Halák pomohol Bostonu k víťazstvu nad Rangers 25 zákrokmi

NEW YORK - Hokejisti Bostonu zvíťazili v nedeľnom zápase NHL na ľade New Yorku Rangers 3:1. V bránke hostí sa predstavil Slovák Jaroslav Halák, predviedol 25 úspešných zákrokov a vyhlásili ho za druhú hviezdu zápasu.

Bruins si po góle Charlieho McAvoya a presnom zásahu Charlieho Coylea v oslabení vybudovali dvojgólový náskok. Mika Zibanejad síce dokázal v 50. minúte v oslabení znížiť a zdramatizovať duel, Patrice Bergeron však do prázdnej bránky spečatil výsledok na 3:1 pre hostí. Boston uspel po tretí raz za sebou a zvíťazil deviatykrát z uplynulých desiatich duelov. Upevnil si postavenie na čele Východnej konferencie i celej súťaže. "Momentálne hráme skutočne vynikajúci hokej. Vyzerá to tak, že všetci hráči našli správnu chémiu vo svojich formáciách, každý vie, čo má robiť, každý niekam zapasoval. Máme zdravý tím," povedal pre nhl.com útočník Brad Marchand, ktorý si v zápase pripísal jednu asistenciu. Slovenský obranca Zdeno Chára odohral za Bruins 22:34 minúty, bol druhý najvyťaženejší hráč "medveďov" a mal dva plusové body. Rangers prišli o víťaznú sériu, ktorá trvala štyri stretnutia, na pozíciu s druhou voľnou kartou vo Východnej konferencii strácajú už sedem bodov.

Hráči Dallasu podľahli domácej Ottawe 3:4 po predĺžení. V drese Stars opäť chýbal obranca Andrej Sekera, ktorý figuroval v pozícii zdravého náhradníka. Víťazný gól Senators strelil Rus Arťom Anisimov.

Ani 55 striel na bránku nestačilo Columbusu v New Jersey, keď prehral 3:4 po nájazdoch. Hrdinom domácich bol brankár Mackenzie Blackwood, ktorý si s 52 zákrokmi utvoril kariérne maximum. V nájazdoch navyše "vynuloval" šesť exekútorov Blue Jackets. "Po tom, ako som inkasoval v prvej tretine dva góly, som spoluhráčom čosi dlhoval. Snažil som sa robiť to, čo vždy fungovalo, ísť strelu za strelou a vyšlo to," poznamenal Blackwood. Rozhodujúci samostatný nájazd premenil v siedmej sérii švédsky krídelník Jesper Bratt.

V drese Edmontonu hviezdil Leon Draisaitl. Nemecký útočník sa podieľal gólom a dvoma asistenciami na víťazstve v Caroline 4:3 po predĺžení. V uplynulých piatich zápasoch dosiahol dvanásť bodov a je suverénnym lídrom kanadského bodovania. Na konte má 95 bodov (34+61), druhý David Pastrňák z Bostonu zaostáva o 13 bodov. Draisaitl ťahá Oilers aj pri absencii zraneného Connora McDavida, Edmonton bez kapitána vyhral tri zo štyroch zápasov sa vrátil sa na čelo Pacifickej divízie. "Vo všetkých štyroch stretnutiach sme podali solídny výkon na oboch koncoch klziska. To ukazuje na náš charakter. Chalani, ktorí dostali väčší priestor na ľade, sa svojej šance chopili, odviedli fantastickú prácu. Sme tím, ktorý chce ukázať hokejovému svetu, že sme jeden skvelý kolektív," vyslovil sa Draisaitl. Skóre duelu otvoril už v 12. sekunde Trevor van Riemsdyk, zadák "hurikánov" strelil tretí najrýchlejší gól v histórii organizácie. Caroline nestačili na výhru ani dva góly a asistencia Sebastiana Aha.

Obhajca Stanleyho pohára St. Louis prehral piaty zápas za sebou, keď podľahol v Nashville 1:2. Z uplynulých dvanástich duelov vyhral iba dva. O víťazstve domácich rozhodol 132 sekúnd pred záverečným klaksónom Kyle Turris. Brankár Predators Pekka Rinne chytil 38 striel Blues.

Pittsburgh si poradil s Detroitom 5:1 najmä vďaka Patricovi Hörnqvistovi, švédsky veterán zaznamenal dva góly a asistenciu. Brankár Matt Murray prispel k predĺženiu domácej bodovej šnúry na šesť zápasov s 27 úspešnými zákrokmi. Red Wings prehrali aj štvrtý zápas na aktuálnom tripe a celkovo piaty vonku v sérii. Hosťom sa zranil český obranca Filip Hronek po zásahu pukom od Marcusa Petterssona.

výsledky NHL:

Pittsburgh - Detroit 5:1, New York Rangers - Boston 1:3 /HALÁK (Boston) inkasoval jeden gól z 26 striel/, Carolina - Edmonton 3:4 pp, Vancouver - Anaheim 1:5, Nashville - St. Louis 2:1, New Jersey - Columbus 4:3 pp a sn, Ottawa - Dallas 4:3 pp, Buffalo - Toronto 5:2, Winnipeg - Chicago 3:2