Dvadsiatka začne záverečnú prípravu na šampionát vo Zvolene so 16 hráčmi

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov odštartuje budúci pondelok záverečnú prípravu na majstrovstvá sveta tejto vekovej kategórie, ktoré sa uskutočnia od 26. decembra 2022 do 5. januára 2023 v kanadských mestách Halifax a Moncton. V nominácii na trojdňový tréningový kemp vo Zvolene figuruje štrnásť korčuliarov a dvaja brankári. 

Mladí Slováci absolvujú vo zvolenskej Ice Arene štyri tréningy na ľade v priebehu troch dní. Potom v stredu 14. decembra popoludní zamieria do Bratislavy a na druhý deň ráno naberú smer Kanada. Letecky sa presunú z Viedne do Toronta a následne do Halifaxu. Odtiaľ ešte poputuje tím autobusom do mestečka Truro, kde si rozloží ďalší predšampionátový tréningový kemp už aj s hráčmi pôsobiacimi v zámorí.

"Nomináciu sme tvorili už od skončenia novembrovej akcie vo Švajčiarsku. Našťastie, všetci hráči sú zdraví a zatiaľ sme nemuseli robiť žiadne vynútené korekcie. Teší ma, že aj samotní chalani si uvedomujú, že šampionát sa blíži a ich výkony v posledných dňoch stúpajú. Na ich hre je viditeľný progres," povedal pre Hockey Slovakia hlavný tréner juniorskej reprezentácie Ivan Feneš.

Až pätnásť zo šestnástky nominovaných hokejistov na zvolenský kemp poletí do Kanady. Výnimkou je brankár Matej Vereš, ktorý bude k dispozícii trénerom iba počas troch dní pod Pustým hradom. "Do záverečného kempu v zámorí nominujeme 25 korčuliarov a trojicu brankárov. Konečný menoslov je ešte otvorený, keďže máme v hre viaceré lukratívne mená. Zatiaľ sa správy o nich ťažko hodnotia, ale musím povedať, že žiaden klub nám nedal definitívne áno alebo nie. Aj to je pozitívne, že šanca stále žije a možno sa nám podarí poskladať to najsilnejšie mužstvo, ktorým slovenský juniorský hokej disponuje," doplnil Feneš.

Slovenskí reprezentanti odohrajú pred začiatkom šampionátu dva prípravné zápasy. Prvý je na programe 21. decembra v Monctone proti Kanaďanom, o dva dni neskôr vyzvú Rakúšanov v Trure. Úvodné vystúpenie na MSJ čaká Slovákov 27. decembra proti Fínom. V základnej skupine si následne zmerajú sily s Američanmi, Lotyšmi a Švajčiarmi.

Nominácia SR 20 na prvú fázu záverečnej prípravy pred MSJ vo Zvolene (12. - 14. 12. 2022)

Hráči podľa klubov
František DEJ HC Slovan Bratislava
Alex ŠOTEK HC Slovan Bratislava
Boris ŽABKA HC Slovan Bratislava
Patrik ANDRISÍK HK Brezno Knights
Adam SÝKORA HK Nitra
Ondrej MOLNÁR HK Nitra
Martin MIŠIAK HC Nové Zámky
Michal LAURENČÍK HC Nové Zámky/HC Topoľčany
Dávid NÁTNY HC 21 Prešov
Matej VEREŠ (12. - 14. 12.) HK Dukla Trenčín
Šimon GROCH HK Spišská Nová Ves
Pavol FUNTEK Ketterä/Fín.
Libor NEMEC Lukko Rauma/Fín.
Marcel ŠTEFANČÍK Lulea HF/Švéd.
Dalibor DVORSKÝ AIK Solna/Švéd.
Alex ČIERNIK Södertälje SK/Švéd.
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Tomáš PŠENKA
Hlavný tréner Ivan FENEŠ
Asistent trénera Martin ŠTRBÁK
Tréner brankárov Peter KOSA
Kondičný tréner Matej THOMKA
Video tréner Patrik MICHNÁČ (14. 12.)
Lekár Štefan EPERJEŠI
Fyzioterapeut Michael BUJŇÁK (od 11. 12.)
Masér Ľubomír VÝROSTEK (od 11. 12.)
Média manažér Tomáš LENGYEL (12. 12.)

Náhradníci (na telefonické zavolanie): Michal FRÍDEL (Barani - HŠMH Banská Bystrica), Alexandr MAROSSY, Antonio OŽVALD (obaja HC Slovan Bratislava), Antonín BARTOŠ, Patrik JURČÁK (obaja HC Košice/HC 19 Humenné), Marek ŠRAMATY (HK Nitra), Maroš MEŠÁR, Markus SUCHÝ (obaja HK ŠKP Poprad/HK Martin), Filip KUBIRIDŽÁK (Vlci Žilina - mládež), Tim DANIELČÁK (HC Litvínov/ČR), Adam ONDRIŠ (KooKoo Kuovola/Fín.).