Giľák sa držal svojej priority, Okoličány uvítal hokej po dvoch týždňoch

MICHALOVCE (SZĽH) – Počas poslednej októbrovej nedele bola na programe iba dohrávka 3. kola Tipos extraligy na ľade Michaloviec, kde sa predstavili Nové Zámky. Špecifickosť súboja pociťoval hosťujúci útočník Matej Giľák. Na juh Slovenska sa presunul pred pár týždňami. Debut medzi elitou zažil jeho spoluhráč Dávid Okoličány, hokejista prvoligovej Skalice.

Taktika Novým Zámkom vychádzala. Zabezpečená obrana fungovala ako mala a občasné výlety dopredu sa darilo premieňať na potrebné góly. Brankár Dukly Stanislav Škorvánek v jednom prípade krásne nabil puk rovno na hokejku Richarda Ondrušeka a po prvej tretine boli na tom lepšie hostia za stavu 2:0. „Nie je ľahké nastúpiť proti bývalému klubu, no cítil som potrebnú motiváciu. Z osobného hľadiska mi absolútne neprekáža, že som nepriložil ruku k dielu nejakými bodmi. Počíta sa kolektívny úspech a my sme ho dosiahli za tri body. Klobúk dole pred chalanmi, pretože sme pricestovali s tromi päťkami. Toto víťazstvo nás veľmi teší,“ sumarizoval triumf 4:3 na Zemplíne Matej Giľák, ktorý v ročníku 2018/19 pomohol „líškam“ preniknúť historicky do najvyššej súťaže.

Prvým vylúčeným mužom súboja bol obranca hostí Samuel Fereta. V presilovke hostitelia rozkrútili solídny kolotoč, no ich pokusy stroskotávali na brankárovi Kiviahovi. Celkovo zo štyridsiatich štyroch striel nechytil len tri. „Bol to veľký a dôležitý moment. Vedeli sme, že čelíme najsilnejšiemu tímu v rámci presilových hier z celej ligy. Povedali sme si, že po dlhej ceste musíme produkovať jednoduchú hru. Favorit bol jasný, no stále platí, že každý zápas začína za bezgólového stavu,“ pokračoval Giľák.

Mohol som ostať na Spiši, no mojou prioritou bola naďalej extraliga. Veľmi si vážim, že si ma Nové Zámky všimli a oslovili. MATEJ GIĽÁK

Nové Zámky boli v týchto dňoch na rozdiel od Michaloviec ukrátené o jedno stretnutie. Minulý piatok očakávali príchod maďarského Miškovca. Kanadský tréner Dave Allison však súperovi odkázal, že nie je schopný poskladať mužstvo, pretože jedenásť zverencov malo pozitívny test na koronavírus a ďalších šesť laboruje s rôznymi zraneniami. „Mali sme výpadok. Možno to bolo na niečo prospešné, keďže sme mali sily na zdolanie Michaloviec. V každom prípade sme boli zameraní na svoju hru a myslím si, že nám pomohla dopracovať sa k víťazstvu,“ uviedol v súvislosti s neplánovaným voľnom pravý krídelník prvého novozámockého útoku. „Kabína bola pripravená ísť hrať. Kalendár ukazoval riadny zápasový termín. Dokonca nikto dopredu nenaznačil, že hostia majú nejaké ťažkosti. To, že nepricestovali, je ich problém.“

25-ročný odchovanec hokeja v Spišskej Novej Vsi podpísal kontrakt s Michalovcami aj na túto sezónu, ale vyskytli sa okolnosti, ktoré ho donútili uvažovať nad zmenou angažmánu. Nakoniec sa po vzájomnej dohode rozišiel so Zemplínčanmi. Za hľadaním šťastia sa vydal poriadne ďaleko od domova. Rozhodnutie obliecť si dres Nových Zámkov zatiaľ neľutuje. „Mohol som ostať na Spiši, no mojou prioritou bola naďalej extraliga. Samozrejme, nebudem hovoriť negatívne o Slovenskej hokejovej lige, pretože aj ona má niečo do seba, ale moje ambície siahajú vyššie. Veľmi si vážim, že si ma Nové Zámky všimli a oslovili,“ dodal Matej Giľák pre hockeyslovakia.sk. V novom tíme doteraz získal jeden bod za asistenciu a odohral štyri duely.

Skalický útočník Dávid Okoličány v drese Nových Zámkov. Zdroj: Dukla Michalovce/Tomáš Feigl

Trénerovi Martinovi Hrnčárovi chýbalo niekoľko stabilných členov zoskupenia. Extraligové dvere sa prvýkrát otvorili mladému útočníkovi Dávidovi Okoličánymu. Pre tamojších fanúšikov je to možno neznámy hráč, no tréneri vedia, že je to zakončovateľ Záhorákov v SHL, preto ho neminula šanca predviesť sa pri momentálnom lazarete. „Som rád, že už mám za sebou štart v extralige. Tréningy v Skalici boli pod ťarchou koronavírusu všelijaké. Zmena bola tiež v rýchlosti aj systéme. Nejakú skúsenosť s Novými Zámkami mám z prípravných zápasov. Tentoraz v tom bol prívlastok ligový,“ s chuťou preferoval pocity z extraligovej víťaznej premiéry trstenský rodák, ktorý hokejovo vyrástol v Trnave. 54-bodový Skaličan zo skrátenej sezóny 2019/20 si zahral hokej po 16 dňoch. Slovenská hokejová liga nepochodila so žiadosťou o udelenie výnimky na pokračovanie napriek náročnej pandemickej situácii, hoci disponuje štatútom profesionálnej súťaže. „Nikto nevie, čo sa udeje. Oficiálne stanovisko je akosi v nedohľadne. Nechápem, z akého dôvodu nás odstavili. Aj my sme normálni hokejisti, ktorí pravidelne trénujú a chcú vykonávať svoju robotu,“ doplnil pokrútením hlavy Dávid Okoličány, ktorý v tejto sezóne vytvoril v Skalici novú úderku po odchode Sebastiána Šmídu s Danielom Štumpfom a Michalom Šátekom.