Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2017: V novom zázemí útočná sila nerozkvitla, fínske čistky na diaľku

TORONTO (SZĽH) – Projekt dvadsiatky, ktorý v slovenskej hokejovej obci naďalej sprevádzali hlasy prívržencov i odporcov, pripravoval našich juniorov na MS 2017 v Kanade jubilejný desiaty rok. A pri jubileách sa zvykne bilancovať. Tréner Ernest Bokroš tvrdil, že sila juniorskej reprezentácie by bez spoločnej prípravy nebola postačujúca. A možno by nemusela stačiť ani na záchranu v elitnej kategórii MS. Platilo však, že od bronzového šampionátu 2015 si slovenský juniorský hokej na svetových fórach nevychutnával slastné, iba tie „povinné“ víťazstvá. 

Zopár tvrdých úderov schytal aj počas šampionátu 2017 v Toronte a Montreale. Na miestach, kde dva roky predtým predviedol medailovú žatvu. Tentoraz nebola Kanada zasnúbenou pôdou pre slovenských junákov. Skôr nekompromisnou radkyňou, ktorá im nastavila zrkadlo trpkej reality. 

Z Bratislavy do Piešťan

Dvadsiatka, šiesty rok pod vedením trénera Ernesta Bokroša, mala nový domov. Po Púchove, kde projekt fungoval od začiatku svojej pôsobnosti dlhší čas a Bratislave, kam sa presťahoval na dve sezóny, sa novým útočiskom juniorských reprezentantov stali Piešťany.  Ernest Bokroš si prechod do novej destinácie pochvaľoval: „Zázemie, aké máme k dispozícii, je na špičkovej úrovni. Chlapci, ktorí prechádzajú do sveta seniorského hokeja, majú k dispozícii starostlivosť, čo patrí nielen na Slovensku k najlepším. Ich jediná úloha je zdokonaľovať sa v hokeji. O ostatné nemusia mať žiadne starosti.“

Jeden z talentovaných slovenských obrancov vo výbere Slovenska na MSJ 2017 Erik Černák v súboji s Rusom Germanom Rubcovom. Zdroj: TASR

Lenže príprava s hráčmi narodenými v roku 1997 a mladšími nešla úplne podľa predstáv. Napríklad s nemeckými rovesníkmi sa stretli dvakrát na turnajových previerkach v lete i na jeseň. V oboch inkasovali debakel 0:5...

Bez lídra

Do Kanady, kde čakala Slovákov preťažká skupina s Kanadou, USA, Rusmi a Lotyšmi, odletela naša výprava tradične približne týždeň pred Vianocami. Usadila sa v Cornwalle, v ontárijskom mestečku na hlavnom ťahu medzi Montrealom a Torontom. Privítali ich treskúce mrazy. Hoci to z hotela do tréningovej haly mali na skok, normálnou chôdzou bezmála desať minút, pešo nechodili. „Dôvod? V noci prituhlo až na mínus 28 stupňov Celzia. Cez deň je teplejšie, ale po prechádzke rozhodne netúžime," vravel manažér reprezentácie Roman Ulehla. 

Gólová akcia, ktorú do lotyšskej siete zakončil Miloš Roman. Zdroj: TASR

Ťažký vstup do turnaja si vybral svoju daň. S Kanadou inkasovali Slováci ešte mierumilovných päť gólov po katastrofálnej druhej tretine a rovnaký počet museli prijať aj od Spojených štátov, tiež vďaka nezvládnutej strednej perióde. Našťastie, kľúčový zápas s Lotyšskom o účasť vo štvrťfinále zvládli, ale dieru do sveta neurobili. Bez útočného lídra v tíme, akým bol na predošlých šampionátoch Martin Réway, to azda ani nešlo. Slabú ofenzívnu potenciu vtedajšieho výberu podčiarkuje aj fakt, že našim najproduktívnejším hráčom bol obranca Michal Roman s tromi bodmi. 

Zámorský bonbónik, fínske peripetie 

Oveľa krutejší šampionát prežívali Fíni. S Čechmi na úvod šampionátu prehrali 1:2, s Dánmi senzačne 2:3 a v severskom derby so Švédskom 1:3. Bolo rozhodnuté. Obhajcovia trofeje išli hrať o záchranu, čo sa v histórii juniorských svetových šampionátov dovtedy nikdy nestalo! Priamo v dejisku šampionátu a s okamžitou platnosťou odvolalo vedenie fínskeho hokeja trénera Jukku Rautakorpiho aj jeho troch asistentov. Tím prevzal Jussi Ahokas, ktorý bol v Kanade prítomný ako konzultant trénerského štábu. A keďže súperom Suomi v baráži boli Lotyši, favoriti sa napokon zachránili. 

