Hlavný tréner SR „20“ Ernest Bokroš príjemne prekvapený úrovňou Hokejového leta

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ (SZĽH) – Ešte od 11. do 15. júna sa v Liptovskom Mikuláši zišla hokejová reprezentácia do dvadsať rokov na svojom prvom sústredení v novej sezóne. V rámci Hokejového leta, ktoré mládežnícke reprezentácie absolvovali znovu po roku, sa v JL Aréne v Liptovskom Mikuláši zišlo dohromady tridsaťštyri adeptov na najcennejší dres v tejto vekovej kategórii. Hlavný tréner výberu Ernest Bokroš v rozhovore priblížil účel tohto sústredenia, ako aj ďalší program, ktorý do začiatku sezóny na reprezentáciu do dvadsať rokov čaká.

Hokejové leto bolo prvou akciou „dvadsiatky“ v novej sezóne. Na čo ste sa na tomto sústredení zamerali?
Táto akcia bola zameraná hlavne na spoznanie nových adeptov pre ďalší ročník „dvadsiatky“ a, samozrejme, pre majstrovstvá sveta. Preto sme na ňu povolali viacero hráčov na všetkých postoch. Hráčov potrebujeme dôkladne spoznať. Vidíme ich síce v juniorských súťažiach, ale pre nás je potrebné ich vidieť v konfrontácii medzi sebou, čo už je predsa len vyššia úroveň.

Za necelých päť dní sústredenia ste mali viackrát na programe množstvo ľadu, doobeda tréning, poobede modelovaný zápas. Vyzerá to byť ako poriadna zaberačka.
Nepovedal by som, že je to zaberačka. Keďže niektorí hráči neboli dlho na ľade, tak sme chceli, aby doobeda hráči potrénovali a večer odohrali modelované zápasy, kde hráči hrajú medzi sebou a my, tréneri, ich sledujeme a pozorujeme a tým hľadáme vhodné typy do mužstva.

Ernest BokrošErnest Bokroš

Zväzovali ste ich v modelovaných zápasoch už nejakou taktikou, alebo ste im nechávali voľnosť, aby ukázali predovšetkým svoje herné činnosti jednotlivca?
Žiadna taktika, chlapci nemali nič nakázané. Mali sa len predviesť, majú ukázať to, čo vedia a zahrať si takpovediac „hurá hokej“. Je tu pätnásť chlapcov na jednej strane, pätnásť na druhej strane, chlapci cítia aj trochu napätia, v zápasoch je vidno aj emócie, ale práve pri takomto tlaku môžeme vidieť, čo ktorý hráč na ľade vie.

Hokejové leto prebehlo uprostred prípravného obdobia. Bolo badať na hráčoch, že ešte nie sú úplne zžití s ľadom?
Bol som prekvapený. Aj tréningy, aj zápasy, ktoré hrajú chlapci medzi sebou, mali svoju úroveň. Mňa hráči milo prekvapili, že majú takú vysokú úroveň. Hrajú s nasadením, do tela, samozrejme, je tam množstvo chýb, ale o ne teraz nešlo. Pre nás je dôležité v tejto fáze nájsť vhodné typy hráčov, pričom príležitosť chceme dať čo najväčšiemu spektru.

Máte už v tomto štádiu určitú predstavu o tíme?
To ešte nie. Máme svoj systém práce, ktorý máme zaužívaný a ktorý sa nám osvedčil. Máme tu tridsaťštyri hráčov, ale ešte ďalších pätnásť máme mimo. Tak ako každý rok, odíde nám niekoľko chlapcov do zahraničia, preto musíme voliť model prípravy tak, aby sme videli všetkých. Ďalšia akcia preto bude zameraná skôr pre zahraničných hráčov a po nej sa vrátime zas ku chlapcom, ktorí budú pôsobiť v našej lige.

