HGC 2022: Dominantná výhra Kanady, Slovákov čakajú v Red Deere ešte dva zápasy

RED DEER (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov neuspela ani v druhom vystúpení na turnaji Hlinka Gretzky Cup 2022. V súboji s rozbehnutou Kanadou, ktorá hrá mimoriadne dominantný hokej, prehrala 1:9. O jediný slovenský presný zásah sa zaslúžil v závere tretej tretiny Peter Císar.

V záverečnom vystúpení v rámci skupinovej fázy prestížneho podujatia nastúpia Slováci v stredu 3. augusta od 23.00 SELČ, len necelých sedemnásť hodín po náročnom utorňajšom stretnutí, proti Švajčiarsku. Vzhľadom na vývoj v tabuľke A-skupiny už zverenci trénera Tibora Tartaľa nemajú možnosť postúpiť do semifinále. Na základe výsledku zápasu s Helvétmi si tak zahrajú buď o konečné umiestnenie na 5., respektíve 7. priečke.

Kanaďania sa po výprasku 14:0, ktorý v úvode turnaja uštedrili Švajčiarom, pustili s chuťou aj do slovenských rovesníkov. V prvej tretine, ktorú ovplyvnilo až deväť menších trestov dohromady na oboch stranách, vystrelili na brankára Samuela Urbana 29 pukov. Za bránkovú čiaru prepasírovali dva.

V polovici stretnutia mali na konte už viac ako 40 striel, kým Slováci len deväť. Kanaďania potvrdzovali, že po ročnej odmlke – vlani sa na Hlinka Gretzky Cupe v Piešťanoch a Břeclavi nezúčastnili – majú na domácom ľade jediný cieľ. Triumfovať. Dominantným spôsobom „zničili“ Švajčiarov a rovnako si počínali aj voči Slovákom. V súbojoch boli odolnejší, na korčuliach rýchlejší, strelecky neporovnateľne aktívnejší. Výsledkom bolo deväť gólov v slovenskej sieti. Všetky inkasoval Urban, ktorého napokon v 50. minúte nahradil Damián Slávik. V závere tretej tretiny zmazal nulu v kolónke strelených gólov Peter Císar, ktorý si na ľavom krídle peknou kľučkou položil Molendyka a zakončil presne.

 

Hlinka Gretzky Cup 2022 hráčov do 18 rokov – Red Deer:

Slovensko – Kanada 1:9 (0:2, 0:4, 1:3)

Góly: 57. Císar – 6. Yager (Molendyk, Ritchie), 16. Benson (Price, Yager), 28. Yager (Price, Benson), 30. Howe (Rehkopf, Cristall), 34 Heidt (Barlow, Rehkopf), 40. Allen (Cristall, Wood), 45. Heidt (Barkey), 45. Gauthier (Benson), 50. Molendyk (Yager, Ritchie).

Vylúčení: 8:8 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0.

Zostava SR: Urban (50. Slávik) – J. Chromiak, Baran, Eperješi, Pišoja, Barcík, Petras, Beluško – Cedzo, Pobežal, Císar – Molnár, Jenčko, Kukumberg – Pekarčík, Dej, Kurila – Stahoň, Párička, Maruna – Rohaľ. Tréner T. Tartaľ.

Hlasy po zápase: 

Samuel Urban, brankár SR 18: „Úvodných tridsať minút sme dokázali držať tempo so súperom, ale potom prišla nevydarená pasáž v druhej polovici prostrednej tretiny, ktorá rozhodla. Mali sme vtedy výpadok, z čoho vyplynulo viacero gólov v našej sieti. Kanaďania sa tlačili do koncovky, strieľali z každej pozície a takisto aktívne dorážali. Napriek tomu, že nás výrazne prestrieľali a mal som veľa práce, tak nepovažujem duel za najťažší v kariére. Som v bránke na to, aby som chytil čo najviac striel." 

Tibor Tartaľ, tréner SR 18: „Ťažko sa mi hodnotí zápas. Kanada ukázala, že má tím s obrovskou kvalitou. Opäť sme doplatili na to, že sme boli neefektívni. Nedokázali sme sa dostať do stretnutia premenenými šancami a bez toho nemôžeme konkurovať súperovi, akým je Kanada. Musíme čo najskôr zabudnúť na prehru a poučiť sa z nej. Do zápasu so Švajčiarmi pôjdeme jednoznačne za víťazstvom."