Torontsko-montrealský šampionát priniesol aj parádne hokejový príbehy. Jedným z nich bol finálový obrat Spojených štátov v zámorskom derby s Kanadou. Američania prehrávali v 45. minúte 2:4. Duel však doviedli do predĺženia v nájazdoch ho na stranu večného rivala „javorových listov“ naklonil Troy Terry. Finálový duel mal šmrnc. Dovedna v ňom diváci videli 84 striel na oboch stranách, 36 amerických a 48 kanadských. Američania zdolali Kanadu aj druhýkrát na rovnakom podujatí, čo dovtedy nebývalo zvykom. V základnej skupine vyhrali 3:1. 


FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. USA, 2. Kanada, 3. Rusko, 4. Švédsko, 5. Dánsko, 6. Česko, 7. Švajčiarsko, 8. SLOVENSKO, 9. Fínsko, 10. Lotyšsko (zostup).

Nominácia SR
Brankári:
Roman Durný, Matej Tomek, Adam Húska.  
Obrancovia: Martin Bodák, Oliver Košecký, Michal Roman, Martin Fehérváry, Samuel Hain, Erik Černák, Andrej Hatala, Mário Grman. 
Útočníci: Marek Hecl, Radovan Bondra, Marián Studenič, Marek Sloboda, Boris Sádecký, Adam Ružička, Oliver Pataky, Martin Andrisík, Miroslav Struška, Filip Leštan, Patrik Oško, Miloš Roman.  
Tréner: Ernest Bokroš (hlavný), Martin Hrnčár (asistent), Jozef Urdák (asistent)
Vekový priemer tímu: 19 rokov, 4 mesiace, 4 dní.

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ B-SKUPINA

SR - Kanada 0:5 (0:0, 0:4, 0:1)
SR - USA 2:5 (1:2, 0:3, 1:0), góly SR: Fehérváry, Michal Roman. 
SR - Lotyšsko 4:2 (1:1, 1:0, 2:1), góly SR: Lešťan, Hatala, Sloboda, Miloš Roman. 
SR - Rusko 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
ŠTVRŤFINÁLE
SR - Švédsko 3:8 (0:3, 2:2, 1:3), góly SR: Bodák, Struška, Ružička. 

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Michal Roman 3 body (1+2) a Marek Sloboda 3 (1+2), 3. Boris Sádecký 3 (0+3). 

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

IV. diel, MSJ 2002 - Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

V. diel, MSJ 2003 - Letecké útrapy, laborujúci kapitán a niečo navyše

VI. diel - MSJ 2004 - Lepšia kapustnica, Halákove výčitky, premotivovaný Ovečkin

VII. diel - MSJ 2005 - Želanie trénera - viac Halákov a Meszárošov pre slovenský hokej

VIII. diel - MSJ 2006 - Ako Lotyši v zápase so Slovákmi dopálili Olega Znaroka 

IX. diel - MSJ 2007 - Pritesná "tesnotka"

X. diel - MSJ 2008 - S prehľadom zachránení, Slovák so Skokanom nad hviezdami NHL

XI. diel - MSJ 2009 - Grandiózny Janus, grandiózny Tatar a spol.

XII. diel - MSJ 2010 - Slabiny na povrchu

XIII. diel - MSJ 2011 - Stratení Nemci, nervózni Nóri, zachránení Slováci a vyhodení Rusi 

XIV. diel - MSJ 2012 - Malá medaila Slovákov, veľká šou Kuznecova a úľava Švédov 

XV. diel - MSJ 2013 - Keď si „druhý Gáborík" dláždil cestu do zámoria 

XVI. diel - MSJ 2014 -Tréningy s prezidentom a zodpovedná príprava, no nenaplnený potenciál

XVII. diel - MSJ 2015 - Oh, my Godla!

XVIII. diel - MSJ 2016 - Bez siedmich-ôsmich Réwayov to ide ťažko 

Zdroje informácií: SZĽH, TASR + archív 

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.