Fínsky majster sa uviedol nulou, v Trenčíne mu chýbajú iba otvorené reštaurácie

Sú tímy, ktoré sú závislé na brankárskej jednotke a dvojka sa zapotí iba v tréningoch. To však rozhodne neplatí v Trenčíne. Dukla využila počas doterajšieho priebehu sezóny až štyroch mužov v maskách, pričom je jediným tímom, ktorý sa môže pochváliť tromi shutoutmi v podaní troch odlišných gólmanov.

Popri overenom Michalovi Valentovi sa postupne vystriedali Matej Kristín, Connor LaCouvee a momentálne tvorí dvojičku s Fínom Anttim Karjalainenom.

Dvadsaťpäťročný rodák zo Sotkama odštartoval svoje slovenské pôsobenie čistým kontom na ľade Nových Zámkov a následne vychytal víťazstvá proti Košiciam a Nitre. Hokej však neprináša iba výhry a Karjalainen sa o tom presvedčil v posledných dvoch súbojoch v Bratislave a v Michalovciach.

„Je to trošku frustrujúce,“ priznal po dvoch tesných porážkach fínsky strážca klietky „vojakov“. „Takéto výsledky určite netešia, ale na druhej strane sme cítili, že sme nehrali zle. V Michalovciach sme si vytvorili viac šancí ako súper a aj ten jeden gól padol po nešťastnom teči od nášho obrancu. Na to sa ťažko reaguje. Času na obrat sme však mali dosť a mali sme to vyhrať aspoň v nájazdoch. Ich strelci ukázali šikovné ruky, ale beriem to na seba. Mal som reagovať šikovnejšie.“

Po úvodných piatich štartoch je každopádne jasné, že Karjalainen je viac ako dôstojnou náhradou za Kanaďana LaCouvee a v niektorých kľúčových ukazovateľoch sú jeho čísla dokonca lepšie. Kvalita sa však od Fína čakala, veď pod Čákov hrad prišiel s vizitkou majstra Fínska z roku 2019. V drese Hameenlinny vtedy neodchytal v play-off ani jediný duel, no v základnej časti si pripísal slušných 25 štartov.

„Bol to jednoznačne vrchol mojej kariéry. Verím, že nejaký podobný ešte príde, ale takéto úspechy si musíte ceniť. Nikdy totiž neviete, či sa ešte zopakujú. Každý fínsky hokejista chce získať fínsky titul a som na to patrične hrdý,“ zdôraznil Antti.

Od dosiahnutia spomínaného úspechu sa už však v bránek HPK objavil iba trikrát a väčšinu času trávil v nižšej súťaži Mestis. Tak tomu bolo aj v tejto sezóne a ponuku z najvyššej slovenskej ligy preto prijal ako vítanú výzvu.

„Zatiaľ sa mi tu veľmi páči a Trenčín je krásne mesto. Bohužiaľ je teraz tá nešťastná situácia a všetko je zatvorené. Nemôžem si teda užiť kaviarničky či reštaurácie. Ľudia sú tu však veľmi milí a aj v tíme ma prijali výborne. Svoje rozhodnutie teda neľutujem,“ poznamenal Karjalainen.

V Tipos extralige sa to momentálne hokejistami z krajiny tisícich jazier len tak hemží a touto cestou sa vydali aj v Trenčíne. Už pred príchodom Anttiho angažovali útočníka Janne Kettunena a obrancu Janne Jalasvaaru.

„Fínov je tu naozaj dosť, ale poviem úprimne – osobne som sa nepoznal so žiadnym z týchto chlapcov. Mená sú mi však samozrejme známe, veď s viacerými sme sa stretávali vo fínskych súťažiach ako súperi,“ zareagoval brankár Dukly. Jeho prvotné dojmy z našej súťaže sú veľmi pozitívne. „Je to dobrá liga s množstvom technicky veľmi zručných hráčov. To ma upútalo ako prvé. V tímoch je veľká kvalita a pôsobí tu množstvo legionárov so skúsenosťami z európskych i zámorských líg. Je to teda taká zaujímavá zmes a mne osobne sa to páči.“

Značka Dukla Trenčín je podľa neho veľmi dobre známa aj na severe Európy.

„Kto by nepoznal trenčianskych odchovancov ako sú Chára, Hossa či Gáborík? Tá história je obdivuhodná a je pekné byť priamo na mieste, kde sa tie legendy zrodili,“ uviedol uznanlivým tónom Karjalainen. Jeho najväčším problémom je podľa vlastných slov náročná slovenčina, no aj v tomto smere už robí prvé pokroky. Náš rozhovor teda zakončil ľúbozvučným slovíčkom „Ďakujem“.


Súvisiace články