Evander Kane podpísal s Edmontonom kontrakt do konca sezóny

EDMONTON - Klub zámorskej NHL Edmonton Oilers angažoval 30-ročného útočníka Evandera Kanea. Podpísal s ním kontrakt do konca prebiehajúcej sezóny 2021/2022. Kanadský krídelník bol po nedávnom ukončení zmluvy zo strany San Jose Sharks neobmedzený voľný hráč.

Kanea sprevádza v NHL povesť problémového hráča, ktorú potvrdil aj v prebiehajúcom ročníku. V ňom na seba negatívne upozornil v úvode sezóny, keď sfalšoval potvrdenie o očkovaní proti ochoreniu Covid-19. Keď bol následne v decembri pozitívne testovaný, tak napriek zákazu odišiel cez hranice do Kanady. Jeho vtedajší zamestnávateľ San Jose Sharks s ním preto rozviazal kontrakt.

NHL však oznámila, že pre nedostatočné dôkazy nebude Kane čeliť žiadnemu disciplinárnemu trestu. Kane sa stal po odchode zo San Jose neobmedzeným voľným hráčom a Oilers sa okamžite zaradili k záujemcom o jeho služby. Napokon s ním okamžite po rozhodnutí NHL podpísali kontrakt platný do konca sezóny. Keďže k podpisu zmluvy došlo až v pokročilom štádiu sezóny, zaťaží platový strop "olejárov" sumou 2,1 milióna dolárov. Kaneov základný plat bude 750-tisíc dolárov, čo je najnižší možný kontrakt. Ďalších 625-tisíc dostane vo forme podpisového bonusu. 

Kane v prebiehajúcej sezóne 2019/2020 neodohral v NHL ani jeden zápas, keďže Sharks ho pre sfalšovaný doklad o očkovaní suspendovali. Nastúpil na päť zápasov na farme v AHL a v drese San Jose Barracuda dosiahol 8 bodov (2+6). V najprestížnejšej súťaži predtým nastupoval aj vo farbách Atlanty Trashers/Winnipegu Jets a Buffala Sabres. V základnej časti odohral 769 zápasov, v ktorých získal 506 kanadských bodov (264+242). V play off mal v 29 dueloch bilanciu 6 gólov a 7 asistencií. V uplynulej sezóne 2020/2021 nastúpil za Sharks na 56 zápasov a so 49 bodmi (22+27) bol najproduktívnejší hráč mužstva.