Fleury doviedol Vegas k víťazstvu nad Coloradom, dosiahol 63. shutout

NEW YORK - Hokejisti Washingtonu natiahli sériu prehier v zámorskej NHL na štyri zápasy. Na ľade Pittsburghu sa síce v 6. minúte ujali vedenia zásluhou gólu navrátilca do zostavy Jevgenija Kuznecova, napokon však z Pennsylvánie odišli s prehrou 3:6.

Na triumfe Penguis mal najväčšiu zásluhu prvý útok v zložení Bryan Rust, Sidney Crosby a Jake Guentzel. Rust strelil dva góly a pridal asistenciu, ktorá bola jeho jubilejnou stou v profiligovej kariére. Guentzel nazbieral tri body (1+2) a kapitán Crosby dva (1+1). "Tučniaci" tak vyhrali aj tretí vzájomný zápas s Capitals v tejto sezóne, prvýkrát ich zdolali v riadnom hracom čase. Po piaty raz v histórii vyhrali prvých päť domácich zápasov sezóny. "Myslím si, že sme predviedli solídny výkon. Tvrdo sme bojovali. Určite to však nebolo z našej strany perfektné," povedal pre web NHL tréner Pittsburghu Mike Sullivan.

Okrem Kuznecova sa do zostavy Washingtonu vrátil z covidovej listiny aj český krídelník Jakub Vrána, ktorý takisto skóroval. "Je to pre nás skutočne frustrujúce. V skrátenej sezóne sa každý bod počíta. Nemôžeme takýmto spôsobom prehrávať zápasy, musíme sa na ten ďalší lepšie pripraviť," vyhlásil Vrána. V drese Capitals odohral obranca Zdeno Chára vyše štrnásť minút, pripísal si dve strely na bránku a dve mínusky. Jeho krajan Richard Pánik strávil na ľade takmer jedenásť minút, počas ktorých stihol dvakrát ohroziť súperovho brankára. Oba tímy sa opäť stretnú v noci na stredu.

Vegas si poradilo s Coloradom 1:0, jediný gól stretnutia vsietil v 22. minúte Max Pacioretty, ktorý sa presadil strelou zápästím spoza kruhu na vhadzovanie. Okrem neho sa pod triumf Golden Knights najvýraznejšie podpísal brankár Marc-Andre Fleury, ktorý zlikvidoval všetkých 30 striel hráčov Avalanche. Zaknihoval si druhé čisté konto v sezóne a celkovo 63. v profiligovej kariére. "Bola to zábava. Je skvelé, že sme dokázali pokoriť taký silný tím, akým je Colorado. Sú to super pocity, no cítim už v nohách trochu únavu," uviedol Fleury, ktorý odchytal tretí duel v priebehu štyroch dní. Knights potrebovali len 13 zápasov na desiate víťazstvo v sezóne, čím prekonali zápis zo svojho premiérového ročníka v NHL, v ktorom sa na túto métu dostali v 16. dueli.

Colorado sa vrátilo do súťažného kolotoča po koronavírusovej pauze, počas ktorej muselo odložiť päť stretnutí. Odohralo svoj prvý zápas od 2. februára. Stále však nemohlo nastúpiť v plnej sile, na covidovej listine má ešte obrancu Samuela Girarda a útočníkov Gabriela Landeskoga a Tysona Josta, pre zranenie chýbajú aj Pavel Francouz, Cale Makar, Erik Johnson či Matt Calvert. "Naše hlavy sú už na správnom mieste, no stále nám nefungujú nohy. Ešte nie sú po dlhej prestávke úplne rozbehnuté. Vieme, že sme schopní podať lepší výkon," povedal tréner Avalanche Jared Bednar. Hosťom k zisku bodov nestačilo ani 23 úspešných zákrokov nemeckého brankára Philippa Grubauera.

 

sumáre NHL:

PITTSBURGH PENGUINS - WASHINGTON CAPITALS 6:3 (2:1, 2:2, 2:0)

Góly: 11. Rust (Matheson, Crosby), 12. Tanev (Ceci, Ruhwedel), 27. Rust (Letang, Guentzel), 31. Guentzel (Rust, Ceci), 59. Aston-Reese (Letang, Jarry), 60. Crosby (Guentzel) - 6. Kuznecov (Schultz, Eller), 24. Vrána, 38. Bäckström (Ovečkin, Carlson). Brankári: Jarry - Vaněček, strely na bránku: 38:31.


VEGAS GOLDEN KNIGHTS - COLORADO AVALANCHE 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Gól: 22. Pacioretty (Whitecloud). Brankári: Fleury - Grubauer, strely na bránku: 24:30.


Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Washington) 14:16 0 0 0 -2 2 0

Richard Pánik (Washington) 10:56 0 0 0 0 2 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/