HGC 2022: Tartaľa potešilo postupné zlepšovanie výkonov, mrzela nízka efektivita

RED DEER (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov má za sebou prvú turnajovú previerku v aktuálnej sezóne. Pod vedením nového hlavného trénera Tibora Tartaľa obsadila šieste miesto na prestížnom Hlinka Gretzky Cupe v kanadskom Red Deere.

Slováci síce v štyroch dueloch na podujatí zvíťazili iba raz (proti Švajčiarom 3:2 pp), ale s výnimkou vysokej prehry 1:9 s Kanadou dokázali držať krok aj s poprednými tímami. Švédom podľahli v úvodnom zápase základnej skupiny 1:4, pričom ešte do 46. minúty svietil na výsledkovej tabuli vyrovnaný stav 1:1. V záverečnom súboji o konečné piate miesto prehrali s Američanmi 2:4, no na súperovho brankára vyslali až 35 striel a vypracovali si veľké množstvo gólových príležitostí. Nevyužili samostatné nájazdy ani viaceré prečíslenia dvoch proti jednému či dokonca troch proti jednému brániacemu hráčovi. 

„Veľa hokejistov z nášho tímu malo prvý kontakt s takýmto top turnajom na medzinárodnej úrovni. Verím, že táto skúsenosť im pomôže v tom, aby na ďalších podujatiach premieňali viac šancí. Dúfam, že v priebehu sezóny budeme čoraz silnejší. Slabá efektivita sa ukázala ako dôležitý faktor, ktorý nás obral o lepšie výsledky. Aj v poslednom vystúpení proti Američanom sme mohli strelenými gólmi získať psychickú výhodu nad súperom, ale nepremieňali sme dostatok šancí,“ povedal pre Hockey Slovakia hlavný tréner Tibor Tartaľ.

Tridsaťpäťročný kouč nemohol na turnaji počítať s dvoma dôležitými osobnosťami ročníka 2005, keďže útočník Dalibor Dvorský a obranca Maxim Štrbák cestovali do Kanady s juniorskou reprezentáciou. Navyše, krátko pred odletom vypadol pre zranenie aj útočník Milan Tadeáš Jobek. 

„Mali sme v Kanade mladý tím, v ktorom figurovali až štyria hráči ročníka narodenia 2006. Na Hlinka Gretzky Cupe sme dostali dôležitú informáciu o chlapcoch aj smerom k aprílovým MS. Potešili ma vyrovnané duely s favoritmi, ale taktiež víťazstvo proti Švajčiarom. S Helvétmi sme hrali bezprostredne po súboji s Kanaďanmi, ktorý bol mimoriadne náročný fyzicky aj emočne,“ pokračoval.

Slovenskí mladíci odohrali v Kanade dovedna päť zápasov. Okrem štyroch na Hlinka Gretzky Cupe aj jeden prípravný duel proti Američanom. V ňom dostali od zámorského tímu debakel 0:8. O týždeň neskôr však s rovnakým súperom prehrali 2:4 s pomerom striel 35:36. 

„Výkonnosť tímu rástla postupne, už od prípravy v Poprade. Pred prvým zápasom s Američanmi sme nemali žiadne prípravné medzištátne stretnutie, a tak bolo náročné čeliť takému súperovi. S pribúdajúcimi duelmi však boli hráči psychicky odolnejší, zlepšovali sa v riešeniach herných situácií a boli blízko úspechu v základnej skupine proti Švédom aj v záverečnom dueli proti Američanom. Do vrcholu sezóny v podobe MS musíme zlepšiť efektivitu a presilovky,“ hovoril Tartaľ, ktorý mal počas turnaja jasnú brankársku jednotku.

Samuel Urban nastúpil od úvodných minút do všetkých štyroch zápasov Hlinka Gretzky Cupu a predvádzal spoľahlivé výkony. Turnaj ukončil s úspešnosťou zákrokov tesne pod 89 %, ale treba povedať, že štatistiky mu pokazilo deväť inkasovaných gólov od Kanaďanov. Domáci favoriti na zlaté medaily však vyslali na odchovanca púchovského hokeja až 54 striel v priebehu 50 minút. Z pohľadu kanadského bodovania sa najviac darilo útočníkovi Ondrejovi Molnárovi s troma asistenciami. Najlepším strelcom tímu bol dvojgólový Adam Cedzo, ktorý rozhodol o triumfe Slovákov proti Švajčiarom.

Slovenská osemnástka by mala do konca augusta absolvovať ešte jeden medzinárodný turnaj, kde sa budú môcť ukázať ďalší reprezentační adepti. Realizačný tím zatiaľ čaká na definitívne potvrdenie programu. „Momentálne je to v štádiu riešenia. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie,“ doplnil Tartaľ.