Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2015: Oh, my Godla!

MONTREAL (SZĽH) – Skvelá nočná jazda. V základnej skupine senzácia a zvládnutý kľúčový zápas, vo štvrťfinále facka Čechom a v súboji o bronz ešte tvrdšia na tvár sebavedomých Švédov. Slovenský juniorský hokej zažil v trénerskej ére Ernesta Bokroša najúspešnejší šampionát. V Montreale a Toronte 2015 sa druhýkrát v histórii dopracoval až k bronzovým medailám.

Príprava na kanadský šampionát na prelome rokov 2014/15 mala nezmenený charakter. Tvrdý dril, spoločné pôsobenie v centralizovanom projekte, bohatá účasť na tradičných letných turnajoch. Sila však tkvela v hráčoch s ročníkom narodenia 1995. Viacerí z nominovaných na MSJ 2015 už rok predtým vo Švédsku naznačili vysoký potenciál, ktorý videl v chlapcoch aj tréner Bokroš.

Radosť na slovenskej striedačke. Zdroj: TASR

„Z roka na rok je to ťažšie tvoriť mužstvo dvadsiatky. Talenty síce máme, ale ubúdajú nám. Máme problémy s tým, že nám veľa hráčov odišlo do zahraničia na základe práce agentov,“ hlásil hlavný kouč projektu pred štartom sezóny 2014/15. „Napriek tomu sme zložili nový tím pre Orange 20. Musím podotknúť, že ročník 1995 je silný a v závere prípravy budeme môcť pracovať aj so zahraničnými hráčmi," pripojil Bokroš.

Calgary ako pomôcka

Z hráčov s rokom narodenia 1995 na seba strhával pozornosť najmä Martin Réway. Nevysoký útočník, využiteľný na centri či krídle, so šikovanými rukami. Na juniorskom šampionáte vo Švédsku 2014 nazbieral desať bodov a bol najproduktívnejším Slovákom na podujatí. Vypýtal si pozvánku na mužský šampionát 2014 do Minska, kde v siedmich dueloch adresoval spoluhráčom tri presné gólové prihrávky. Bolo zrejmé, kto by mal byť líder dvadsiatky na majstrovstvách sveta v Kanade. Réway sa tejto úlohy zhostil aj mentálne. „Základným cieľom ostáva záchrana. Každé víťazstvo naviac bude plus. Dôležité bude hrať disciplinovane. Každý hráč musí byť ochotný obetovať sa pre tím. Kto tak robiť nebude, v reprezentácii nemá, čo hľadať,“ vravel niekoľko týždňov pred začiatkom bronzovej jazdy celého tímu. 

Slovenský hrdina Denis Godla. Zdroj: TASR

Slováci sa pred ňou nechystali len na náročných súperov, ale aj na atmosféru v montrealskom Bell Centre, ktoré pojme 21-tisíc divákov. Aj preto si zverenci trénera Bokroša pred veľkolepou šou prezerali záznamy z MSJ 2012 v Calgary. Tréner sa prostredníctvom videa snažil vizuálne vštepiť chlapcom to, čo ich čaká v Montreale. Okrem projekcie sa hráči chystali aj s mentálnym trénerom.

Český kouč do nemocnice 

A skvelú pripravenosť ukázali už v druhom vystúpení proti Fínom. Po úvodnom debakli 0:8 Kanadou by azda len málokto povedal, že o pár hodín neskôr už budú stopercentne prichystaní skalpovať o body ďalšieho favorita. Vyhrali 2:1. „Takéto víťazstvo s Fínskom nás môže nakopnúť, nabiť baterky," vyjadril sa kormidelník našej reprezentácie. Jeho družina vedela, že triumf nad Suomi nemusí na potvrdenie účasti vo štvrťfinále stačiť, ak v záverečnom vystúpení v skupine nezdolá aj Nemecko. Ibaže v kľúčovom dueli sa ukázala sila kolektívu aj individuálnych schopností. Kolektív obetavou hrou nepripustil drámu, Réway hetrikom zariadil víťazstvo 5:2 a postup z 3. miesta v skupine. 

Denis Godla. Vo štvrťfinále s Čechmi vychytal čisté konto. Zdroj: TASR

Šampionát pokračoval štvrťfinálovou bitkou s Čechmi. A pripomínal tak trochu situáciu z mužských MS 2012 v Helsinkách, kde v semifinále nastúpili Slováci tiež proti Čechom ako veľký outsider. Ukázali však opak. V Helsinkách zdolali naši západných susedov 3:1, juniori v Kanade ešte presvedčivejšie 3:0! „Je to skutočne úžasný pocit. Veľmi mi dnes pomohli spoluhráči v obrane. Od začiatku sme verili, že vyhráme a podarilo sa to,“ hlásil skvele chytajúci slovenský brankár Denis Godla. Kryl všetkých 34 striel a potvrdil pozíciu najlepšieho brankára na turnaji. Okamžite si získal pozornosť zámorských médií, ktoré na ňom postavili mediálnu kampaň. Napríklad jeden z titulkov na oficiálnom webe IIHF počas turnaja namiesto známej frázy „Oh, my God!“ (v preklade Ó, môj Bože!) znel „Oh, my Godla“! A „Postrach Denis“, ako znelo ďalšie z označení, si išiel svoje.

