„Dvadsiatku“ čaká prvý prípravný zápas, v bránke proti Čechom Sklenár

NANAIMO (SZĽH) – Slovenskú hokejovú reprezentáciu do dvadsať rokov čaká dnes od 19.00 hod. západokanadského času (04.00 hod. SEČ) prvý prípravný zápas pred majstrovstvami sveta juniorov. Zverenci Ernesta Bokroša sa v Nanaime stretnú s rovesníkmi z Českej republiky.

28-členný káder po prílete do Kanady absolvoval dohromady päť tréningových jednotiek, po ktorých ich čaká prvá zápasová previerka na západnom pobreží kolísky hokeja. Čas na pochopenie systému a súhru bol teda limitovaný. „Mali sme výhodu, že s viacerými chlapcami sme pracovali v predchádzajúcom priebehu sezóny, takže myslím si, že určitý základ systému všetci hráči ovládajú a po ďalších prípravných zápasoch to budeme vylepšovať do takej podoby, aby každý presne chápal našu organizáciu hry,“ hovorí hlavný kormidelník reprezentácie Ernest Bokroš.

Zrejme najťažšie to z hľadiska zapadnutia do systému budú mať hráči pôsobiaci v zámorských súťažiach, ktorí sa k tímu pripojili len po prílete do Kanady. Jedným z nich je aj útočník Martin Pospíšil pôsobiaci v americkej juniorskej USHL v tíme Sioux City Musketeers. „Cítim sa celkom dobre. Je to síce iný systém a v podstate aj odlišný hokej, ale každým jedným tréningom sa snažím pochopiť organizáciu hry a je to čoraz lepšie a lepšie,“ hovorí.

Súperom slovenských reprezentantov v prípravnom zápase je Česko, minuloročný semifinalista svetového šampionátu do dvadsať rokov, ktorý disponuje kvalitným ročníkom hráčov narodenia 1999. „Z ich kádra poznám bližšie iba jedného hráča, Mateja Blümela, ktorý tiež hrá USHL. Viem o ňom, že vie dať gól, má výbornú strelu, no okrem neho ťažko povedať, čo od Čechov očakávať. Určite sa však pripravíme tak, aby sme v zápase zvíťazili a podali pred majstrovstvami veľmi dobrý výkon,“ dodal 19-ročný slovenský forvard, účastník jedného svetového šampionátu do 18 rokov.

Ernest BokrošErnest Bokroš

Ešte väčšmi než o víťazstvo však v zápase pôjde o herný prejav. Prípravný zápas by mal predovšetkým odhaliť nedostatky, na ktorých do majstrovstiev môže reprezentácia popracovať. „Chceme si vyskúšať našu organizáciu hry a chceme vidieť, ako hráči budú hrať v našom systéme. Samozrejme, niektorí hráči ešte budú bojovať o svoju miestenku na majstrovstvách sveta, a tak musia podať aj kvalitný individuálny výkon,“ povedal Bokroš.

Stretnutie proti Česku má vždy svoj špecifický náboj, ktorý vnímajú aj hráči ročníka 1999 a mladší, ktorí sa už narodili počas existencie samostatných republík. „Určite áno, každá výhra proti Česku sa cení. Predsa len je to derby a s chalanmi sa na zápas už teraz tešíme,“ hovorí Pospíšil.

Slovenská „dvadsiatka“ ešte stále disponuje piatimi kompletnými formáciami, pätica hráčov tak proti Česku nenastúpi. „Dnes do zápasu nenaskočí útočné trio Kelemen – Krivošík – Ružička a v obrane dvojica Korenčik – Žiak. V bránke zas priestor dostane Juraj Sklenár,“ referoval hlavný tréner Ernest Bokroš.