Fanúšikovia na jednej vlne, útočníci si otvárali účty

Hokejisti Spišskej Novej Vsi vstupovali do prvého extraligového derby zápasu proti Košiciam po dlhých jedenástich rokoch v pozícii tímu s najlepšou defenzívou súťaže. Tú však naštrbil už na konci druhej minúty ich odchovanec Adam Lapšanský a neskôr ju rozbombardovali aj ďalší šiesti strelci Oceliarov.

„Takýto výsledok sme nečakali, ale výborne nám vyšiel úvod a potom sme sa viezli na dobrej vlne až do konca. Viacerí sme si otvorili strelecké účty a určite to pomôže nášmu sebavedomiu,“ skonštatoval po triumfe 7:1 Lapšanský, pre ktorého išlo o prvý presný zásah sezóny. Okrem neho si na košickej strane otvorili gólové účty aj Denis Paršin, Vadim Pereskokov a Patrik Rogoň. „Trochu som si na ten prvý gól počkal a nevravím, že by som nebol radšej, ak by prišiel skôr. Vedel som však, že to raz príde. Prišlo to doma a preto som gól veľmi neoslavoval. Tu som vyrástol a k Spišskej mám stále špeciálny vzťah. Veľmi dlho som tu nebol a bolo príjemné oživiť si pocity z hry na tomto štadióne.“

Do gólovej deštrukcie Rysov sa svojim prvým presným zásahom od príchodu do Košíc zapojil aj útočník Patrik Rogoň. Načasovanie prvého presného zásahu sezóny bolo pritom v jeho prípade ideálne. „Teší ma, že to prišlo práve v tento deň. Otec totiž oslavuje narodeniny a sľúbil som mu gólový darček. Takto mu aspoň nemusím kupovať darček,“ pousmial sa 24-ročný žilinský odchovanec, ktorý vynechal prvých päť zápasov sezóny pre zranenie spôsobené nešťastným pádom po zaseknutí nohy v ryhe. „Bolo to veľmi ťažké. Okolo seba som mal našťastie super ľudí, ktorí mi veľmi pomáhali. Veľa som cvičil, posilňoval a teraz sa konečne vraciam do hernej pohody. Tento gól mi určite pomôže.“

Košičanov potešila gólová potencia, no predovšetkým prvé víťazstvo na klzisku súperov v tejto sezóne. Až doposiaľ totiž získali iba bod za prehru po predĺžení v Poprade. „To som si ani neuvedomil. Je to však rozhodne dobré, pretože body nemôžeme zbierať iba doma,“ podotkol Lapšanský.

Výkon Spišiakov akoby symbolizoval výkon ich herného lídra Matta Petgrava. Ten nastrelil v úvode tyčku, potom si strelil vlastných gól a na dôvažok bol až trikrát vylúčený. Po tom druhom mu rozhodca pridal desať minút, po treťom ho už poslal definitívne pod sprchy. Jednoducho – deň blbec ako vyšitý.

„Veru, nebol to náš deň,“ povzdychol si útočník Rysov Andreas Štrauch. „V každom súboji sme boli neskoro, puky sa odrážali k súperom a poľahky nám strieľali góly. V tomto zápase nám nevyšlo nič a tentoraz sme zlyhali na oboch koncoch klziska.“

Počas väčšiny zápasu to vyzeralo tak, že Spišiakom nie je gól súdený. Nastrelili tyčku, jeden gól im rozhodca neuznal pre jeho dosiahnutie vysokou hokejkou a práve Štrauch nepremenil trestné strieľanie. V samotnom závere sa však predsa len dočkal.

„Každý gól niečo znamená a mám radosť aj z tohto. Konečne mi to padlo a hoci to už na výsledku nič nezmenilo, je to môj prvý gól sezóny a ten som už potreboval,“ zdôraznil 27-ročný popradský odchovanec, ktorý zamieril na Spiš z Liptova. Vyšších prehier si tam užil v predošlej sezóne viacero a aj preto teraz z jedného debaklu nerobí tragédiu. „V takých prípadoch platí, že sa nemôžete utápať v smútku. To nepomôže. Doposiaľ sme mali výbornú defenzívu a k tomu sa potrebujeme vrátiť. Našou slabinou je zatiaľ premieňanie šancí a na tom musíme popracovať.“

Podľa trénera Miroslava Mosnára sa teraz potrebuje jeho tím rýchlo preskupiť a dať sa opäť dohromady. Východniarske derby mu totiž nevzalo iba defenzívne sebavedomie, ale aj troch hráčov. Pre spomínaný trest nedohral Petgrave, zápas však nedohrali ani Lukáš Vartovník a Róbert Džugan. „Vartovník má problémy v dolnej časti tela a Džugana sme stiahli z disciplinárnych dôvodov,“ objasnil Mosnár.

To, čo hodnotili vysoko pozitívne hráči z oboch strán, bola veľmi prajná atmosféra. Početné skupiny oboch fanklubov sa navzájom zdravili a počas celého zápasu vytvárali slušnú kulisu, ktorá pripomínala predcovidové časy.

Fanúšikovia boli fantastickí a ešte som nezažil, aby nám po takom debakli tlieskali. Veľmi pekné bolo aj to, že sa fankluby navzájom zdravili a vytvorili obom prajnú atmosféru. Ceníme si to a pokúsime sa ich potešiť v nedeľu proti Banskej Bystrici,“ dodal Andreas Štrauch.


Prehľad zápasu

1
Góly Góly
7
17 (5,88 %)
Strely na bránu Strely na bránu
33 (21,21 %)
26 (78,79 %)
Zákroky Zákroky
16 (94,12 %)
1/3 (33,33 %)
Presilové hry Presilové hry
1/9 (11,11 %)
8/9 (88,89 %)
Oslabenia Oslabenia
2/3 (66,67 %)
0/0 (0,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
0/0 (0,00 %)
Kompletný prehľad zápasu

Priebeh zápasu

1. tretina
+ 33,81,83,77,18,14 / - 92,77,72,70,15,41
  • 01:49
  • 0:1
2. tretina
3. tretina
+ 33,98,10,11,14,18 / - 3,4,72,96,70,15
  • 48:32
  • 0:7
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu

Fotogaléria