Najlepšie zákroky Denisa Godlu na MSJ 2015 

Mimochodom, po štvrťfinálovom postupe cez Čechov sa v tábore nášho súpera udialo zopár nepríjemných udalostí. V pozícii trénera skončil Miroslav Přerost, čo bolo síce vopred známe, keďže avizoval, že po šampionáte, bez ohľadu na výsledok, určite skončí. Náročnejšie však bolo, že po štvrťfinálovom konci musel čeliť obrovskému tlaku či ostrej kritike. Český kormidelník skolaboval a v závere šampionátu musel byť hospitalizovaný v torontskej nemocnici. Po návrate do vlasti odkázal verejnosti: „Zodpovednosť za výsledok beriem na sebe. Ale počas piatich rokov, čo pôsobím pri dvadsiatke, sa nemáme za čo hanbiť!“

Zostrihy zo štvrťfinálového duelu Slovensko - Česko

Aj s dvoma päťkami!

Ale späť k našim chlapcom. Po neúspešnej semifinálovej odvete s Kanadou aj ich sužovali menšie zdravotné ťažkosti. Viacerých hráčov, aj pod vplyvom vypätia a únavy prvých dní roka 2015, skolila nádcha či viróza. „Pôjdeme hrať o bronz hoci aj s dvomi alebo tromi päťkami," hlásil tréner Bokroš. Napokon sa mužstvo skonsolidovalo a švédsku premotivovanosť či zbytočnú tvrdosť v osobných súbojoch dokonale využilo. Po góle do prázdnej bránky na 4:2 vypukla erupcia radosti. „Je to najlepší moment môjho života. Godla je skvelý chlapík. Má aj dosť šťastia, ale zároveň je veľmi dobrý. Všetci ho majú radi, je to náš hrdina, rocková hviezda, náš boh. Môžeme sa k nemu modliť, pretože je úžasný," vravel útočník Samuel Petráš. 

Radosť Pavla Skalického po víťaznom góle do švédskej siete. Zdroj: TASR

„Dokázali sme, že keď sa bojuje a hrá so srdiečkom, tak môžeme dosiahnuť veľký úspech," dodal k bronzovej jazde tréner Ernest Bokroš. 

Denis Godla si okrem príznačných prezývok a bronzovej medaily odniesol zo šampionátu aj titul pre najlepšieho brankára a cenu pre najužitočnejšieho hráča (MVP). Aby toho nebolo málo, ocitol sa tiež v All Star výbere novinárov. 

Zostrihy zo zápasu o bronz Slovensko - Švédsko

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. Kanada, 2. Rusko, 3. SLOVENSKO, 4. Švédsko, 5. USA, 6. Česko, 7. Fínsko, 8. Dánsko, 9. Švajčiarsko, 10. Nemecko (zostup).

Nominácia SR
Brankári:
Daniel Gibl, Dávid Okoličány, Denis Godla. 
Obrancovia: Mislav Rosandič, Marco Hochel, Dominik Jendroľ, Matúš Holenda, Erik Černák, Patrik Bačik, Branislav Pavúk, Christián Jaroš. 
Útočníci: Patrik Koyš, Samuel Petráš, Martin Réway, Dominik Rehák, Radovan Bondra, Róbert Lantoši, Matúš Sukeľ, Dávid Šoltés, Peter Cehlárik, Michal Kabáč, Pavol Skalický, Matej Paulovič. 
Tréner: Ernest Bokroš (hlavný), Norbert Javorčík (asistent), Rudolf Jurčenko (asistent)
Vekový priemer tímu: 19 rokov, 5 mesiace, 5 dní.

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ A-SKUPINA

SR - Kanada 0:8 (0:3, 0:4, 0:1).
SR - Fínsko 2:1 (1:1, 1:0, 0:0), góly SR: Cehlárik, Holenda.
SR - USA 0:3 (0:0, 0:1, 0:2).
SR - Nemecko 5:2 (3:1, 0:0, 2:1), góly SR: Réway 3, Lantoši, M. Sukeľ.
ŠTVRŤFINÁLE 
SR - ČR 3:0 (1:0, 0:0, 2:0), góly SR: Kabáč, Cehlárik, Réway. 
SEMIFINÁLE
SR - Kanada 1:5 (0:1, 1:2, 0:2), gól SR: Šoltés.
O 3. MIESTO
SR - Švédsko 4:2 (2:2, 0:0, 2:0), góly SR: Šoltés, Rosandič, Skalický, Koyš. 

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Martin Réway 9 bodov (4+5), 2. Peter Cehlárik 3 (2+1), 3. Dávid Šoltés 3 (2+1).  

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

IV. diel, MSJ 2002 - Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

V. diel, MSJ 2003 - Letecké útrapy, laborujúci kapitán a niečo navyše

VI. diel - MSJ 2004 - Lepšia kapustnica, Halákove výčitky, premotivovaný Ovečkin

VII. diel - MSJ 2005 - Želanie trénera - viac Halákov a Meszárošov pre slovenský hokej

VIII. diel - MSJ 2006 - Ako Lotyši v zápase so Slovákmi dopálili Olega Znaroka 

IX. diel - MSJ 2007 - Pritesná "tesnotka"

X. diel - MSJ 2008 - S prehľadom zachránení, Slovák so Skokanom nad hviezdami NHL

XI. diel - MSJ 2009 - Grandiózny Janus, grandiózny Tatar a spol.

XII. diel - MSJ 2010 - Slabiny na povrchu

XIII. diel - MSJ 2011 - Stratení Nemci, nervózni Nóri, zachránení Slováci a vyhodení Rusi 

XIV. diel - MSJ 2012 - Malá medaila Slovákov, veľká šou Kuznecova a úľava Švédov 

XV. diel - MSJ 2013 - Keď si „druhý Gáborík" dláždil cestu do zámoria 

XVI. diel - MSJ 2014 -Tréningy s prezidentom a zodpovedná príprava, no nenaplnený potenciál

Zdroje informácií: SZĽH, TASR + archív 

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.