Handzuš definitívne nie, na súpiske zatiaľ len 21 hráčov

logo ZOH 2006 v Turínelogo ZOH 2006 v Turíne

TURÍN 14. februára (SITA) - Útočník Michal Handzuš si definitívne nezahrá na olympijskom turnaji v Turíne. "Mišo telefonoval trénerovi Hossovi v noci o jednej a oznámil mu, že po vyšetrení v New Yorku mu lekár neodporučil zápasovú záťaž," informoval na tlačovej besede v Slovenskom dome deň pred začiatkom olympijského turnaja asistent trénera SR Ján Jaško.
 
Dvadsaťosemročný hráč Philadelphie sa zranil v piatkovom zápase s Washingtonom po súboji s Dainusom Zubursom - vykĺbil si rameno a natiahol si väzy. "Mišo informoval, že operácia nie je nevyhnutná, ale lekár mu odporučil minimálne štvortýždňový oddych," doplnil aktuálne informácie Jaško. O náhradníkovi za Handzuša sa v tíme už diskutuje, ale v utorok večer na direktoriáte turnaja zapíše slovenská výprava na oficiálnu súpisku len 21 mien - 19 hráčov v poli (7 obrancov a 12 útočníkov) a 2 brankárov. Kto z brankárov zostane v pozícii tímovej trojky, bude známe až večer tesne pred zasadnutím direktoriátu turnaja.
 
Po utorkovom prílete zvyšnej pätice hráčov - gólman Peter Budaj a útočník Marek Svatoš prišli v utorok predpoludním, okolo 14.00 h dorazia do Turína Marián Gáborík, Ľubomír Višňovský a kapitán Pavol Demitra - je vo výprave 24 hokejistov vrátane dvoch cestujúcich náhradníkov Ronalda Petrovického a Miroslava Zálešáka. "Nálada v tíme je po príchode hráčov zo zámoria veľmi dobrá, chlapci sa veľa smejú, doberajú sa," povedal Ján Jaško o atmosfére v tíme pred stredajším úvodným zápasom v základnej B-skupine s Ruskom. "Celé mužstvo je odhodlané odčiniť neúspech na predchádzajúcich dvoch olympiádach v Nagane a Salt Lake City."

Tréneri pred turínskou premiérou budú ešte hovoriť s hráčmi, ktorí majú najväčšie skúsenosti s hrou Rusov: dvojicou Štrbák - Kapuš, ktorá pôsobí v Rusku, a hokejistami z tímov NHL, za ktoré hrajú hokejisti zbornej. "Musíme sa zamerať na presilovky a oslabenia," zdôraznil asistent trénera SR.
 
Podľa prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Juraja Širokého môže byť ruskou nevýhodu fakt, že majú trochu problémy s príletmi hráčov z NHL do dejiska ZOH.
Slovenskí tréneri zatiaľ nerozhodli, kto z brankárov dostane dôveru v úvodnom stretnutí s Ruskom. "Všetci traja sú výborní, v dobrej forme. Definitíva padne možno až po rozkorčuľovaní v stredu predpoludním o desiatej," informoval Jaško. Štvrtým centrom bude Tomáš Surový, ktorý môže hrať aj na krídle. "Chceme mať štyri vyvážené formácie, ešte stále hľadáme optimálne zloženie," priznal Hossov asistent.

Slovenská hokejová výprava sa trochu posťažovala na turínske podmienky. "Nie sú ideálne, ale všetci ich máme rovnaké," pripomenul Ján Jaško. "Škoda však, že stredajšie predzápasové rozkorčuľovanie nebudeme mať v hale, kde nastúpime na súboj s Ruskom. Je to dosť nezvyčajné." Podľa hovorcu výpravy SR na ZOH 2006 Ľubomíra Součka sa však šéf zväzu Juraj Široký pokúsi na večernom zasadnutí direktoriátu zabezpečiť pre slovenskú reprezentáciu rozkorčuľovanie v deň prvého zápasu v hlavnej hale.

Na utorkovej tlačovej besede chýbal hlavný tréner František Hossa. Nestalo sa nič mimoriadne, len musel ísť na povinné stretnutie trénerov všetkých zúčastnených mužstiev, ktoré sa konalo pol hodinu pred tlačovkou.



bg;pp;ru