Fínsko nad sily slovenskej „dvadsiatky“

BUFFALO (SZĽH) – Reprezentácia do dvadsať rokov nenadviazala na prekvapujúce víťazstvo spred dvoch dní nad Spojenými štátmi a vo svojom treťom zápase na Majstrovstvách sveta juniorov 2018 IIHF ťahala za kratší koniec. Zverencom Ernesta Bokroša sympatický výkon na zisk bodov nestačil, keď Fínsku podľahli 2:5. 

Hneď v úvode zápasu dostali po Heponiemiho faule Slováci výhodu presilovej hry, no bez väčšej gólovej príležitosti. To už však neplatilo pri druhej presilovke v zápase, keď Ružička v 15. minúte strieľal z ostrého uhla, ale Fíni poskakujúci puk odpratali do bezpečia. Sami sa navyše mohli do prestávky ujať vedenia, lenže Kotkansalova strela z 19. minúty skončila na žŕdke.

Bezgólový stav vydržal napokon do začiatku 32. minúty, keď Nurmi našiel pred bránkou Koppanena a jeho strela aj so šťastím prešla za Durného chrbát. Z vedenia sa Fíni tešili iba osem minút. V 35. minúte po situácii, ktorá zaváňala šiestimi hráčmi na ľade na fínskej strane, do protiútoku vyrazila štvorica slovenských hráčov a kapitán Martin Bodák presnou strelou z druhej vlny vyrovnal – 1:1. Hneď vzápätí však mohol Slovákov schladiť Nurmi, no Durný vytiahol pekný zákrok lapačkou. Fíni si však do prestávky predsa len vzali vedenie späť. Tretiu presilovku v zápase využil 58 sekúnd pred druhou sirénou Räsänen usmernením Juoleviho strieľanej prihrávky.

Hneď v úvode tretej tretiny dostali Fíni po diskutabilnom verdikte výhodu presilovej hry, v ktorej mal na hokejke čistý gól Räsänen, no Durný hranou korčule dokázal udržať nezmenený stav. To však už neplatilo v 47. minúte, keď ten istý hráč po Kuokkanenovej prihrávke zložil reparát. Odpoveď Slovákov prišla o necelé tri minúty, keď sa pred bránou najlepšie zorientoval Buček, no dráma sa nakoniec nekonala. V 53. minúte si Slováci najprv dali nešťastný vlastný gól z vhadzovania a o poldruha minúty neskôr potrestal slovenskú stratu puku Nurmi, ktorý pečatil zápasový rezultát na 5:2 z pohľadu Fínska.

„Dvadsiatka“ veľa času na smútok nemá. Ďalší zápas ju totiž čaká už zajtra, keď sa presne o polnoci slovenského času stretne s Dánskom v priamom súboji o postup do štvrťfinále.

Ernest Bokroš (hlavný tréner SR „20“): „Veľmi sme chceli získať aspoň jeden bod. Zápas bol slušne rozohraný, žiaľ, rozhodlo, že sme mali štyroch vylúčených a práve jedno z vylúčení sme neubránili, ktoré bolo za vyhodený puk. Súper sa tam dostal do náskoku 2:1 a hoci sme stále vtedy boli v hre, keď sme si dali po buly vlastný gól, tak nás to trochu ovplyvnilo. Chlapci sa aj v závere snažili skórovať, žiaľ, spomínaný štvrtý gól bol ‚klinec‘ do nášho výkonu.“

Fínsko „20“ – Slovensko „20“ 5:2 (0:0, 2:1, 3:1)

Góly: 28. Koppanen, Nurmi, Jääskä), 40. A. Räsänen (Juoelvi, Tolvanen), 47. Heponiemi (Kuokkanen), 53. Ikonen, 55. Nurmi (Koppanen) – 35. Bodák (Tamáši, Ivan), 50. Buček (Krivošík, A. Ružička).

Vylúčenia na 2 min: 4:4, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 39:26 (9:11, 18:5, 12:10). Rozhodovali: Schukies (Nem.), Thomson (USA) – McCrank (Kan.), Ondráček (ČR). Najlepší hráč zápasu: Joona Koppanen – Alex Tamáši. 6229 divákov.

Fínsko: Luukkonen – Välimäki, Heiskanen, Juolevi, Jokiharju, R. Salo, Vaakanainen, Kotkansalo – Vesalainen, Kuokkanen, Tolvanen – Heponiemi, Ikonen, Koivula – Innala, A. Räsänen, Tuulola – Jääskä, Koppanen, Nurmi – Kupari.
Slovensko: Durný – Hedera, Korenčik, Bodák, Ivan, Fehérváry, Zeleňák, Matejovič, Fereta – E. Smolka, Kelemen, Kundrik – Studenič, Tamáši, Miloš Roman – S. Buček, Krivošík, A. Ružička – V. Čacho, A. Liška, Solenský.


Fotogaléria