Dvojica Melicher a Kapičáková postúpila na olympijské hry mládeže

BRATISLAVA (SZĽH) – Minulý týždeň sa na štadióne v Žiari nad Hronom uskutočnilo testovanie hráčov do 16 rokov podľa inštrukcii Medzinárodnej hokejovej federácie - IIHF.

Na základe nich hokejisti súperili o miestenku na olympijské hry mládeže, ktoré sa v januári budúceho roka uskutočnia vo švajčiarskom Lausanne. Kluboví tréneri kadetov koncom minulej sezóny (koniec marca) nominovali za svoj klub a podľa svojich poznatkov dvoch hráčov, ktorí štartovali na tejto národnej kvalifikácii.

Spomedzi pozvaných 43 hráčov sa najvyššie umiestnil útočník HK Brezno v súčasnosti na striedavom štarte v HC 05 Banská Bystrica Patrik Melicher, ktorý tak postúpil na OH mládeže 2020 (7.-15. januára 2020).

Spolu s ním si miestenku do Lausanne zabezpečila aj Barbora Kapičaková z MHK 32 Liptovský Mikuláš, ktorá uspela v dievčenskom teste zručností v marci tohto roka. „IIHF môže ešte prideliť krajine ďalšie miesta. Takže sa to Lausanne môže dostať ešte aj druhý, alebo tretí z nášho testovania,“ uviedol Igor Andrejkovič, riaditeľ reprezentačného oddelenia SZĽH.

Novinka pod piatimi kruhmi

Pri posledných zimných OH mládeže sa v nórskom Lillehammeri konali v rámci hokeja súťaže v individuálnych zručnostiach. V nich pre Slovensko vybojoval striebornú medailu Sebastián Čederle – v súčasnosti pôsobiaci vo švédskom juniorskom tíme Rögle BK. Na najbližších hrách sa formát súťaže zmení. „Hráči z rôznych krajín budú rozdelení do výberov, ktoré budú hrať traja na troch na šírku ihriska,“ vysvetľuje Andrejkovič.

Každé družstvo bude mať 12 hráčov a dvoch brankárov. Hrať sa bude na tri tretiny po 16 minút a herné formácia sa budú meniť na znamenie každých 50 sekúnd. „Cieľom IIHF a Medzinárodného olympijského výboru je prostredníctvom turnaja troch proti trom zapojiť do súťaženia čo najväčší počet krajín a hokejistov,“ hovorí Andrejkovič.

Nový formát sa testoval už počas júlového Development campu IIHF, ktorého sa zúčastnil v pozícii trénera/mentora IIHF. Na ostro a o cenné kovy bude mať táto súťaž premiéru práve na olympiáde mladých v Lausanne.

Motivácia pre mladých

Testovanie zručností organizoval SZĽH a bol pri ňom aj tréner hokejovej reprezentácie do 16 rokov Roman Sýkora. Na kvalifikačných testoch sa predstavili hráči s ročníkom narodenia 2004 – čiže tých, ktorí sú buď adeptami alebo súčasťou jeho reprezentačného výberu.

Išlo o vydarenú akciu, ktorá mala veľmi dobrý motivačný charakter. Chalani sa snažili, lebo možnosť dostať sa na olympijské hry mládeže nebýva v tomto veku samozrejmosťou,skonštatoval Sýkora. Podľa neho môže akcia, ktorá sa konala v Žiari nad Hronom, mať vplyv na osobnostný rast hráčov a ctižiadosť pracovať na sebe v slovenských kluboch.

Keď je niekto najlepší v zručnostiach neznamená to automaticky že bude top hokejistom. No v hre troch proti trom vyniká práve hokejová zručnosť a korčuliarska vyspelosť,hovorí Sýkora. Až turnaj na hrách mládeže (7.-15. januára 2020) ukáže, či sa nový formát troch na troch osvedčí a bude ho možné vídať aj na ďalších podujatiach pod hlavičkou Medzinárodného olympijského výboru.