Fehérváryho Washington zdolal Montreal, Kreider napodobnil Gáboríka

NEW YORK - V nočnom stretnutí zámorskej NHL prehrali hokejisti New Jersey s Minnesotou 2:3 po nájazdoch. V ich drese si pripísal bod za asistenciu slovenský krídelník Tomáš Tatar, pre ktorého to bol ôsmy bod v sedemnástom zápase sezóny. Na konte má dva góly a šesť asistencií.

Devils prehrávali po dvoch tretinách 0:2, ale v poslednej dvadsaťminútovke dokázali vyrovnať. V 44. minúte rozbehol akciu Tatar, keď zaviedol puk do pásma a po prihrávke Nica Hischiera znížil na 1:2 svojim ôsmim gólom v sezóne Pavel Zacha. Do predĺženia poslal duel Jegor Šarangovič, ktorý vyrovnal 67 sekúnd pred koncom pri hre bez brankára. V nadstavenom čase gól nepadol, v nájazdoch sa presadil len Kevin Fiala a rozhodol o víťazstve Wild. Tatar bol na ľade 16 minút a 13 sekúnd, okrem asistencie mal aj plusový bod a pripísal si dve strely. Góly Minnesoty v riadnom čase strelili Ryan Hartman and Nico Sturm, ale mužom zápasu bol brankárom Cam Talbot, ktorý chytil 40 striel “diablov.” “Chytal neuveriteľne. On sa zaslúžil o to, že sme vyhrali,” povedal pre nhl.com útočník Minnesoty Marcus Foligno. Zápas sa začal o 24 minút neskôr, pretože hráči Wild, ktorí prespali v New Yorku, prišli do haly len 35 minút pred plánovaným začiatkom. Cestou na zápas totiž uviazli v zápche v Hollandovom tuneli, ktorý popod rieku Hudson spája ostrov Manhattan s Jersey City.

New York Islanders bez slovenského obrancu Zdena Cháru, ktorý chýbal pre pozitívny test na koronavírus, podľahli mestskému rivalovi Rangers 1:4. Zaznamenali už siedmu prehru za sebou a v tabuľke Východnej konferencie figurujú na 14. priečke. Richard Pánik nastúpil v prvej formácii Islanders, odohral vyše 16 minút a pripísal si dva hity. V zápase sa blysla štvrtá formácia Rangers, ktorej členovia nazbierali spolu päť kanadských bodov. Kevin Rooney strelil dva góly, Ryan Reaves zaznamenal dve asistencie a jednu gólovú prihrávku si pripísal Barclay Goodrow. “Boli skvelí. Odviedli si svoju prácu a pridali niečo navyše. Štvrtá formácia bola dnes rozdielová,” povedal tréner Rangers Gerrard Gallant. Dva góly pridal aj najlepší strelec tímu Chris Kreider, ktorý má na konte už 15 presných zásahov. Podarilo sa mu to za prvých 20 zápasov v sezóne, čo naposledy v drese Rangers dosiahol Marián Gáborík v sezóne 2009-2010. Islanders chýbalo až desať hráčov, na covid listine sú útočníci Anders Lee a Josh Bailey a obrancovia Adam Pelech, Andy Greene a Chára. Pre zranenia absentovali útočníci Kieffer Bellows, Ross Johnston a Brock Nelson, ako aj obrancovia Noah Dobson s Ryanom Pulockom. “Nezáleží na tom, akú máte zostavu. Toto je NHL, buď to zvládnete, alebo nie. Bojovali sme, ale spravili sme pár chýb a tie rozhodli,” dodal tréner “ostrovanov” Barry Trotz.

V bránke Vancouveru dostal pred Jaroslavom Halákom prednosť Thatcher Demko, ktorý inkasoval štyrikrát z 37 striel a Canucks prehrali na ľade Pittsburghu 1:4. Penguins uspeli štvrtýkrát za sebou a v tabuľke Východnej konferencie im patrí 8. miesto, Vancouver je v západnej vetve štrnásty. “Tučniaci” rozhodli v druhej tretine, ktorú vyhrali 3:0. O góly sa postarali Bryan Rust, Evan Rodrigues a Zach Aston-Reese, v tretej časti skóroval aj Brock McGinn. V bránke Pittsburghu sa zaskvel Tristan Jarry, ktorý zlikvidoval 36 striel. “Tristan bol opäť úžasný. Podržal nás, keď sme súpera pustili aj do veľkých šancí,” povedal tréner Mike Sullivan.

Alexander Ovečkin zaznamenal tri asistencie a pomohol Washingtonu k víťazstvu 6:3 nad Montrealom. V 21 zápasoch zaznamenal kapitán Capitals 33 bodov (15+18). “Valcuje to. Je neustále nebezpečný, často strieľa a vytvára šance aj svojim spoluhráčom. Odviedol skvelú prácu,” povedal na adresu 36-ročného Ovečkina tréner Peter Laviolette. Brankár Iľja Samsonov prišiel o sériu bez inkasovaného gólu, v dvoch predchádzajúcich štartoch zaznamenal čisté konto. K víťazstvu pomohol 25 zásahmi. Slovenský obranca Washingtonu Martin Fehérváry bol s časom 22:56 druhým najvyťaženejším hráčom zápasu. Zaznamenal plusový bod, jednu strelu a jeden hit. Samsonov vynuloval hráčov Los Angeles a San Jose, jeho sériu bez gólu zastavil na čase 170 minút a 13 sekúnd Jake Evans. Laviolette vyhral 685. zápas a v celkovo poradí NHL sa dostal na 11. miesto pred Pata Quinna.

Leon Draisaitl a Connor McDavid režírovali víťazstvo Edmontonu 5:3 na ľade Arizony. Obaja hviezdni útočníci Oilers strelili po dva góly a pridali aj po dve asistencie. Draisaitl sa stal prvým hráčom v sezóne, ktorý dosiahol métu 20 gólov. Podarilo sa mu to len za 19 zápasov, podobný kúsok naposledy predviedol v NHL Mario Lemieux, ktorý v sezóne 1995-96 strelil v drese Pittburghu 20 gólov v prvých 18-tich zápasoch sezóny. Mikko Koskinen chytil 24 striel a vytvoril klubový rekord za najrýchlejších desať víťazstiev v sezóne. Podarilo sa mu to v dvanástom štarte, predtým Andy Moog (1984-85) a Grant Fuhr (1983-84) na to potrebovali 13 zápasov. Tréner Oilers Dave Tippett postavil v jednej formácii Draisaitla, McDavida a Zacha Kassiana a táto “lajna” vyprodukovala 11 bodov. Draisaitl je s 39 bodmi (20+19) na čele produktivity NHL pred McDavidom - 36 (14+22).

NHL - výsledky:

Buffalo - Boston 1:5, Columbus - Winnipeg 3:0, Florida - Philadelphia 2:1 pp, New Jersey - Minnesota 2:3 pp a sn /za domácich Tatar 0+1/, Pittsburgh - Vancouver 4:1, Washington - Montreal 6:3, Detroit - St. Louis 4:2, New York Islanders - New York Rangers 1:4, Nashville - Vegas 2:5, Colorado - Anaheim 5:2, Arizona - Edmonton 3:5, Los Angeles - Toronto 2:6, Seattle - Carolina 2:1, San Jose - Ottawa 6:3