Euro Hockey Challenge: Slováci nestačili na Čechov ani v odvete, tentoraz bez gólu

NITRA – Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali aj siedmy duel prípravy pred májovými majstrovstvami sveta, ktoré sa uskutočnia v Bratislave a Košiciach.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho v sobotu podľahli Čechom 0:2. Hostia spravili významný krok k víťazstvu v prvej tretine, keď v 3. minúte otvoril skóre Zaťovič. Druhý gól našich susedov zaznamenal v závere prvej tretiny Tomášek.

Slováci sa v ďalšom priebehu snažili zvrátiť vývoju duelu, no český tím pozorne bránil a podnikal nebezpečné protiútoky. Tretia tretina priniesla šancu Bučeka, na druhej strane mohol zvýšiť Gudas. V závere to slovenskí hokejisti skúšali bez brankára, no želaný efekt to neprinieslo.

Záverečné dva zápasy pred štartom domácich majstrovstiev sveta odohrajú Slováci 4. mája v Poprade proti Veľkej Británii a generálku absolvujú aj 7. mája v Michalovciach proti Nórsku.

Euro Hockey Challenge - Nitra - sobota:

Slovensko - Česko 0:2 (0:2, 0:0, 0:0)

Góly: 3. Zaťovič (Krejčík), 18. Tomášek (J. Kolář)

Vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Stano, Müllner - Šefčík, Gegáň (všetci SR), 3600 divákov

Zostavy:

Slovensko: Čiliak - Čajkovský, Sekera, Marek Ďaloga, Fehérváry, M. Grman, M. Rosandič, Štajnoch, Koch - Pánik, M. Sukeľ, Buček - Studenič, Kytnár, L. Nagy - Lantoši, Zigo, M. Lunter - Svitana, Buc, D. Bondra

Česko: Bartošák - Gudas, Krejčík, Sklenička, Moravčík, Zámorský, Jeřábek, Kundrátek, J. Kolář - Voráček, J. Kovář, Zaťovič - H. Zohorna, Chytil, Tomášek - Řepík, Hanzl, D. Kubalík - Rousek, T. Zohorna, Červený - R. Zohorna

Priebeh stretnutia

Prvú vážnejšiu šancu zápasu mali domáci Slováci, ale prienik Lantošiho cez českú defenzívu zastavil brankár Bartošák. Zahrmelo na opačnej strane - Zaťovič získal puk na modrej čiare, strelou švihom spoza obrancu pod hornú žŕdku zaskočil Čiliaka a Česi viedli 1:0. Slovenskí hokejisti potom mali viac z hry, ale trochu ich pribrzdilo vylúčenie Ziga. V početnej nevýhode sa zverenci trénera Ramsayho ubránili, už v rovnovážnom stave nepochodil Červený, pretože Čiliak výborne zasiahol betónom. Buček potom nevyrovnal zo sľubného brejku. V 18. min si Čiliak poradil s pokusom J. Kolářa, ale na dorážku Tomáška už nemal nárok - 0:2. V závere prvej časti Slováci nevyužili presilovku pri treste pre Hanzla a v úvode druhej pri "dvojke" pre H. Zohornu.

Pri hre piatich proti piatim to skúšal Lantoši, ale Bartošáka neprekonal ani strelou z uhla a o niekoľko sekúnd neskôr ani spomedzi kruhov. Skóre sa nezmenilo ani pri vylúčení M. Sukeľa, počas ktorého Čiliak kryl strelu aj dorážku hviezdneho Voráčka. Neskôr po návrate Mareka Ďalogu z trestnej lavice predviedol peknú akciu bez gólovej koncovky kapitán Sekera. Na prelome druhej a tretej tretiny slovenský tím nevyužil ani svoju tretiu presilovku.

