okrem Američaniek aj výber Kanady. Na majstrovstvách sveta v hokeji žien v americkom Plymouthe si v sobotu poradili s favorizovaným zámorským tímom 4:3.

Fínky sa s Kanaďankami stretli na šampionátoch 21-krát, doteraz iba prehrávali. Vo vzájomných stretnutiach vrátane prípravných mali pred sobotou bilanciu 69 prehier a jedna remíza. Kanaďanky majú najhorší vstup do majstrovstiev sveta v histórii. V prvom súboji prehrali s Američankami 0:2 a potom nebodovali ani s Fínkami. Severanky pritom na úvod neuspeli s Ruskami 1:2.

O výhre Fínska nad Kanadou rozhodla Ronja Savolainenová 101 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času. "Pred stretnutím sme sa cítili skvele, verili sme, že Kanadu môžeme zdolať. Keď som dostala puk, len som ho napálila na bránku, kde bolo veľa hráčok. Fantastický pocit,“ tešila sa podľa webu šampionátu Savolainenová. Fínky v zápase viedli štyrikrát, trikrát Kanaďanky dokázali odpovedať a vyrovnať.

Vo fínskej bránke sa prekonávala Noora Rätyová, jedna z najlepších brankárok na svete. V kanadskej nepresvedčili Emerance Maschmeyerová a Genevieve Lacasseová. Naposledy predtým sa museli striedať kanadské ženy s maskou v zápase proti európskemu tímu 17. februára 2010, vtedy však za stavu 13:0 proti Švédkam chcela dať trénerka Mel Davidsonová šancu obom svojim zverenkyniam. "Zdolať Kanadu som sa pokúšala už trinásť rokov, konečne sa to podarilo. Horšie na tom bola Riikka Väliläová, ktorá sa o to snažila od deväťdesiatych rokov. Výhra je skvelá motivácia najmä pre mladšie hráčky. Vždy sme boli blízko k úspechu, ale teraz už vieme, že sme schopné zdolať aj elitné družstvo,“ tvrdila brankárka Rätyová.