EYOF: Slováci nastrieľali Talianom osem gólov a obsadili konečné piate miesto

UDINE (SZĽH) – Slovenskí reprezentanti do 17 rokov zvíťazili v záverečnom vystúpení na chlapčenskom hokejovom turnaji v rámci zimného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF). Vo štvrtkovom zápase o konečné piate miesto zdolali domácich Talianov 8:4.

Mladí Slováci strelili prvý gól už v 5. minúte zásluhou Martina Kalisa, ale o 24 sekúnd neskôr bolo vyrovnané po koncovke Gianmarca Fraschettu. Skóre sa opäť menilo v 14. minúte a dokonca dvakrát. V oboch prípadoch skóroval Michal Valášek, ktorý slovenskému tímu zabezpečil vedenie 3:1. 

Začiatok druhej tretiny vyšiel lepšie Talianom. Alex Venturi znížil na rozdiel jediného gólu, no zvyšok prostredného dejstva patril slovenským hokejistom. Onedlho pridal druhý presný zásah v zápase Kalis a do prestávky skórovali aj obrancovia Fabian Andrej Ličko s Maximom Petrasom. 

Zverenci Michala Hreusa mali pred poslednou tretinou k dispozícii štvorgólový náskok, ale napriek tomu si situáciu mierne skomplikovali. Rosario Tolomelli so Stefanom Piechensteinom skorigovali na 6:4 a Taliani sa vrátili do hry. Slováci však rýchlo zareagovali, aby nedopustili drámu. Siedmy gól pridal Miroslav Šatan mladší a definitívnu bodku za ofenzívnym duelom dal ôsmym presným zásahom Pavol Prokopovič. 

Hlas po zápase

Michal Hreus, tréner SR 17: "Od začiatku zápasu sme dobre korčuľovali a hrali sme rýchlo smerom dopredu, čo nám prinieslo dva góly. Súper nás celý zápas aktívne napádal a prispel k tomu, že sa hra prelievala zo strany na stranu. Hoci boli naše ofenzívne akcie nebezpečnejšie a častejšie, museli sme si dávať pozor v defenzíve. Vždy, keď Taliani strelili gól, dokázali sme na to odpovedať a udržiavať si náskok. Naša hra bola variabilná, skórovali sme až osemkrát a presadilo sa veľké množstvo strelcov hrajúcich na rôznych postoch."

EYOF, chlapčenský hokejový turnaj, zápas o 5. miesto:

Slovensko - Taliansko 8:4 (3:1, 3:1, 2:2)
Góly:
5. Kalis (Prokopovič, Šlank), 14. Valášek (Bohoš), 14. Valášek (Bohoš, Harvánek), 26. Kalis, 30. Ličko (Šlank), 34. Petras (Liščinský), 48. M. Šatan ml. (Semančík, A. Sejna), 54. Prokopovič (Bohoš) – 6. Fraschetta (Pisetta), 24. Venturi (Bono), 45. Tolomelli (Frick, Fraschetta), 47. Piechenstein (Pardatscher).
Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku 46:26, rozhodovali: Rivis – Brondi, Zen (všetci Tal.).

Zostava SR 17: S. Bodnár – Šlank, Petras, Gracák, Ličko, Harvánek, Král – Liščinský, Straka, T. Tomík – M. Liška, Prokopovič, Kalis – A. Sejna, Semančík, M. Šatan ml. – Valášek, T. Hurtaj, Bohoš. Tréner M. Hreus.