Faith vs. Slafkovský. Talentovaní hokejisti zviedli súboj o titul v inom športe

Juraj Slafkovský zvádzal počas uplynulej sezóny súboje vo fínskej juniorskej lige a mimoriadne vydarený ročník korunoval premiérovou účasťou na seniorských majstrovstvách sveta. Roman Faith má za sebou debutovú sezónu v nadnárodnej Ice Hockey League. Dvaja mladí útočníci v juniorskom veku rozbiehajú profesionálne kariéry, no nezabúdajú ani na šport, ktorý im síce peniaze neprinesie, no ich životy obohatil množstvo priateľov. V utorok večer sa stretli zoči-voči v rámci rozhodujúceho súboja o majstrovský titul vo florbalovej extralige juniorov.

Z priameho duelu o zlato vyšiel víťazne 18-ročný Faith, ktorý dopomohol k víťazstvu ATU Košice nad Florkom Košice 12:8 piatimi asistenciami.

V ATU sa zakaždým stretávam s viac ako partiou. Toto zlato je výsledkom kolektívu, šéfa klubu Juraja Dudoviča a trénera Peťa Vrbu. Toto nie je šport ako hokej a futbal. Toto je na Slovensku krúžok loptových hier a klobúk dolu pred tým, čo stihli chlapci v náročných podmienkach odtrénovať. V tomto klube si všetci prajú a bojujú jeden za druhého. Som preto šťastný, že sme získali titul,“ vyznal sa Faith.

Emotívnosť titulu mladých Akademikov podčiarkla nedávna smrť spoluhráča Adama Sedláčka. Jeho zarámovaný dres mali počas celého stretnutia na striedačke a počas majstrovských osláv ho umiestnili na centrálnu pozíciu.

Od úvodu sme mysleli na Adama. Je nesmierne smutné, čo sa stalo, ale bohužiaľ s tým nič nenarobíme. Zomkli sme sa, bojovali sme za neho a verím, že sa s nami teší hore v nebi,“ vyslovil sa trasúcim sa hlasom autor piatich gólov Marek Pazsiczký, na ktorého nadviazal Roman Faith. „Titul venujeme jednoznačne Adamovi. Niečo také strašné som nikdy nezažil a verím, že už ani nezažijem. Bol tu však s nami.“

Niekoľkých hokejistov mali vo svojich radoch aj hráči Florka. Okrem hráča juniorky HC Košice Petra Repčíka im výrazne pomohol spomínaný účastník nedávnych majstrovstiev sveta v Rige Juraj Slafkovský.

„Pre diváka to bol dobrý zápas, pre nás nie. Neviem, čo mám k tomu povedať. Som sklamaný, idem si pospať a ráno pôjdem na tréning. Snažil som sa dať do toho všetko a určite som chcel vyhrať. Bohužiaľ to však nevyšlo,“ vliekli sa slová s hokejového reprezentanta, ktorý počas zápasu miestami takmer neschádzal z ihriska. Z pohľadu kondície tak išlo o parádny tréning. „Bolo to niečo hrozné. Behať v takejto saune... Je smutné, že v Košiciach nemáme žiadnu poriadnu halu a musíme hrať v takýchto podmienkach,“ pridal na margo horúcich podmienok v hádzanárskej hale Slavomíra Šipoša.

Súboj o juniorské zlato bol možno posledným florbalovým zápasom jeho kariéry. „Je pravdou, že mojou prioritou je jednoznačne hokej a netuším, či ešte niekedy odohrám takýto florbalový zápas. Ak však budem mať voľno a príležitosť, tak kamarátom nikdy nepoviem nie,“ zdôraznil 17-ročný Košičan.

Zanevrieť na florbal sa nechystá ani Roman Faith. Aj v jeho prípade však hrá prím živobytie, ktorým je hokej. Po odchode z materských Košíc absolvoval v minulej sezóne premiérový ročník v tíme Bratislava Capitals. K úvodným dvom gólom pridal v rámci ICEHL aj šesť asistencií.

„Pre mňa to bol ťažký prechod medzi mužov. Aj preto však teraz v lete pracujem ešte viac a pripravujem sa aj s Jurom Slafkovským a kondičným trénerom Danom Kičurom. Do Capitals sa chcem vrátiť stopercentne pripravený a verím, že v novej sezóne sa presadím výraznejšie,“ vyjadril odhodlanie 18-ročný útočník, pre ktorého bolo pôsobenie v nadnárodnej súťaži veľkou skúsenosťou. „V prvom rade ma prekvapilo množstvo cestovania. Bolo ho naozaj až nad hlavu. Samotná liga bola veľmi ofenzívna a plná cudzincov. Niektoré tímy menej bránia a sústredia sa iba na útok, ale celkovo všetko fungovalo a kluby ani napriek covidu nehlásili problémy. Je to teda kvalitná liga a cením si, že som jej súčasťou.“

Rozhodujúci zápas juniorskej florbalovej extraligy:

ATU Košice – Florko Košice 12:8 (4:4, 6:2, 2:2)

Góly: Pazsiczký 5, Batkovič a Blaszcyk po 2, Janko, Kliment, Pham Trung – Šolc 4, Repčík 2, Slafkovský, Vyšňan