Do Siene slávy IIHF aj Bykov, Lidström či Yzerman

Sieň slávy Medzinárodnej hokejovej federácieSieň slávy Medzinárodnej hokejovej federácie

MINSK - Do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) uvedú v Minsku v záverečný deň 78. majstrovstiev sveta legendárnych hráčov Viačeslava Bykova, Andreja Chomutova, Nicklasa Lidströma, Steva Yzermana a in memoriam aj Ruslana Saleja. Okrem nich sa v dvorane ocitne aj funkcionár Murray Costello. Cenu Paula Loicqa, pomenovanú po bývalom belgickom prezidentovi IIHF, dostane Kanaďan Mark Aubry. Trojica Lidström, Salej a Yzerman v minulosti žiarila v zámorskej NHL, Chomutov s Bykovom patrili medzi opory reprezentácie Sovietskeho zväzu a Ruska.

Bykov s Chomutovom majú na svojom konte zlato zo ZOH 1988, krídelník Chomutov získal najcennejší kov aj štyri roky predtým. Lidström bol v kanadsko-americkej profilige viac ako 20 rokov oporou tímu Detroit Red Wings - sedemkrát ho vyhlásili za najlepšieho beka profiligy. S "červenými krídlami" vybojoval štyrikrát cenný Stanleyho pohár a zlato získal na MS 1991 a ZOH 2006. Jeho spoluhráč z Detroitu Yzerman takisto pôsobil v organizácii Red Wings viac ako 20 rokov a k trom Stanleyho pohárom pridal olympijské zlato v Salt Lake City 2002. 

Bielorus Ruslan Salej absolvoval v NHL vrátane play-off 978 duelov za Anaheim, Colorado, Floridu a Detroit. V septembri 2011 tragicky zahynul na palube lietadla s celým tímom KHL Lokomotiv Jaroslavľ.
V Sieni slávy IIHF Slovensko zastupujú Vladimír Dzurilla (od roku 1998), Jozef Golonka (1998), Ladislav Horský (2004), Ján Starší (1999), Peter Šťastný (2000) a Ladislav Troják (2011).

Držiteľa Ceny Paula Loicqa (zo Slovákov ňou v nedávnej minulosti ocenili Juraja Okoličányho) a nových členov Siene slávy IIHF vyberá historická komisia IIHF.
Správu priniesol oficiálny web IIHF.