Góly nepadli ani pri vylúčeniach Ziga na slovenskej a R. Zohornu na českej strane, aj keď v 47. min previedol v početnej výhode peknú individuálnu akciu Buček, ale puk neskončil za Bartošákom. V polovici tretej časti nepochodili Svitana s Bucom a D. Bondrom, oba tímy sa potom ubránili pri vylúčeniach H. Zohornu a Pánika. Viac ako dve minúty pred treťou sirénou začali Slováci s hrou bez brankára, ale stav sa už nezmenil.

Hlasy:

Craig Ramsay (tréner SR): "Vytvorili sme si počas zápasu množstvo príležitostí a z hľadiska systému hry sme odviedli vynikajúcu prácu. Rovnako sme dobre zvládli aj oslabenia. Na druhej strane, stále sa trápime v koncovke. Potrebujeme viac chodiť za dorážkami a musíme brankárom súpera trochu znepríjemniť úlohu tým, že im budeme zakrývať výhľad. Páči sa mi naša hra, ako chlapci bojujú, no viackrát nám chýbal kúsok, aby sme puk dostali do siete.

Samuel Buček (útočník SR): "Nepremieňali sme šance, málo sme sa tlačili do zakončenia a český brankár predviedol kvalitný výkon. Napriek tomu si myslím, že sme odohrali dobrý zápas s výnimkou prvej tretiny. Mali sme však dať góly a duel mohol byť úplne iný. Dostali sme sa do príležitostí, no chýbala nám chladnokrvnosť a pohotovosť pri ich premieňaní. V presilovkách nie sme až takí zohratí. Jednotlivé presilovkové formácie sa často menia, chýba nám lepšia súhra, čo je aj dôvodom slabej efektivity v početných výhodách. Zápas v rodnej Nitre som si užil, som rád, že som mohol okúsiť tunajšiu atmosféru v najcennejšom drese."

Andrej Sekera (obranca a kapitán SR): "Ťažko sa vyhrávajú zápasy bez gólu. Myslím si, že sme mali viac šancí ako včera, no musíme sa ešte viac tlačiť do brány. Presilové hry sa často menia, bola tam vidieť nezohratosť a práve na to je príprava, aby sme sa lepšie zohrali.

Róbert Lantoši (útočník SR): "Bol to pre mňa špeciálny zápas, škoda prehry. Snažil som sa niečo vytvoriť, škoda, že to nepadlo. Bolo veľmi nepríjemné, že sme inkasovali taký skorý gól a súper sa dostal do zápasu. Od druhej tretiny sme sme zlepšili výkon, no musíme sa viac ukľudniť, hlavne pri presilových hrách, hrať jednoduchšie a tlačiť sa do brány.

Miroslav Šatan (generálny manažér SR): "Radšej by sme boli, ak by sme zvíťazili, ale sme vo fáze, keď sa hľadajú správne kombinácie jednotlivých dvojíc a presilovkové systémy. Česi nás preverili, máme z toho kopec informácií. Najmä o hráčoch. Napriek tomu, že sme nedali gól, tak sme si dokázali vytvoriť šance. Stále je čo zlepšovať. V ďalšej fáze nebudú s nami pokračovať Martin Štajnoch, Mislav Rosandič a Radovan Puliš, namiesto nich prídu obrancovia Erik Černák a Martin Marinčin a útočník Marko Daňo."


Prehľad zápasu

0
Góly Góly
2
27 (0,00 %)
Strely na bránu Strely na bránu
24 (8,33 %)
22 (91,67 %)
Zákroky Zákroky
27 (100,00 %)
0/6 (0,00 %)
Presilové hry Presilové hry
0/5 (0,00 %)
5/5 (100,00 %)
Oslabenia Oslabenia
6/6 (100,00 %)
23/45 (51,11 %)
Vhadzovania Vhadzovania
22/45 (48,89 %)
Kompletný prehľad zápasu

Priebeh zápasu

1. tretina
+ 32,22,36,3,43,93 / - 1,2,65,25,14,91
  • 02:54
  • 0:1
+ 32,8,29,20,72,84 / - 1,71,25,6,28,19
  • 17:04
  • 0:2
2. tretina
3. tretina
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu