„Dvadsiatka“ pred prvým zápasom na MS: Musíme hrať jednoducho, hovorí Kelemen

VICTORIA (SZĽH) – Do prvého vystúpenia slovenských hokejových reprezentantov do dvadsať rokov na majstrovstvách sveta v kanadskej Victorii už ostáva jeden deň. Zverenci Ernesta Bokroša začnú svoje účinkovanie na majstrovstvách sveta zápasom proti Spojeným štátom v noci zo stredy na štvrtok o 00.30 hod. slovenského času.

Skúsený tím

Na Prvý sviatok vianočný absolvoval tím od deviatej hodiny rannej miestneho času jednu 75-minútovú tréningovú jednotku, tá však bola skrátená, keďže jej začiatok patril oficiálnemu tímovému foteniu pre potreby Medzinárodnej hokejovej federácie. Neklamný znak toho, že svetový šampionát juniorov je už doslova predo dvermi.

„Každý z nás to už vníma, napätie sa bude postupne stupňovať až do úvodného zápasu. Je to však dobré. Netreba sa z toho posr… a do zápasu treba nastúpiť s ambíciou, že chceme urobiť nejaký úspech a vyhrať zápas,“ povedal Krivošík, ktorého doplnil ďalší z útočníkov Miloš Kelemen. „Napätie je cítiť, ale množstvo chalanov absolvovalo majstrovstvá sveta aj minulý rok a tí, ktorí nie, tak u nich akékoľvek napätie po prvom striedaní opadne. Všetci sa už veľmi tešíme na zápas. Po dvoch týždňoch strávených v príprave sa už predsa len potrebujeme dostať do zápasových koľají,“ hovorí s úsmevom.

Dvojicu útočníkov spája skúsenosť z minuloročného svetového šampionátu v Buffale. Obaja totiž patria do skupiny hokejistov, ktorí si už odbili svoju premiéru na vrcholnom svetovom juniorskom fóre. „Viem, čo môžem od zápasov očakávať. Hrá sa tu veľmi rýchly hokej, úplne iný ako v prípravných zápasoch, či dokonca zápasy, ktoré som hral v našej extralige. Samozrejme, tieto skúsenosti môžem posunúť aj chlapcom, ktorí na takomto turnaji ešte nehrali,“ hovorí Kelemen.

Miloš KelemenMiloš Kelemen

Okrem Kelemena s Krivošíkom má skúsenosti zo svetového šampionátu juniorov aj ďalšia šestica hráčov, spomedzi ktorých obranca Martin Fehérváry a útočníci Adam Ružička a Miloš Roman štartujú už na tretích majstrovstvách sveta. Tím vedený hlavným trénerom Ernestom Bokrošom tak disponuje cennými skúsenosťami, s čím súhlasí aj Krivošík

„Sme skúsený tím, keďže nás pomerne dosť bolo už vlani na šampionáte. Dalo nám to veľa, mohli sme si vyskúšať na akej vysokej úrovni sa tu hokej hrá. Môže nám to pomôcť pri riešení situácií. Ak sme v minulosti nejaké situácie riešili s chybami, tak teraz sa im môžeme venovať na izbách, či na spoločných mítingoch tak, aby sme sa chybám tentoraz už vyvarovali. Osem hráčov nie je málo, takýto počet hráčov už vie zavážiť.“

Na úvod Spojené štáty

Úvodnou prekážkou pre slovenských hokejistov bude výber Spojených štátov, jeden z topfavoritov turnaja. Naň však má slovenský tím pomerne pozitívne spomienky. Minulý rok ich totiž dokázal zdolať 3:2, a to dokonca na ich domácom ľade v Buffale v situácii, keď boli v pozícii obhajcu titulu.

Rovnaký výsledok by juniorskí reprezentanti celkom prirodzene brali aj tentoraz. Aký je možný kľúč k úspechu? „Predovšetkým musíme hrať jednoducho v obrannom pásme. Nevymýšľať zbytočné prihrávky, niekedy to radšej vystreliť na zakázané uvoľnenie, hoci to možno na prvý pohľad vyzerá divne. Občas je lepšie sa radšej takto predýchať než spraviť pod tlakom chybu, pretože Američania takmer každú chybu trestajú,“ vysvetľuje Kelemen.

Filip KrivošíkFilip Krivošík

Jednu konfrontáciu so zámorským hokejom už „dvadsiatka“ za sebou má. 21. decembra vo Victorii zohrala posledný prípravný zápas proti Kanade, ktorej podľahla 1:6. „Skúsili sme si v tom zápase určité zloženie formácií, určitý systém, nejaké signály. Beriem to pozitívne, že sme odohrali dva prípravné zápasy proti silným súperom. Videli sme čo funguje, rovnako aj to, čo nefunguje,“ hovorí Krivošík.

Slovenská reprezentácia sa vo Victorii, v jednom z dvoch dejísk svetového šampionátu, usadila ešte 20. decembra. Na 7-tisícovom štadióne Save-on-Foods Memorial Centre tak sú už spomedzi zúčastnených krajín najdlhšie, čo by mohla byť istá drobná výhoda. „Malinká výhoda to zrejme je. Skúsili sme si mantinely, vidíme, že striedačky sú dosť malé a mali sme viac času si na to zvyknúť,“ prezradil 19-ročný legionár z fínskej Hämeenlinny.

A propos striedačky. V zámorí na zápasy nastupujú len osemnásti korčuliari, na svetovom šampionáte však na zápasovej súpiske figuruje až dvadsať hráčov do poľa. Stiesnené priestory na striedačkách, čo už je doslova kolorit štadiónov v zámorí, so sebou prináša aj určité netradičné problémy. Momentálna dohoda medzi hráčmi a realizačným tímom je taká, že jedny dvierka na striedačke si budú otvárať hráči sami, a nie maséri. „Už sme si niečo nacvičili,“ hovorí Krivošík s úsmevom. „Toho priestoru je tam skutočne málo na to, aby sme na striedačke boli až toľkí. Dohodli sme sa teda, že budeme si otvárať dvere sami. Uvidíme, ako to pôjde.“