Ernest BokrošErnest Bokroš

Už na túto akciu ste vytiahli aj mladších hráčov, 17-ročného brankára Hlavaja a dve „dvetisícky“ Džugana s Dlugošom.
Každý rok si v „dvadsiatke“ dávame záležať na tom, aby sme mali hráčov pripravených aj pre ďalší ročník. Tak je to aj tento rok. Ak spomíname brankára Hlavaja, tak ten bol v projekte už minulý rok. Ak nemá naša „dvadsiatka“ alebo „osemnástka“ kvalitného brankára, tak len ťažko môžeme uspieť na majstrovstvách sveta. Tak ako sme si dva roky pripravovali v projekte v minulosti Romana Durného, tak cieľavedome tentoraz pripravujeme aj Sama Hlavaja.

Nemáte tu však nikoho z osmičky mladších hráčov, ktorí už absolvovali na prelome rokov v Buffale svetový šampionát do dvadsať rokov. Ide o zámer z vašej strany?
Presne tak, ide o zámer. Títo chlapci už prešli naším systémom, očakávam však, že sa s nimi stretneme na konci júla vo Švajčiarsku, kde chceme nadviazať s nimi ďalšiu spoluprácu, pretože po tejto akcii ich už tak skoro neuvidíme, u niektorých najskôr až v záverečnej príprave pred majstrovstvami sveta. Preto postupujeme týmto systémom, ktorý sa nám v minulosti osvedčil.

Padli mená troch mladších hráčov. Ako počítate s ďalšími hráčmi ročníkov 2000 a mladších? Môže sa zopakovať scenár z tohto roku, kde ste na majstrovstvá sveta brali až ôsmich mladších hráčov?
Je to špekulácia. Dnes to ešte neviem povedať. Každý rok vyberáme zo záberu päťdesiatich hráčov, pričom to vždy osciluje v závislosti od ročníku. Vždy chceme vybrať tých najlepších, no v tejto súvislosti musím podotknúť, že mužstvo musíme skladať nielen z ofenzívnych hráčov, ale musíme mať v kádri aj defenzívnych hráčov a predovšetkým psychicky odolných. V minulosti sa nám osvedčilo, že sme dlhodobo analyzovali chlapcov aj s psychológom, mentálnym koučom a vo väčšine prípadov sme sa nomináciou trafili.

Ernest BokrošErnest Bokroš

Hokejovým letom sa sezóna len začína. Môžete priblížiť váš ďalší program do začiatku súťažného obdobia?
Ďalšou akciou bude výcvikový tábor na Slovensku, po ktorom odchádzame na turnaj do Švajčiarska, kde by sme chceli povolať viac-menej všetkých chlapcov, ktorí budú hrať v zahraničných ligách, pretože po tomto turnaji nám už odídu do svojich klubov. 1. augusta sa stretneme v ďalšej fáze prípravy, na ktorú by sme už chceli vyskladať tím, ktorý bude pôsobiť v extralige a 1. hokejovej lige.

Pre vás to bude ôsma sezóna pri reprezentácii do dvadsať rokov. Môže vás ešte niečo prekvapiť?
Človek sa učí každou sezónou. Každý rok som obohatený o ďalšie množstvo skúseností, najmä z medzinárodnej scény. Práve na „dvadsiatkách“ sa zavádzajú nové, moderné prvky svetového hokeja, ktoré sa následne prenášajú do seniorskej kategórie. Môžem povedať, že každý rok sa ako tréner posúvam. Prekvapiť ma skôr môžu veci na domácej scéne, no na medzinárodnej scéne už musíme byť maximálne pripravení a nesmie nás tam nič prekvapiť.

Za ten čas ste trénovali množstvo ročníkov. Dokážete povedať už v tejto chvíli kam sa výkonnostne môže zaradiť tento tím reprezentácie do dvadsať rokov?
Znovu je to len špekulácia, ale zdá sa mi, že tento rok budeme mať menší problém s obrancami, pri ktorých by sme potrebovali mať k dispozícii trošku väčší výber. Celkovo sa mi ale sila tohto družstva odhaduje v tejto chvíli ešte ťažko. Napokon niekedy sa chlapcom, ktorým sa príliš neverí, podarí spraviť väčší úspech ako tým, ktorým sa ročníkovo verí viac.