Hain neľutuje odchod do Zvolena: Máme najvyššie ambície

V lete vymenil Samuel Hain Nové Zámky za Zvolen. A vysoké očakávania, s ktorými ho do tímu priviedli funkcionári úradujúceho majstra, do týchto chvíľ rozhodne napĺňa. Ako sám priznáva v rozhovore pre HockeySlovakia, svoje rozhodnutie zatiaľ nemá prečo ľutovať.

Bezproblémový bol pre neho aj príchod do nového prostredia. „Kabína ma prijala veľmi dobre. Hneď som si našiel kamarátov. Som rád, že som sa znovu posunul do väčšieho, lepšieho klubu, ktorý má vždy najvyššie ambície. Určite je to krok vpred. Verím, že tímu budem nápomocný a zopakujeme si minulý ročník,“ povedal na úvod rozhovoru 24-ročný obranca.

K veľkým výsledkom patrí aj tlak

„Rytieri“ bojujú od úvodu sezóny o najvyššie priečky. Aktuálne sú usadení na druhom mieste. Na vedúci Slovan majú osembodové manko, radi by však klub z hlavného mesta ešte ponaháňali. „Straty bodov vždy prídu, hoci niektoré sme nečakali. Je veľmi dôležité, že sa stále držíme v tabuľke vysoko. Vyhrávame zápasy a keď nejaký prehráme, nemôžeme klesnúť na duchu. Aj keď sa nám niečo nepodarí, stále musíme myslieť pozitívne,“ nabáda Hain.

Prechod z Nových Zámkov, ktoré každý rok bojujú o play off, do vždy mimoriadne ambiciózneho Zvolena, nemusí zvládnuť každý. Pred rokom sa o tom presvedčil aj bek Andrej Hatala. Po rozbehu v prvom obrannom páre sa na konci sezóny zo zostavy vytratil. Neobáva sa podobného scenáru aj Hain? „Veľa ľudí, hlavne zo Zámkov, ma na to upozorňovalo. Sme v polovici sezóny a nevieme, čo sa bude diať. Mal som viacero ponúk, Zvolen bol však moja prvá voľba. Rýchlo sme sa na všetkom dohodli. Veľmi som sem chcel ísť,“ priznáva.

Následne sa zamyslel aj nad porovnaním rozdielov medzi oboma klubmi. „Ciele sú úplne iné, takisto zázemie. Som však veľmi rád, že som mohol pôsobiť v Nových Zámkoch. Dalo mi to veľmi veľa. Teraz som vo Zvolene a pevne verím, že budem nápomocný pri obhajobe titulu,“ pokračuje Hain, ktorý vie, že pod Pustým hradom sú aj úplne iné očakávania. „K veľkým výsledkom patrí aj tlak. Treba sa s tým vysporiadať, v športe to je normálna vec.“

Reprezentácia? To je otázka budúcnosti

Po počiatočnom skúšaní našli tréneri Oremus s Kmečom stabilné obranné páry. Rodák z Topoľčian hráva s krajanom Oldrichom Kotvanom. „Oldrich má krásnu kariéru a môžem mu ju len závidieť. Hrá sa mi s ním veľmi dobre. Niekedy za mňa musí hasiť, veľmi mi pomáha. Je mi nápomocný vo všetkých situáciách. Teší ma, že v obrane hrávam práve s ním,“ pochvaľuje si spoluprácu so skúseným zadákom Hain.

Povinnosti na ľade si medzi sebou, prirodzene, delia. „Dopĺňame sa, ale Oldo je skôr ofenzívnejší obranca. Nasvedčuje tomu aj to, že on hráva presilové hry. Ja sa to skôr snažím istiť zozadu a byť nápomocný v defenzíve. Samozrejme, keď mám možnosť, rád idem aj dopredu,“ vraví Hain, o ktorého ofenzívnych chúťkach svedčí aj štatistika takmer pol boda na zápas.

V mládežníckych kategóriách reprezentoval Slovensko a v sezóne 2016/17 si zahral aj na juniorskom svetovom šampionáte. Pri úvahách, či mu dobré výkony v drese Zvolena môžu pomôcť k reprezentačnej pozvánke, je opatrný. „To je pesnička budúcnosti. Uvidíme, ako to bude. Som optimista, ale najskôr musím podávať stabilné a kvalitné výkony vo Zvolene, až potom môžem pomýšľať na vyššie méty.“

Diváci na štadiónoch všetkým chýbajú

Vo voľnom čase sú aktivity ľudí limitované aktuálnymi obmedzeniami. „Nedá sa toho robiť veľa. S priateľkou si vypĺňame voľný čas prechádzkou na námestie alebo výletmi do prírody. Keď sa dá, cestujeme domov. Je ťažké momentálne niekam ísť, ale snažíme sa nesedieť doma,“ hovorí Hain, ktorý by si v budúcnosti rád zahral v českej extralige.

Na začiatku sezóny vládol medzi hokejistami, funkcionármi i hráčmi veľký optimizmus. Na štadióny sa vrátili diváci a hoci v obmedzenom počte, atmosféra na zápasoch konečne pripomínala pravé hokejové zápolenie. No netrvalo dlho a sprísnené opatrenia ich opäť vyhnali z tribún. „Fanúšikovia nám všetkým veľmi chýbajú a boli by sme radi, keby sa mohli vrátiť na štadióny. Aj v okolitých krajinách púšťajú zaočkovaných divákov. Túto situáciu však my neovplyvníme,“ dodal na záver rozhovoru pre HockeySlovakia Samuel Hain.