Generálka „osemnástky“ pred šampionátom proti Švajčiarsku, v bránke s Kozelom

VIERUMÄKI (SZĽH) – Po včerajšom prípravnom zápase, v ktorom Slováci podľahli v Heinole úradujúcim majstrom sveta z Fínska 0:5, čaká na reprezentačné družstvo do osemnásť rokov v rýchlom slede ďalšia previerka pred blížiacim sa svetovým šampionátom tejto vekovej kategórie. Zverenci Viliama Čacha si od 17.30 hod. stredoeurópskeho času v olympijskom tréningovom centre vo Vierumäki zmerajú sily so Švajčiarskom.

Začiatky oboch prípravných zápasov medzi sebou delí iba dvadsaťpäť a pol hodiny. Vzhľadom na túto skutočnosť tak musel realizačný tím mierne poupraviť program. Na rannom rozkorčuľovaní sa tak objavili brankári Šimon Latkóczy a Patrik Kozel, obrancovia Michal Beňo a Samuel Kňažko, ktorí včera pauzovali a štvrtý útok v zložení Alex František Kupka – Adrián Valigura – Samuel Krajč.

„Tieto dva zápasy sú v rýchlom slede, do toho sme sem pricestovali len vo štvrtok, predtým sme hrali tiež dva zápasy za dva dni s Čechmi, a tak sme uvážili, že chlapcom dáme voľno,“ približuje asistent trénera Róbert Rehák. „Na rozkorčuľovanie preto šli len hráči, ktorí boli menej vyťažení, tí, ktorí vôbec nehrali a, samozrejme, brankári,“ ozrejmuje.

Róbert RehákRóbert Rehák

Vo včerajšom zápase Slováci čelili mimoriadnej kvalite zosobnenej v družstve výberu krajiny tisícich jazier. Naopak Švajčiari patria na zhruba rovnakú výkonnostnú úroveň, čo do určitej miery ovplyvňuje aj herný prejav slovenského družstva. „Chceme hrať o niečo útočnejšie, no v prvom rade sa musíme sústrediť na seba. Všetky systémové prvky ešte dávame s hráčmi dokopy, aby do majstrovstiev to už všetko bolo v poriadku,“ dopĺňa Rehák.

Po včerajšej prehre 0:5 s Fínskom je už prima facie zrejmý imperatív do dnešného zápasu so Švajčiarskom. Nula na konte strelených gólov bola vo včerajšom zápase len logickým vyústením hry smerom dopredu. „Najviac musíme popracovať na streľbe, zakončení a strieľaní gólov. Je to naša veľká slabina. Pokiaľ ide o defenzívu, tak ani tá nebola včera úplne v poriadku. Na čom sa však dá stavať, to je hra v oslabení, ktorá nám šla dobre.“

Slováci po prípravnom zápase s Fínskom zúžia káder o jedného obrancu, momentálne majú na súpiske stále dvadsaťpäť hráčov, z ktorých tak proti Švajčiarsku nenastúpia dvaja hráči. „Ktorí to budú, to ešte stále s kolegami rozoberáme. Máme rôzne možnosti, a tak v tejto chvíli to ešte nevieme s istotou povedať. Pokiaľ ide o brankárov, tak dnes v bráne dostane priestor Patrik Kozel,“ dodal Rehák.