Graňák o akadémiách: Najzdravší model pre mladých i spoločnosť

BRATISLAVA (SZĽH) - Aj reprezentačný rekordér Dominik Graňák považuje projekt budovania hokejových akadémií, v ktorých bude prepojená športová príprava so vzdelaním mládeže v stredoškolskom veku, za prínosný. Systém ich fungovania má podľa skúseného obrancu zdravý charakter. 

Tridsaťšesťročný hokejista hokejovo vyrástol v Trenčíne, kde už funguje pilotný projekt dlhodobej systémovej zmeny v slovenskom hokeji. Jej súčasťou je ďalších sedem hokejových akadémií. Vláda SR podporila minulý týždeň ich budovanie sumou 14 miliónov eur. "Schválenie dotácií pre zriadenie hokejových akadémii vnímam, samozrejme, ako pozitívny signál pri snahe o získanie mladých športovcov a zároveň skvalitnenie podmienok pre ich rast komplexne. Z toho, čo viem od Richarda Pavlikovského, ktorý bol jednou z kľúčových postáv (nielen) pri zrode tejto vízie, cieľom projektu akademií nie je len hokejový progres mladých hráčov, ale rovnaký dôraz sa kladie aj na zaistenie kvalitného vzdelania, čo je dôležité," vraví Dominik Graňák.

Charizmatickému obrancovi nie je slovenský hokej ľahostajný. Aj preto sa okrem pokračovania v aktívnej kariére zaujíma tiež o dianie v hnutí. Model hokejových akadémií sa mu pozdáva z viacerých hľadísk. Najmä však v súvislosti s prepojením vzdelania so športovým rozvojom: "Z môjho pohľadu je obzvlášť v stredoškolskom veku model športovec/študent najzdravší. A nielen pre samotného mladého človeka, ale aj pre celú spoločnosť jednoznačne najprínosnejší. Aj keď sa to nemusí zdať, pravdou je, že vytvára najväčšie predpoklady pre úspešné a dlhodobé fungovanie v oblasti profesionálneho športu, v našom prípade profesionálneho hokeja,” vraví Dominik Graňák, ktorý odkorčuľoval v drese slovenskej reprezentácie 192 medzištátnych stretnutí. Strelil v nich 10 gólov. 

Reakcia ďalších osobností slovenského hokeja na projekt hokejových akadémií si môžete prečítať TU