Dvadsiatku povedie Feneš, osemnástku Tartaľ, sedemnástku Paľov, šestnástku Králik

BRATISLAVA (SZĽH) – Hlavným trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov v sezóne 2022/23 bude Ivan Feneš. Osemnástku povedie Tibor Tartaľ, sedemnástku Rastislav Paľov, šestnástku Ivan Králik a pätnástku Róbert Rehák. Rozhodol o tom výkonný výbor SZĽH, ktorý schválil nominácie na zloženie trénerských štábov vo všetkých chlapčenských mládežníckych kategóriách.

Ivan Feneš viedol hokejovú dvadsiatku už na uplynulých majstrovstvách sveta juniorov v Kanade, ktoré Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) na štvrtý deň od ich začiatku zrušila pre nekontrolovateľný rozmach ochorenia COVID-19 medzi účastníkmi. Zastával však funkciu dočasného hlavného trénera, pričom kmeňovo naďalej viedol reprezentáciu do 18 rokov. Od tejto sezóny sa bude venovať výlučne juniorskej reprezentácii. „Ivan Feneš pôsobil tri roky pri osemnástke aj v rámci projektu centralizovanej prípravy, čo znamená, že má najväčšie skúsenosti s ročníkmi hráčov, ktorí sa budú uchádzať o miesto v tíme na juniorských majstrovstvách sveta. Prvým asistentom zostáva Martin Štrbák, druhým bude Scott Moser. Na poslednom juniorskom šampionáte bol súčasťou realizačného tímu ako konzultant, teraz sme sa rozhodli urobiť z neho plnohodnotného asistenta. Trénerom brankárov bude Peter Kosa,“ uviedol na margo trénerského štábu pri dvadsiatke generálny manažér mládežníckych reprezentácií Roman Sýkora.

V ročníku 2022/23 absolvuje slovenský juniorský tím až dva svetové šampionáty. Prvý už v termíne 9. – 20. augusta v kanadskom Edmontone ako náhradu za predčasne skončený vianočný na prelome rokov 2021 a 2022. Následne sa na konci kalendárneho roka 2022 predstaví dvadsiatka na ďalšom. Opäť v Kanade, avšak tentoraz v mestách Halifax a Moncton. „Veľká výzva. Teším sa na to, hoci viem, že oba šampionáty budú extrémne náročné. Bude však výnimočné absolvovať juniorské majstrovstvá sveta v auguste. Som zvedavý, v akej forme budú hráči aj naši súperi a ako to celé bude vyzerať. Na decembrovom klasickom šampionáte následne – ako sa hovorí – pôjde o život,“ hovorí hlavný kouč dvadsiatky Ivan Feneš.

Na margo posunu k juniorskej reprezentácii dodal: „Rozhovory s vedením zväzu počas sezóny nasvedčovali, že k nemu dôjde. Prijal som to s nadšením, na prácu s chlapcami sa teším. Dlhodobo ich poznám, mal som s nimi možnosť pracovať. Sú to skvelí hokejisti. Teší ma, že pri mužstve zostal Maťo Štrbák aj Scott Moser, ktorý bude v pozícii asistenta zodpovedať za útočníkov. Rovnako tak Peťo Kosa, s ktorým spolupracujeme dlho ako aj ďalší členovia realizačného tímu od manažéra Tomáša Pšenku cez kondičného trénera Maťa Thomku, videoanalytika Paťa Michnáča až po kustóda Mira Harvančíka.“

Po troch rokoch nastáva zmena na poste hlavného trénera osemnástky. Po Ivanovi Fenešovi preberie národný tím jeho doterajší asistent Tibor Tartaľ. „Tri roky pri osemnástke pôsobil a vzdelával sa. Keďže sme chceli zachovať kontinuitu, posunuli sme ho na post hlavného trénera. Odchádzajúceho Borisa Žabku z postu asistenta nahradí Michal Dostál. Druhým asistentom bude Jozef Stümpel, ktorý dosiaľ pôsobil pri tíme ako konzultant. Trénerom brankárov bude Dominik Guriš,“ uviedol Roman Sýkora.

Zmeny sa dotkli aj ďalších mládežníckych reprezentácií. Sedemnástku povedie Rastislav Paľov, ktorý si úlohu hlavného kouča v tejto kategórii vyskúšal už aj v sezóne 2021/22. Asistovať mu budú Roman Sýkora a Michal Hreus. Na poste hlavného trénera nastala rošáda aj pri národnom tíme do 16 rokov. Jerguša Baču po dvoch rokoch vo funkcii nahradí jeho asistent Ivan Králik. Pomáhať mu budú Michal Blanár a Boris Majeský. Hlavným koučom pri pätnástke zostal Róbert Rehák.

Zoznam trénerských štábov mládežníckych reprezentácií v sezóne 2022/23:

SR 20: Ivan Feneš (hl. tréner), Martin Štrbák (asistent), Scott Moser (asistent počas MS 20), Peter Kosa (tréner brankárov)

SR 18: Tibor Tartaľ (hl. tréner), Michal Dostál (asistent), Jozef Stümpel (asistent), Dominik Guriš (tréner brankárov)

SR 17: Rastislav Paľov (hl. tréner), Roman Sýkora (asistent), Michal Hreus (asistent), Rastislav Staňa (tréner brankárov)

SR 16: Ivan Králik (hl. tréner), Michal Blanár (asistent), Boris Majeský (asistent), Maximilián Bača (tréner brankárov)

SR 15: Róbert Rehák (hl. tréner), Peter Kúdelka (asistent), Ladislav Karaffa (asistent), Peter Holaza (asistent), Jozef Urdák (tréner brankárov)