EYOF: Slovenky zabojujú o zlato, v piatkovom finále vyzvú Češky

SPITTAL AN DER DRAU (SZĽH) – Slovenské reprezentantky do 16 rokov sa predstavia vo finále dievčenského hokejového turnaja v rámci zimného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF). Zverenky trénerky Nicol Lucák Čupkovej ovládli tabuľku A-skupiny so šiestimi bodmi a v boji o zlato vyzvú Češky.

Slovenky nasmeroval do finále utorňajší triumf nad Fínkami. Napriek tomu museli čakať na definitívu do stredy. Upokojil ich až výsledok zápasu medzi Rakúšankami a Švajčiarkami. "Už od včerajšieho víťazstva nad Fínkami sme zažívali nepríjemné pocity, keďže manuál pravidiel bol nejasný a napriek dvom triumfom v skupine sme mohli hrať finále, o bronz aj o piate miesto. Preto sme sa veľmi potešili z víťazstva Rakúšaniek nad Švajčiarkami. Dúfali sme, že domáce hráčky zvládnu posledný zápas v skupine a nebudú chcieť prehrať všetky duely," povedala pre Hockey Slovakia hlavná koučka.

Mladé Slovenky síce začali podujatie tesnou prehrou 3:4 so Švajčiarkami, ale v nasledujúcich dvoch dueloch bodovali naplno. Rakúšanky zdolali 5:4 a v utorok večer zvíťazili nad Fínkami 4:2. Výraznou mierou sa pod oba triumfy podpísala najproduktívnejšia hráčka slovenského výberu Nela Lopušanová. Stále iba 14-ročná útočníčka nazbierala v troch dueloch až jedenásť kanadských bodov. 

"Odohrali sme tri kvalitné zápasy a som rada, že sme sa prebojovali až do finále. Ak by to tak nebolo, určite by nás mrzel úvodný súboj so Švajčiarkami, ktorý sme nezvládli a mohol dopadnúť úplne inak. Myslím si, že vo všetkých stretnutiach sme predviedli kvalitné výkony a mali sme na to, aby sme hrali o medailu," pokračovala Lucák Čupková.

Slovenské reprezentantky nastúpia vo finále, ktoré sa uskutoční v piatok 27. januára o 16.30 h, proti Češkám. Tie obsadili prvé miesto v B-skupine, kde nazbierali osem bodov. Úlohu favoritiek potvrdili proti Nemkám aj Taliankam a navyše zdolali Švédky po samostatných nájazdoch. Finálový súboj bude mať špeciálny náboj pre šéfov oboch striedačiek. Slovenská trénerka Nicol Lucák Čupková vyzve svojho manžela Jana Lucáka, ktorý je hlavným koučom českej šestnástky. "Bude to určite rarita, že proti sebe nastúpia manželia. Obaja budeme chcieť zvíťaziť," doplnila s úsmevom. 

Konečná tabuľka A-skupiny
1. Slovensko 3 2 0 0 1 12:10 6
2. Fínsko 3 2 0 0 1 9:4 6
3. Rakúsko 3 1 0 0 2 7:10 3
4. Švajčiarsko 3 1 0 0 2 4:8 3