„Dvadsiatka“ neuspela ani v druhom zápase, Švédsku podľahla 2:5

VICTORIA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do dvadsať rokov má za sebou druhé vystúpenie na majstrovstvách sveta juniorov. Zverenci Ernesta Bokroša ťahali za kratší koniec aj v stretnutí proti Švédsku, ktorému podľahli 2:5 a po dvoch stretnutiach tak zatiaľ stále čakajú na svoj prvý bodový zápis.

Prvé minúty priniesli opatrný hokej od oboch strán bez vážnejšej gólovej šance. Až v 11. minúte pri vlastnom oslabení nebezpečne pohrozili Hallander s Bemström, pri prečíslení sa však sami vystavili ofsajdu. Minútu nato však už Švédi brejk dvoch na jedného zrealizovali lepšie, Elvenes sa rozhodol pre strelu a tá skončila za Sklenárom - 0:1. Z vedenia sa však Švédi tešili iba dve minúty. Bäckovo vylúčenie potrestal Liška presnou strelou z ostrého uhla na bližšiu žrď. Lenže Švédi si v 17. minúte vzali vedenie späť. Bemström mal počas jedného striedania tri čisté gólové šance, využil až tú poslednú, pri avizovanom vylúčení, keď bol Sklenár bez hokejky. Vzápätí však pohrozili aj Slováci, Hrehorčákovu zadovku ale Roman na gól nezužitkoval.

Prvú šancu v druhej tretine si vypracovali slovenskí hokejisti, Kelemenova strela spoza švédskeho hráča z otočky však šla tesne vedľa. Prvú šancu tretiny Slováci nevyužili, zato Švédi áno. Ružičkovo vylúčenie potrestali pätnásť sekúnd pred vypršaním jeho trestu, keď sa po Elvenesovej prihrávke svojím druhým gólom v zápase presadil Bemström. Ďalšie minúty tretiny však patrili Slovákom, a to aj vďaka dvom presilovým hrám. Hernú prevahu nad súperom však na gól nevyužili, hoci najmä po Hrehorčákovej pohotovej strele po Romanovej prihrávke spoza bránky si museli Švédi vydýchnuť.

Významne do priebehu zápasu v tretej tretine vstúpila štvorminútová presilovka Švédov zo 45. minúty. Tú už po 28 sekundách zužitkoval Brännström svojou ochrannou známkou – príklepom od modrej čiary. Iskierku nádeje pri trojgólovom manku sa Slovákom podarilo vykresať na konci 49. minúty, keď Krivošík dobre napádal švédsku rozohrávku a Sveningsson z ostrého uhla nešťastne prekonal vlastného brankára Erssona. Blízko kontaktného gólu bol navyše zakrátko Hrehorčák, ale miesto 3:4, to bolo v 53. minúte 2:5, keď nikým nekrytý Lundeström prekonal po nešťastnom odraze Sklenára. Švédi si ešte sami zápas skomplikovali dvomi vylúčeniami, pri jednej z presiloviek mal vyloženú šancu Ivan, ale skóre sa už do konca zápasu nezmenilo.

Hlas po zápase

Ernest Bokroš (hlavný tréner SR „20“): „Tento výkon na takého kvalitného súpera stačiť nemohol. Keď sa pozrieme len na presilové hry, tak my sme ich mali šesť, využili sme jednu, naopak súper mal tri presilovky, v ktorých nám dal dva góly. Mohli sme teda vidieť rozdiel v efektivite a v rozdielových hráčov na súperovej strane a na našej strane.“

Slovensko „20“ – Švédsko „20“ 2:5 (1:2, 0:1, 1:2)
Góly: 14. A. Liška (Patrik Hrehorčák, Fehérváry), 49. Fafrák – 12. Elvenes, 17. Bemström (Hugg, Lundkvist), 27. Bemström (Elvenes, Sandin), 46. Brännström (Lundeström, A. Boqvist), 53. Lundeström.
Vylúčenia na 2 min.: 4:6, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 22:26 (6:11, 8:6, 8:9). Najlepší hráči zápasu: Adam Liška – Emil Bemström. Rozhodcovia: Ingram (Kan.), Pražák (ČR) – Harrington (Kan.), Hynek (ČR). 5896 divákov.

Slovensko: Sklenár – Fehérváry, Ivan, Korenčik, A. Žiak, Dlugoš, D. Demo, Golian – A. Liška, Patrik Hrehorčák, Miloš Roman – Krivošík, A. Ružička, Martin Pospíšil – M. Kelemen, J. Baláž, A. Kollár ml. – P. Regenda, Kukuča, Fafrák.
Švédsko: Ersson – Brännström, Westerlund, A. Boqvist, Sandin, Ginning, Lundkvist, Broberg – Fagemo, Elvenes, D. Gustadsson – Bemström, Hugg, Holmberg – Olofsson, Lundeström, Zetterlund – Södergran, Bäck, Sveningsson, Hallander