„Dvadsiatka“ po ťažkom dvojzápase načerpala sily, najbližšou prekážkou Fínsko

BUFFALO (SZĽH) – Vystúpenie slovenských hokejových reprezentantov do dvadsať rokov v základnej skupine A Majstrovstiev sveta juniorov 2018 IIHF sa prehuplo do svojej druhej polovice. Po dvoch náročných zápasoch mali zverenci hlavného trénera Ernesta Bokroša v piatok na programe voľný deň, počas ktorého vykorčuľovali na hodinovú tréningovú jednotku na tréningovej ploche menšej arény Harborcentre.

Deň voľna padol vhod

Po nečakanom štvrtkovom triumfe nad Spojenými štátmi sa zo slovenského tábora ozývalo, že víťazstvo si treba užiť len do polnoci a od nového dňa už plne sústrediť na ďalšie zápasy. Euforická výhra nad úradujúcimi majstrami sveta sa však nerodí každý deň, a tak nadšenie z triumfu nevyprchalo ani zhruba osemnásť hodín od skončenia včerajšieho stretnutia. „Eufória je ešte stále v nás, ale pomaly už ju odsúvame nabok a sústreďujeme sa na sobotňajší zápas,“ priznáva obranca slovenského tímu Tomáš Hedera. „Poraziť Ameriku u nich doma, na ich ľade, pred ich fanúšikmi, to sa nedeje každý deň, hlavne nám nie. Určite nám to psychicky pomôže aby sme sa ako tím ešte viac zocelili,“ pokračoval.

Potvrdiť to „dvadsiatka“ bude môcť už v sobotu, keď od 22.00 hod. slovenského času nastúpi na ďalší zápas na majstrovstvách sveta. Súperom Slovákov bude reprezentácia Fínska, ďalší z veľkých favoritov na zisk cenného kovu. Po Kanade a Spojených štátoch tak na Slovákov čaká tretí ťažký súper,  tentoraz však s predsa len odlišným poňatím hry než pri zámorských družstvách. „Očakávam o niečo menej fyzickú hru než doteraz. Od Fínov očakávam vysokú korčuliarsku zdatnosť, v tíme majú kvalitných obrancov, bude to veľmi silný súper,“ povedal Hedera na margo sobotňajšieho súpera. 

Tomáš HederaTomáš Hedera

Slováci pred tretím vystúpením v skupine poriadne zregenetovali. Po dvoch zápasoch v dvoch dňoch proti mimoriadne silným súperom to bolo treba, a tak z tohto pohľadu deň bez zápasu padol bezpochyby „dvadsiatke“ vhod. „Máme menšie škrabance, takže určite to pomôže. Zregenerujeme, dáme sa dokopy, deň voľna teda určite pomôže a na Fínov budeme maximálne pripravení,“ hovorí útočník Slovákov Filip Krivošík, ktorého doplnil Hedera: „Potrebujeme si aj na chvíľu trochu vypnúť hlavy, nemať v hlave stále len hokej. Určite to teda padlo každému vhod.“

Sila Fínov najmä v obrane

Svojho tretieho súpera na majstrovstvách už Slováci mali možnosť zhliadnuť priamo v akcii. Kompletný hráčsky káder totiž spolu s trénermi navštívili zápas Fínov proti Kanade, ktorý sa odohral 26. decembra, a aj z neho si odniesli určité poznatky. „Ako som už povedal, tak zaujala ma defenzíva. Kanaďania mali veľký tlak, veľa presiloviek, no Fíni dobre bránili a vedeli sa spod tlaku dostať,“ povedal Tomáš Hedera, 19-ročný kmeňový hráč bratislavského Slovana.

Defenzívu Fínov vyzdvihuje aj Filip Krivošík, ktorý už druhou sezónou pôsobí práve v krajine nášho sobotňajšieho súpera. „Vieme, že Fíni majú veľkú kvalitu v defenzívu, ktorú sa budú snažiť využiť. Musíme sa na to pripraviť, no svoju kvalitu máme aj my a verím tomu, že to v zápase bude vidno.“

Filip KrivošíkFilip Krivošík

V tíme fínskeho trénera Jussiho Ahokasa má Krivošík navyše aj niekoľko klubových spoluhráčov. Jedným z nich je aj 18-ročný gólman Ukko-Pekka Luukkonen, ktorý do brány nastúpil v oboch doterajších vystúpeniach Fínov v Buffale – proti Kanade, i proti Dánsku. Dá sa tak očakávať, že priestor dostane aj proti Slovensku, čím sa otvára priestor pre Krivošíkove poznatky. V tíme Slovákov totiž niet ďalšieho hráča, ktorý by Luukkonenovi dal viac gólov než práve Krivošík.

„Samozrejme na tréningoch mi to tam proti nemu sype,“ hovorí s úsmevom. „Čo by som poradil spoluhráčom? To už nechám na nich, nech si poradia. Viem však o jeho slabinách. Je to vysoký gólman, ktorého keď ‚rozkýveme‘, tak sa mu otvára priestor medzi nohami. A práve toto by mohla byť cesta.“

18-ročný Bratislavčan si síce nepripúšťa, že by zápas proti Fínsku bol pre neho špeciálny, rozhodne by sa však nenahneval, keby si v ňom vylepšil svoj strelecký účet, ktorý si stihol otvoriť dvomi gólmi práve proti Spojeným štátóm. „Vo štvrtok sa mi zadarilo, za čo som vďačný, ale nie je to moja zásluha. Všetky góly, ktoré sme dali proti Američanom, boli výsledkom práce celej päťky a aj celého tímu,“ dodal na záver Krivošík.