Dvorský je pripravený na rolu lídra. Švédsko si zamiloval, no jeho snom je NHL

Ak by aj napokon nemohli prísť Juraj Slafkovský, Šimon Nemec či Filip Mešár, slovenská reprezentácia do 20 rokov sa o absenciu lídrov na šampionáte v Kanade obávať nemusí. Vo výbere Ivana Feneša figuruje hneď viacero hráčov, ktorí sa pripravení zhostiť sa tejto roly.

„Dúfam, že budem jedným z lídrov. Viem, že sa to odo mňa očakáva a ak splním očakávania, tak budem iba rád," hovorí útočník Dalibor Dvorský, ktorý má síce iba 17 rokov, no disponuje už štvorročnými legionárskymi skúsenosťami. Počas sústredenia v Poprade srší energiou a aj náročné tréningy zvláda s úsmevom. „Som veľmi rád, že tu môžem byť a ja mám tieto letné kempy rád. Vlani som si to užil pred Hlinka Gretzky Cupom a podobne ako vtedy, aj teraz tu máme výbornú partiu."

Pripravovať sa na majstrovstvá sveta už v júli je nezvyčajné, no mladým hokejistom v tomto pomáhajú skúsenosti s Hlinka Gretzky Cupom.

„Presne tak, vlani sme to zažili pred spomínaným turnajom v Piešťanoch. Ja som pripravený vždy a na všetko. Osobne sa veľmi teším na hru proti najlepším hráčom sveta našich ročníkov," prízvukuje Dvorský.

Energiu tímu dodáva aj výsledok nedávneho draftu v Montreale. S mužstvom sa už pripravujú Adam Sýkora so Servácom Petrovským, no na hráčov sa prenáša aj úspech zvyšných krajanov.

„Je to jednoducho super. Chalanom sa podarila veľká vec a aj ja osobne cítim stúpajúci záujem o slovenský hokej. Nepomohli teda iba sebe, ale aj nám ostatným. Teraz je to na nás a potrebujeme sa v dobrom svetle ukázať aj na majstrovstvách sveta v Kanade," uvedomuje si Dalibor, ktorý si podľa vlastných slov užíva každý tréning a každý zápas. Ciele pre novú sezónu má jasne stanovené. „Veľmi sa teším na nasledujúcu sezónu a urobím všetko preto, aby som bol čo najvyššie draftovaný. Rád by som sa ukázal v dobrom svetle na týchto majstrovstvách sveta a bolo by úplne skvelé, ak by som dostal v novej sezóne príležitosť aj v národnom A-tíme. To by bola paráda."

Nový ročník odohrá opäť vo švédskom klube AIK. Ten pôsobí síce iba v Allsvenskan, no z pohľadu histórie patrí medzi najúspešnejšie kluby v krajine Troch koruniek.

„Všade tam cítiť obrovskú históriu klubu. Stačí vojsť na zimák, alebo do šatne. V tíme máme navyše mnoho skúsených hráčov, ktorí už niečo dosiahli. Mám sa od koho učiť a aj pre túto sezónu podpísali výborných hokejistov. Kvalita tam je a všetko bude závislé od toho, akú vytvoríme partiu," hovorí Dvorský v súvislosti s klubovou sezónou 2022-23. Prechod z juniorského k mužskému hokeju zažil v minulom ročníku, keď odohral v drese áčka 17 zápasov s bilanciou 2 góly a 1 asisstencia. „Rozdiel to bol veľký. Hlavne v rýchlosti a v rozmýšľaní hráčov. V áčku sa rozhodujú oveľa lepšie a v tomto smere sa od nich môžem učiť."

Tréneri vo Švédsku vyžadujú predovšetkým poctivé korčuľovanie kombinované so zručnosťami. „Väčšina hráčov tam výborne korčuľuje a ovláda prácu s pukom. Mne osobne to vyhovuje," pokračuje mladý center, ktorý pôsobí v škandinávskej krajine už od roku 2018, keď začínal v tíme Flemingsbergsu do 16 rokov. Medzitým si stihol odskočiť do Banskej Bystrice, kde sa stal historicky najmladším strelcom v histórii extraligy, no neskôr opäť pokračoval vo svojom švédskom dobrodružstve. „Ja som stále stopercentný Slovák, ale po tých rokoch sa už dorozumiem aj švédsky. Počúval som spoluhráčov a z toho som sa naučil reč. Musím povedať, že mne sa vo Švédsku celkovo veľmi páči. Hlavne to množstvo zelene."

Švédski fanúšikovia majú povesť konzervatívnejších a napríklad na majstrovstvách sveta nie sú zďaleka takí uvoľnení ako napríklad Fíni. Práve v Dvorského klube to však neplatí. „U nás v AIK sú celkom blázniví fanúšikovia a veľmi ma baví hrať pred nimi. Vo Švédsku sú zväčša nudní priaznivci, ale tí naši radi kričia, povzbudzujú a to je super."

Počas niekoľkých rokov vo Švédsku si už zvykol aj na švédsku kuchyňu, no slávne fermentované slede surströmming ešte neochutnal. „A ani sa na to nechystám," smeje sa zvolenský odchovanec. „Videl som totiž kamarátov, ktorí to skúsili a potom zvracali. Vystačím si s inou švédskou špecialitou, ktorú sú mäsové guľky. Tie jedia často a je to v podstate ich národné jedlo. S tým problém nemám."

Na severe Európy je už ako doma, no niektoré veci mu predsa len chýbajú. „Hlavne bryndzové halušky. Tie milujem, ale vo Švédsku sa bryndza kúpiť nedá. To musia do budúcnosti zmeniť," dodáva s úsmevom Dalibor Dvorský.