Gríger: "Predošlý hetrik? To po svete ešte chodili dinosaury"

KARLOVE VARY (SZĽH) - Stošesťdesiatšesť zápasov čakal Dávid Gríger na premiérový hetrik v českej extralige. Štyri dni na jeho oficiálne potvrdenie. Napriek trom gólovým strelám karlovarského útočníka z nedeľňajšieho zápasu na ľade domácej Komety Brno svietili v zápise do štvrtkového popoludnia len dva presné zásahy. Štatisti s odstupom času korigovali faktografiu a čochvíľa 25-ročnému reprezentantovi napokon priznali aj tretí gól.

Dávid Gríger ho strelil v ťažko prehľadnej situácii 33 sekúnd po začiatku tretej tretiny. Z kamerových záznamov nebolo zrejmé, či puk tečoval on alebo spoluhráč Jakub Flek, ktorého domáci zapisovači označili za strelca gólu. Po štyroch dňoch prišla korekcia, ktorá urobila z Grígera šťastnejšieho človeka. „Hetrik na brnenskom ľade sa nepodarí streliť každý deň. Dosiahol som ho vďaka skvelej práci celej formácie, ja som len zlízal smotanu. Keďže sme vyhrali, mal som dvojnásobnú radosť,“ vravel nám odchovanec popradského hokeja.
Prvé dve Grígerove chvíle prišli v druhej tretine. V 24. minúte využil presilovku a v 39. zasunul zrazenú prihrávku z ľavého krídla za bezmocného brnenského brankára. Ako si spomína na situáciu zo 41. minúty? „Puk som trafil palicou hokejky. Vedel som aj to, že strelu som tečoval ešte pred Kubom Flekom, o ktorého sa puk azda oprel tiež. Nebola to jednoznačná situácia. Nezáležalo však na tom, koho zahlásili ako autora gólu. Oveľa cennejšie bolo víťazstvo a spôsob, akým sme ho dosiahli,“ poukazoval slovenský reprezentant na cenný skalp 7:2 nad psychicky zdecimovaným Brnom. 
Pre Dávida Grígera to nebol len premiérový hetrik v českej extralige, ale prvý trojgólový zápis po veľmi dlhom čase. Pamätá si, kedy sa mu podobný kúsok podaril naposledy? „To po svete ešte chodili dinosaury,“ rozosmial sa náš útočník a po chvíľkovom premýšľaní pripojil: „Pravdepodobne ešte počas pôsobenia v popradskej juniorke. Ale istý si nie som, musel by som veľmi dlho loviť v pamäti.“
Karlovým Varom, v ktorých okrem Dávida Grígera pôsobia aj ďalší dvaja slovenskí hokejisti – obranca Dominik Graňák a útočník Tomáš Mikúš – sa po záchranárskych prácach v minulej sezóne darí. Po dvadsiatich dueloch majú na konte 33 bodov a hoci sú na šiestej priečke, od tretieho miesta delia „energetikov“ len tri body. „Málokto čakal, že po dvadsiatich zápasoch sa budeme zo stredu tabuľky tlačiť hore. Do cieľa je ešte ďaleko. Musíme hrať pokorne náš hokej, zbierať body tímovými výkonmi,“ želá si útočník, ktorý sa začiatkom novembra predstavil na Nemeckom pohári v Krefelde.  V tejto sezóne je mimoriadne produktívny. Po 20 dueloch má na konte deväť gólov, desať asistencií. V tabuľke produktivity mu v rámci súťaže patrí ôsma pozícia.