Fundamentom proti Spojeným štátom má byť stopercentná disciplína

ÖRNSKÖLDSVIK (SZĽH) – Po včerajšej prehre s Ruskom 3:6 čaká na slovenskú hokejovú reprezentáciu do osemnásť rokov na majstrovstvách sveta vo švédskom Örnsköldsviku v rýchlom slede azda ešte ťažšia previerka. Výber hlavného trénera Viliama Čacha si od 15.30 hod. v miestnom Fjällräven Center zmeria sily s vicemajstrom sveta zo Spojených štátov amerických.

Nabité rozlosovanie turnaja postavilo Slovákov do ťažkej situácie. Včerajší zápas proti Rusku sa skončil zhruba pár minút po šiestej hodine popoludňajšej a na druhý deň už o pol štvrtej nastúpia na ďalší zápas. Preto po včerajšom úvodnom zápase bola mimoriadne dôležitá regenerácia. 

„Na takomto turnaji je regenerácia dôležitá po každom jednom zápase. Máme tu na to určeného kondičného trénera, ktorý sa chlapcom včera po zápase venoval. Verím, aj vzhľadom na to, že je stále ešte len začiatok turnaja, že regeneračne na tom budeme v pohode,“ povedal po rannom rozkorčuľovaní asistent trénera Richard Kapuš.

Ešte ťažší program mali Spojené štáty, ktoré včera hrali dokonca večerný zápas proti Švédsku, ktorého úvodné buly bolo naplánované na 19.30 hod. Američania v ňom síce po prvej tretine gólom Holmströma prehrávali 0:1, no od druhej dvadsaťminútovky sa zápas miestami zmenil na exhibíciu zámorského celku, ktorý súperovo konto zaťažil poltuctom presných zásahov.

Richard KapušRichard Kapuš

Na včerajšom zápase Američanov vo Fjällräven Center ostal aj celý trénerský štáb slovenskej „osemnástky“, ktorý si z videného odniesol množstvo poznatkov. „Američania sú jednoznačne jedným z najvážnejších kandidátov na titul,“ začal Kapuš. „Dve tretiny to bolo síce výsledkovo vyrovnané, no v tretej tretine už jednoznačne dominoval. My sa budeme musieť vyvarovať takých chýb, ktorými sme si prehrali včerajší zápas s Rusmi, pretože som presvedčený, že Rusi včera bola hrateľní.“

Americký výber už tradične na svetový šampionát do osemnásť rokov posiela svoj výber z Reprezentačného rozvojového programu (NTDP), ktorý hrá dve sezóny pokope. Zohratosť je tak americkou obrovskou devízou, čo kladie ešte vyššie nároky na slovenský tím, napríklad z hľadiska hernej disciplíny.

„Je to jednoznačne vidieť, že sú dva roky pokope. Včera sme ich sledovali, no veľmi ťažko sa ich hra číta, pretože majú napríklad neuveriteľný počet presilovkových variantov. Ťažko sa teda dá čakať, čo práve v danom momente vytiahnu. Určite sa však posnažíme pripraviť najlepšie, ako vieme. Bezpochyby však dnes herná i osobná disciplína musia byť stopercentné,“ dodal Richard Kapuš.

Po včerajšom zápase sa realizačný tím nerozhodol pre žiadne korektúry v zostave, jediná zmena nastala na brankárskom poste. „Žiadnych hráčov sme zatiaľ nezapísali do zostavy, takže družstvo ostáva v rovnakom zložení, v akom bolo, jedine do brány pôjde dnes Patrik Kozel,“ dodal Kapuš na záver.