Dvadsiatka v Česku prvýkrát skórovala, ale nestačila na Fínov

PŘÍBRAM (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov prehrala aj v druhom zápase na výborne obsadenom Turnaji štyroch krajín v českom Příbrame. Fínom podľahla 1:5. Tím Jána Pardavého zakončí účinkovanie na podujatí v sobotu, o 16.00 h nastúpi proti domácemu výberu. 

Fíni nominovali na turnaj v Česku kvalitný káder, z ktorého približne polovica hráčov sa predstavila na ostatných majstrovstvách sveta juniorov v Kanade. Viacerí hokejisti zároveň už prešli draftom NHL a to sa prejavilo aj na ľade. Dominanciu mužstva zo severu Európy v prvej tretine premenili na góly Roni Hirvonen a Elias Koponen, ktorí skórovali presnými strelami k bližšej žŕdke. 

V druhej dvadsaťminútovke sa zranila fínska brankárska jednotka Jami Pasanen, ktorého nahradil troma žŕdkami Juha Jatkola. Ten v 33. minúte z diaľky sledoval, ako Hirvonen zvýšil na 3:0. Potom síce prišla korekcia zo strany slovenského tímu, keď znížil Matej Tomas, ale "Suomi" naďalej kontrovali priebeh duelu. V 37. minúte presne namieril Koponen a skóre uzavrel v tretej tretine Kasper Simontaival.

Slovenskí reprezentanti boli takmer počas celého stretnutia pod tlakom favorita. Fíni ich prestrieľali jasne 46:11 a v záverečnom dejstve smeroval na striedajúceho Jatkolu iba jediný puk. Ocenenie pre najlepšieho hráča zápasu v slovenskom tíme si odniesol úspešný strelec Matej Tomas. 

Hlas po zápase:

Ján Pardavý (tréner SR "20"): "Do zápasu sme vstúpili veľmi zle. Fíni mali v prvej tretine obrovskú prevahu a nasťastie sme po nej prehrávali iba 0:2. V prestávke sme hráčom ráznejšie dohovorili, aby nehazardovali so svojim menom a ani menom národného tímu. Reakciou bola zvýšená aktivita. Vytvorili sme si optický tlak, častejšie sme držali puk, viac sme zakončovali, ale, bohužiaľ, vyťažili sme z toho jediný gól. Tretia tretina sa opäť podobala prvej. Fíni mali obrovskú prevahu a pre našich hráčov to bola veľká škola. Zistili, že to, čo stačí v lige, na medzinárodnej úrovni nestačí. Každý takýto zápas môže hráčov posunúť dopredu, hoci bol jeho výsledok nepriaznivý."

Turnaj štyroch krajín hráčov do 20 rokov v Příbrame: 

Fínsko - Slovensko 5:1 (2:0, 2:1, 1:0)
Góly:
1. Hirvonen (Mäenpää), 16. Koponen, 33. Hirvonen (Simontaival), 37. Koponen (Päivärinta), 52. Simontaival (Heimosalmi, Hirvonen) – 36. Tomas.
Vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Horák, Ondráček – Klouček, Šimánek (všetci ČR), 305 divákov.

Zostava SR: P. Andrisík – Rajzík, Stripai, Bakala, Chovaniak, Tomas, Laurenčík, Jacko – Krajč, Štetka, Krajčovič – Ondriš, Štefančík, R. Nemec – Vaňo, Géci, Danielčák – Hajnik, Babeliak, Tomala – Vaculík. Trenér: J. Pardavý.