Finalisti slovenského play-off sa tešia na zápasy proti Čechom, Buček s Lantošim špeciálne na sobotňajší v Nitre

PIEŠŤANY 25. apríla (SITA) - V kádri slovenskej reprezentácie sa na začiatku aktuálneho týždňa objavilo aj kvarteto finalistov play-off najvyššej slovenskej hokejovej súťaže.

Dvaja z nich prišli v pozícii šampiónov, druhá dvojica ako sklamaní vicemajstri. Úsmev na tvári nechýbal útočníkovi Máriovi Lunterovi. "Oslavy boli ťažké, ale prežili sme ich. Som veľmi rád, že môžem byť v reprezentácii. Je tu veľká konkurencia, ale ukázať sa môžem bojovnosťou a nechať na ľade srdce a makať naplno. Kam ma tréner zaradí, tam bude hrať. Je mi to jedno," povedal 24-ročný krídelník po príchode k národnému tímu, s ktorým na majstrovstvách sveta ešte neštartoval.

Radosť mal aj jeho klubový spoluhráč z Banskej Bystrice Tomáš Zigo: "Oslavy boli výborné, tretí titul za sebou je super. Pozvánka do reprezentácie ma potešila. Som rád, že tu môžem byť a zabojovať o miestenku. Konkurencia je veľká, každý si chce zahrať na domácich MS. Ja chcem zabojovať, teším sa na to. A uvidíme, ako to vyjde. Ešte som sa s trénerom nebavil o tom, čo odo mňa bude chcieť, ale určite bojovnosť a uvidíme. Vložím do toho maximum, takisto asi aj všetci ostatní. Každý bojuje o miestenku a dá do toho všetko. Ak padne nejaký gól, bude to super."

Útočníci Samuel Buček a Róbert Lantoši z Nitry v ostatnom období nemali dôvod na radosť, na ceste za titulom im chýbal posledný krok. "Finálová prehra už prebolela. Som tu, niečo nové sa začína a ja sa na to teším. Aj pre tento okamih som tvrdo trénoval od začiatku sezóny a som rád, že som tu. Káder sa javí celkom dobre, máme tu skúsených aj šikovných hráčov. Uvidíme, ako to do seba zapadne. Je o čo hrať," zhodnotil stále iba 20-ročný mladík Buček.

O tri roky starší Lantoši priznal, že s odstupom času berie aj finálovú účasť bez titulu ako úspech. "Sme radi, že sme sa s okliešteným mužstvom dostali do finále. Možno sme neboli Banskej Bystrici dôstojný súper, ale nechali sme v tom všetko. Pozvánka do reprezentácie ma potešila, som za ňu vďačný. Pre mňa je obrovská skúsenosť, že som v tíme s hráčmi z NHL. Môžem sa od nich veľa naučiť," prezradil a priznal, že po boľačkách, ktoré utŕžil počas vyraďovacej časti, je už úplne fit: "Zdravotne som v poriadku. Ak by som nebol, pozvánku by som nedostal."

Všetci štyri finalisti play-off sa tešia na pôsobenie v národnom tíme po boku hráčov zo zámorskej NHL. "Je to pre nás ligistov super, pri chalanoch z NHL sa môžeme vždy niečo priučiť," myslí si Lunter a Zigo na neho nadviazal: "Doteraz som hráčov z NHL sledoval v televízii alebo hral na playstation. Teším sa na to, dám do toho všetko."

Počas najbližších dní preverí Slovákov v dvoch zápasoch výber Česka. V piatok sa oba tímy stretnú o 18.00 h v Trenčíne, v sobotu v rovnakom čase v Nitre. "Na zápasy proti Čechom sa teším, bude to derby," povedal Lunter.

Buček s Lantošim sa tešia najmä na duel pod Zoborom. "Proti Čechom si zahráme aj v Nitre, bude to doma pred fanúšikmi a v úžasnej atmosfére. Neviem ešte, ako to tréneri poskladajú, ale rád si zahrám s hocikým. Určite by to bolo super s Tomášom Tatarom alebo Richardom Pánikom, hrajú v NHL a isto by som sa od nich dosť naučil. Zápas proti Čechom je vždy špeciálny. Máme im stále čo vracať aj vždy budeme," hovorí Buček.

"Veľmi sa teším, keď budem nominovaný do zápasu v Nitre. Bolo by super zahrať si pred domácimi fanúšikmi," doplnil Lantoši a prezradil, že hlavným trénerom Craigom Ramsaym ospevované jeho rýchle nohy ho donesú až na MS do Košíc.