Hokej dostal červenú, krízový štáb zakázal organizáciu podujatí do odvolania

BRATISLAVA (SZĽH) – Ústredný krízový štáb SR v pondelok zakázal organizáciu hromadných podujatí s výnimkami, ktoré sa však netýkajú športových akcií. Zákaz platí od 1. októbra do odvolania, respektíve do času, kým sa podarí zastaviť šírenie koronavírusu počas druhej vlny. Informovali o tom premiér SR Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas.

Klubová hokejová sezóna už odštartovala a od 2. októbra mala pokračovať aj zápasmi Tipos extraligy a Slovenskej hokejovej ligy. Po pondelku je jasné, že dve najvyššie hokejové súťaže na Slovensku sa v stanovenom termíne nezačnú. Nebudú sa konať ani všetky iné súťaže nielen v hokeji, ale v celom športovom spektre. „Nové prípady vznikajú na Slovensku najmä na hromadných podujatiach. Rozhodli sme sa, že ich zakážeme s určitými výnimkami, napríklad sobáš, pohreb, krst či zasadnutie orgánu verejnej moci, avšak potrebné je zabezpečenie zo strany organizátora, že všetci účastníci musia mať negatívny PCR test nie starší ako dvanásť hodín a že podujatie bude nahlásené 48 hodín vopred na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva,“ informoval hlavný hygienik. V takomto prípade by sa teoreticky mohli uskutočniť aj športové podujatia, otázne je, či ich organizácia za takýchto podmienok bude mať zmysel.

Premiér Igor Matovič doplnil, že okrem vyššie menovaných obradov sú zrušené všetky hromadné podujatia od 1. októbra až do odvolania. „Respektíve do času, kým šíriaci sa vírus nezlomíme. Mrzí nás toto obmedzenie, ale situácia na Slovensku je mimoriadne vážna,“ dodal Matovič. Pripojil, že zasiahnutá športová obec by mala dostať finančné kompenzácie. „Ruka v ruke s takýmito zásadnými obmedzeniami idú aj kompenzácie. Poprosil som pána ministra, aby začal rokovanie so športovcami o kompenzácii výpadkov ich tržieb. Aby nám šport či kultúra nezanikli.“