Hodnotenie práce regionálnych inštruktorov rozhodcov

BRATISLAVA (SZĽH) – Dôležitou súčasťou výchovy mladých rozhodcov je v neposlednom rade aj inštruktor. Od januára 2019 pôsobia v žiackych súťažiach regionálni inštruktori rozhodcov. „Po piatich týždňoch od naštartovania projektu prišiel čas na jeho krátke priebežne zhodnotenie,“ hovorí riaditeľ súťaží Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Guryča.

Samotní rozhodcovia vnímajú pôsobenie inštruktorov veľmi kladne, hlavne ako pomoc, usmernenie a prenesenie teórie na ľad. Prítomnosť inštruktora na zápase spôsobuje väčšie zanietenie a nasadenie rozhodcov pre hru,“ zreferoval fungovanie inštruktorov Igor Guryča a pokračoval ich doterajšími poznatkami z práce s rozhodcami: „Z hlásení inštruktorov je zrejmé, že mnohí rozhodcovia majú veľký potenciál rozhodovať aj vyššie súťaže, ale potrebujú ešte nadobudnúť dostatočnú prax a pracovať na sebe najmä v samotnom pohybe po ihrisku, výbere správneho miesta na posudzovanie zákrokov, spolupráci, aplikácii pravidiel, čítaní hry a na komunikácii signalizáciou. Niektorí budú musieť zdokonaľovať aj samotné korčuľovanie.

Medzi regionálnymi inštruktormi pôsobia viacerí skúsení rozhodcovia, ako Peter Ország, Rudolf Lauf, Juraj Konc st. a mnohí ďalší, ktorí za necelé dva mesiace absolvovali 60 žiackych zápasov. Títo bývalí špičkoví rozhodcovia majú medzi začínajúcimi rozhodcami prirodzenú autoritu, čím dokážu veľmi efektívne pôsobiť na výchovu rozhodcu. Po skončení sezóny 2018/2019 plánuje SZĽH vyškoliť ďalších inštruktorov, aby ich bolo možné delegovať na podstatne väčší počet zápásov v žiackych súťažiach.

Zavedenie funkcie regionálnych inštruktorov je výrazný krok v pred pri práci s mladými rozhodcami. Potrebujú totiž odborné rady, podporu a ocenenie ich snahy a napredovania. Vyslovujem jednoznačnú podporu, aby tento formát hodnotenia a práce s mladými rozhodcami pokračoval a rozvíja sa aj v ďalších sezónach,“ dodal Igor Guryča, riaditeľ súťaží SZĽH.