Dvadsiatka s nejasným ďalším programom, osud MSJ bude známy o dva týždne

POPRAD (SZĽH) – Hoci si slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov vypracovali na 73. ročníku Tatranského pohára proti triu ambicióznych extraligových tímov nemalé množstvo gólových príležitostí, v koncovke sa trápili. Tréner Róbert Petrovický, berúc do úvahy značný rozdiel medzi juniorským a mužským hokejom, im napriek tomu poďakoval za snaživé výkony a zaprial vydarený, ničím nekomplikovaný vstup do rozbiehajúcich sa klubových sezón. Nie je vylúčené, že najbližšie sa jeho trénerský štáb stretne s vybranými adeptmi na reprezentačný dres pre majstrovstvá sveta až tesne pred ich začiatkom.

Slovenskej dvadsiatke chýbali pod Tatrami viacerí hráči z elitných európskych či svetových juniorských líg. Predovšetkým z dôvodu aktuálne platných reštrikcií a karanténnych opatrení súvisiacich so šírením ochorenia COVID-19. Aj preto dali tréneri príležitosť ďalšej várke hráčov s ročníkom narodenia 2001 a mladším, aby ukázali, čo v nich je a zabojovali o dôveru pre nasledujúce reprezentačné akcie.  

V troch dueloch proti extraligovým účastníkom strelil mladíci dovedna dva góly. Michalovciam podľahli 0:3, Popradu i bratislavskému Slovanu zhodne 1:6. „V každom zápase sme mali šance, ale nedávali sme góly. Samozrejme, hrať proti mužom, silnejším protivníkom, nie je jednoduché. Ich kvalita sa v konečnom dôsledku prejavila. Sme však radi, že sme strávili spolu zopár dní v kempe a mali príležitosť odohrať tri poučné zápasy. O chlapcoch sme si utvorili lepší obraz, keďže sme ich videli v zápasovom nasadení a zápasových situáciách,“ bilancoval tréner Róbert Petrovický a pripojil:. „Efektivita je, samozrejme, súčasť úspechu. Treba hľadať odrazené puky, nevyhýbať sa dôrazu pred bránkou, tlačiť sa do zakončenia. Ale to je na dlhé mesiace tréningu. Chlapci musia na tom neustále pracovať. Presvedčili sa, že hokej medzi mužmi je rýchlejší, brankári sú kvalitnejší. A hoci je proces vypracovávania streleckých príležitostí drina, musia sa v ňom zlepšovať.“

Slovenská juniorská reprezentácia absolvovala v novej sezóne zatiaľ len dve prípravné akcie. Najskôr trojzápas s českými rovesníkmi v Brne, teraz Tatranský pohár v Poprade. Čo bude ďalej, je nejasné. V novembri by mali Petrovického zverenci vycestovať na Turnaj štyroch krajín do Nórska. Či sa však podujatie uskutoční vzhľadom na nepredvídateľný vývoj pandemickej situácie, nevedno. „Prakticky každý deň riešime aktuálne dianie. V Čechách sme najskôr stihli odohrať prípravné zápasy, potom sme tam nemohli odcestovať na turnaj. A nevieme, čo bude ďalej. Koncom septembra má Medzinárodná hokejová federácia rozhodnúť, či sa uskutočnia majstrovstvá sveta. Čakať budeme na vývoj situácie s opatreniami proti koronavírusu, či nám bude umožnené zorganizovať aspoň nejaké výcvikové tábory pre chlapcov pôsobiacich doma. Je možné, že ak šampionát bude a Európa zostane zatvorená, pravdepodobne sa zídeme až začiatkom decembra a s niektorými chlapcami možno až v dejisku MS. Je ťažké predpovedať, čo bude. Dnes nevieme s istotou povedať nič,“ ozrejmil šéf striedačky juniorskej reprezentácie.