„Dvadsiatka“ splnila základný cieľ, Dánsko zdolala 5:1

BUFFALO (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do dvadsať rokov splnila na Majstrovstvách sveta juniorov 2018 IIHF svoj základný cieľ. Zverenci Ernesta Bokroša zvládli kľúčové stretnutie v základnej skupine a súpera z Dánska v priamom súboji o postup do štvrťfinále zdolali 5:1. V základnej skupine A tak so šiestimi bodmi obsadili štvrté miesto a vo štvrťfinále sa stretnú so Švédskom. 

Dáni do zápasu vstúpili aktívne a už v druhej minúte sa mohli ujať vedenia, keď po strele Madsena zvonila žŕdka. Z druhej šance sa už však Dáni presadili, keď Kundrikovo vylúčenie potrestal dorážkou Kragovu strely Blichfeld, hoci situácia viac než zaváňala postavením mimo hry. Prvú čistú gólovú príležitosť si Slováci vypracovali v ôsmej minúte. Kelemen šikovne posunul puk na Smolku, no ten stroskotal na Krogovi. To však už neplatilo v 12. minúte, keď po zisku puku v útočnej tretine Roman príklepom po ľade vyrovnal. Dve minúty pred prvou sirénou už mohli Slováci viesť, ale Studeničov bekhend skončil na žŕdke. 

Aj do druhej tretiny vstúpili lepšie Dáni. V úvode 25. minúty mali čisté gólové šance postupne Blichfeld, Krag a Rondbjerg, no Durný zakaždým dokázal odolať. Slováci sa však otriasli a ďalšie minúty patrili im. Pomohlo im k tomu aj Heineho vylúčenie, počas ktorého síce gól nepadol, no v 30. minúte sa už tešili. Najprv Zeleňák od modrej čiary nastrelil žŕdku, pár chvíľ nato si však Fehérváry potiahol puk do hĺbky pásma a z ľavej strany prestrelil Kroga.  Slovákov však v druhej tretine brzdili vylúčenia. Paradoxne, pri jednom z nich dokázali znovu udrieť, keď Miloš Roman vybojoval za bránou puk a s prehľadom ho zasunul do dánskej bránky – 3:1.

Tretiu tretinu začali Slováci presilovou hrou, v ktorej sa síce nepresadili, no v úvode 45. minúty Buček presnou strelou vymietol horný roh Krogovej bránky, čo následne potvrdil aj videorozhodca. Prešlo iba 76 sekúnd a Slováci sa tešili znovu. Liška po protiútoku namieril medzi Krogove nohy a Dáni si po piatom góle vzali oddychový čas. Ten im príliš nepomohol, lebo vzápätí im ušiel do úniku Krivošík, no tentoraz už Krag si dal na priestor medzu betónmi pozor. V 54. minúte mohol poltucet zavŕšiť ešte Fereta po krásnej Solenského prihrávke, no ani na dvakrát neuspel. Koniec zápasu ešte poznačila nervozita, najmä po Wejseho zákrokoch, po ktorých ostali na ľade ležať Korenčik so Smolkom. Nič to však nemenilo na výsledku a po výhre 5:1 do štvrťfinále postupuje Slovensko.

Ernest Bokroš (hlavný tréner SR „20“): „Chcel by som pogratulovať všetkým chlapcom za to, že postúpili z tejto náročnej skupiny. Na dnešné stretnutie sme sa veľmi dobre pripravili. Aj keď výsledok je pre nás priaznivý, tak to bol veľmi náročný zápas, či už na psychiku, alebo taktiku. Dnes podľa mňa rozhodla kondícia, ktorú mali chlapci skvelú. Dobre sme korčuľovali, napádali, mali sme minimum strát pukov a hlavne sme aj pridali góly.“

Slovensko „20“ – Dánsko „20“ 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)
Góly: 12. Miloš Roman (Tamáši), 30. Fehérváry (A. Ružička, Buček), 35. Miloš Roman, 45. Buček (Fehérváry), 46. A. Liška (Kundrik, Solenský) – 5. Blichfeld (Krag, Rondbjerg). 
Vylúčenia na 2 min: 6:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0. Strely na bránu: 40:31 (13:4, 13:14, 14:13). Rozhodovali: Ansons (Lot.), Tufts (USA) – Castelli (Švajč.), Siusov (Rus.). Najlepší hráč zápasu: Miloš Roman – Joachim Blifcheld. 1419 divákov.

Slovensko: Durný – Hedera, Korenčik, Bodák, Ivan, Fehérváry, Zeleňák, Matejovič, Fereta – E. Smolka, Kelemen, Kundrik – Studenič, Tamáši, Miloš Roman – S. Buček, Krivošík, A. Ružička – V. Čacho, A. Liška, Solenský.
Dánsko: Krog – Setkov, Jessen, Mogensen, Heine, O. Larsen, C. Larsen, Mortensen – Rondbjerg, Krag, Blichfeld – Mathiasen-Wejse, Andersen, D. Nielsen – Schmidt-Svejstrup, Ahlberg, Grundtvig, Madsen – Mortensen, Molge, Schultz, Gath.