HGC 2022: Slováci na záver skupinovej fázy zdolali Švajčiarov, o 5. miesto zabojujú proti USA

RED DEER (SZĽH) – Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov zvíťazili v treťom zápase na turnaji Hlinka Gretzky Cup 2022 v kanadskom Red Deere. Zverenci Tibora Tartaľa zdolali Švajčiarov 3:2 po predĺžení a v piatok o 21.30 h SELČ si zahrajú o konečné 5. miesto proti Američanom.

Slovenskí hokejisti mohli otvoriť skóre stretnutia v 5. minúte. V oslabení unikli František Dej s Kamilom Rohaľom a druhý menovaný v stopercentnej šanci trafil iba švajčiarskeho brankára Ewana Hueta. O pár sekúnd neskôr sa zopakovala podobná situácia. Andrej Párička v brejku síce neprihral ideálne Ondrejovi Marunovi, ale potom sa ešte dostal k puku a poslal ho do žŕdky. Stupňujúca sa aktivita Slovákov priniesla úvodný gól v 12. minúte. Strelu Lea Eperješiho tečoval nechytateľne do siete Daniel Alexander Jenčko. V 16. minúte nasledovalo švajčiarske vyrovnanie. Nepresnosť v súperovej rozohrávke využil Kevin Zürcher, ktorého strela švihom zapadla za chrbát Samuela Urbana. V závere prvej tretiny slovenský brankár čelil trestnému strieľaniu Lea Braillarda, ale predviedol úspešný zákrok.

V druhom dejstve padali góly iba v presilovkách. Prvé tri vylúčenia nepriniesli zmenu skóre, ale po prísne posúdenom útočnom faule Adama Cedza sa presadili Švajčiari. Rafael Meier si v 34. minúte našiel odrazený puk pred odkrytou bránkou a zblízka nedal šancu Urbanovi. Už o minútu neskôr však odpovedal práve Cedzo. Slovenský útočník v početnej výhode výborne spracoval strieľanú prihrávku Jakuba Chromiaka od modrej čiary, obtočil sa v predbránkovom priestore a zasunul puk do siete. 

V úvode tretej tretiny mohli slovenskí hráči pykať za nepresnú rozohrávku vo vlastnom obrannom pásme. Puk pristál na hokejke voľného Janisa Embachera, ktorého však vo veľkej príležitosti vychytal pozorný Urban. V 50. minúte, krátko po ubránenom oslabení, vyrazil do samostatného úniku Maruna, ale chýbala mu rýchlosť a jeho strela skončila na Huetovi. Záverečné minúty riadneho hracieho času priniesli obojstrannú snahu o rozhodnutie duelu, rozuzlenie však nastalo až v predĺžení. Dej predviedol vydarenú individuálnu akciu, prihral nekrytému Cedzovi a ten pohotovou strelou rozvlnil sieť. 

Hlinka Gretzky Cup 2022 hráčov do 18 rokov – Red Deer (Kan.):

Slovensko – Švajčiarsko 3:2 po predĺžení (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)
Góly: 12. Jenčko (Eperješi, Molnár), 35. Cedzo (J. Chromiak, Molnár), 62. Cedzo (Dej) – 16. Zürcher, 34. R. Meier (Braillard, S. Meier). 
Vylúčení: 6:5 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0.

Zostava SR 18: S. Urban – J. Chromiak, Baran, Eperješi, Pišoja, S. Barcík, Beluško, Ďurina – Cedzo, Pobežal, Císar – Molnár, Jenčko, Kukumberg – Pekarčík, Dej, Kurila – Rohaľ, Párička, Maruna – Stahoň. Tréner T. Tartaľ.