Dvadsať dvadsiatok – MSJ 2016: Bez siedmich-ôsmich Réwayov to ide ťažko

HELSINKI (SZĽH) – Po bronzovom úspechu v Kanade sa slovenská juniorská reprezentácia o rok neskôr v Helsinkách trápila. Nie až tak, ako v roku 2000, keď po prvom cennom kove z Winnipegu takmer vypadla z elitnej kategórie. Záchranu si tentoraz postrážila, ibaže nič navyše nepridala. 

Lídrom výberu trénera Ernesta Bokroša na MSJ 2016 mal byť obranca Christián Jaroš. So svetovým fórom už mal skúsenosť spred roka, navyše od januára 2015 do ďalšieho šampionátu výrazne pookrial. Presadil sa v A-tíme Luley vo švédskej lige a vo februári s ňou získal titul v Lige majstrov. Slovenská dvadsiatka však potrebovala lídrov aj v útočnej tretine. A tých bolo pred šampionátom vo Fínsku pramálo... 

Legionári navyše

Potvrdzovala to príprava reprezentácie na sezónu. Do programu dvadsiatky sa vrátili konfrontácie s prvoligovými účastníkmi, čo malo výrazný vplyv na počet zápasov, ktoré naši juniori absolvovali pred štartom majstrovstiev sveta. Spolu s prípravnými duelmi ich malo byť dohromady až 49! Vyššiu porciu si vyžiadal tréner Ernest Bokroš. „Pretože sme veľmi veľa trénovali a stávalo sa, že niekedy sme odohrali iba jeden zápas za týždeň. Cítili sme, že je to málo,“ vravel hlavný kouč.

Slovák Matej Moravčík (vľavo) atakuje v bránkovisku Čecha Dominika Lakatoša pred brankárom Adamom Húskom. Zdroj: TASR

A v extraligových zápasoch sezóny 2015/16 sa s dvadsiatkou začal viesť problém, ktorý sa trénerom ani hráčom nepodarilo odstrániť až do konca MS. Nízka efektivita. V 18 ligových dueloch dali Bokrošovi zverenci len 22 gólov, aj preto sa šéf striedačky rozhodol, že do záverečnej nominácie zaradí o päť legionárov viac, než pôvodne plánoval. Dúfal, že ich príchodom situáciu stabilizuje. Do Fínska napokon cestovalo 10 hráčov pôsobiacich v zahraničí a tiež kvarteto Jaroš, Černák, Sukeľ, Bondra, ktoré si pamätalo bronzový úspech z Kanady 2015. 

Žiadna sláva

Slováci síce zvládli úvodný kľúčový zápas s Bieloruskom 4:2, no bolo cítiť, že sú nervózni. Že až príliš vnímajú ťarchu zodpovednosti za víťazstvo, ktoré rozhodovalo o tom, či postúpia do štvrťfinále, alebo sa budú musieť zachraňovať. Duel rozhodli až v tretej tretine a v ďalšom priebehu základnej skupiny mohli hrať voľnejšie. V podstatne lepšom svetle sa z herného hľadiska ukázali proti Čechom, s ktorými hrali obetavo, no nezabránili prehre 0:2, aj dve tretiny proti Fínom. Na dosah mali priaznivý výsledok 2:3, no v treťom dejstve „vybuchli“. Prehrali ho 1:5 a zápas 3:8. „Strašne zlá vizitka celej našej práce. Žiaľ, ukázalo sa, že niektorí naši hráči si neuvedomujú, že sú na majstrovstvách sveta medzi najlepšími hokejistami sveta," hneval sa tréner Bokroš.

Gól do slovenskej siete strieľa Fín Sebastian Aho. V skórovaní mu nedokázal zabrániť náš obranca Christián Jaroš (s číslom 26). Zdroj: TASR

Už vtedy, po Fínoch, Slováci vedeli, že vo štvrťfinále ich čakajú Švédi. Posledný skupinový súboj s Rusmi napriek tomu nevypustili, sily rozložili rovnomerne a uhrali sympatický výsledok 1:2. Vo štvrťfinále, a napokon nielen v ňom, však Bokrošovým zverencom podpílil konár celosezónny problém. Nízka efektivita. Do švédskej siete nepretlačili jediný puk, z vlastnej lovili šesť. S turnajom sa rozlúčili ako mužstvo a najnižšou percentuálnou úspešnosťou v strieľaní gólov. Zo 123 striel v piatich dueloch mierili naši presne osemkrát. „Som sklamaný z výkonov našich útočníkov. Už v projekte HK Orange 20 sme sa borili s nízkou produktivitou, aj preto sme povolali na MS päť zahraničných hráčov. Lenže ani tí nepriniesli produktivitu, akú sme od nich očakávali. Žiadna sláva," hodnotil tréner Bokroš. 

Rekordné návštevy

Pri hodnotení nezabudol ani na porovnanie s predchádzajúcim „bronzovým“ šampionátom. Skúsený kormidelník podotkol, že Slovensku chýba viac hráčov s hokejovými zručnosťami, akými disponuje Martin Réway. Najproduktívnejší hráč tímu na MSJ 2014 aj 2015. „Naši súperi čerpajú z obrovskej základne, majú množstvo talentov, rozdielových hráčov. Keď spomíname náš najväčší talent súčasnosti, ktorým je Réway, a nazrieme do možností iných výberov, tak majú k dispozícii sedem, osem Réwayov,“ konštatoval Ernest Bokroš.

Šampionát vo Fínsku ovládli domáci hokejisti pred rekordnými návštevami. Zápasy v hlavnom meste krajiny tisícich jazier videlo dohromady 215 225 fanúšikov. Na stretnutie bolo v Hartwall aréne v priemere viac ako 7-tisíc ľudí. Išlo o najvyššiu návštevnosť v rámci juniorských majstrovstiev sveta, ktoré sa konali na európskom území. Fíni predbehli Švédov z roku 2014. Tí mali na dueloch v Malmö 144 268 návštevníkov.

FAKTY V KOCKE

KONEČNÉ PORADIE: 1. Fínsko, 2. Rusko, 3. USA, 4. Švédsko, 5. Česko, 6. Kanada, 7. SLOVENSKO, 8. Dánsko, 9. Švajčiarsko, 10. Bielorusko (zostup).

Nominácia SR
Brankári:
Dávid Hrenák, Adam Húska, Stanislav Škorvánek.  
Obrancovia: Adrián Sloboda, Matej Moravčík, Patrik Koch, Ladislav Romančík, Samuel Ivanič, Erik Černák, Patrik Maier, Christián Jaroš. 
Útočníci: Matej Paločko, Juraj Šiška, Dominik Briestenký, Radovan Bondra, Juraj Milý, Jozef Huna, Maroš Surový, Boris Sádecký, Matúš Sukeľ, Kristián Pospíšil, Lukáš Hrušík, Filip Lešťan. 
Tréner: Ernest Bokroš (hlavný), Norbert Javorčík (asistent), Rudolf Jurčenko (asistent)
Vekový priemer tímu: 19 rokov, 4 mesiace, 4 dní.

VÝSLEDKY SR
ZÁKLADNÁ A-SKUPINA

SR - Bielorusko 4:2 (1:1, 1:1, 2:0), góly SR: Koch, Lešťan, Hrušík, Šiška.
SR - ČR 0:2 (0:0, 0:1, 0:1).
SR - Fínsko 3:8 (2:1, 0:2, 1:5), góly SR: Sukeľ, Bondra, Maier.
SR - Rusko 1:2 (0:1, 1:1, 0:0), gól SR: Jaroš. 
ŠTVŘTFINÁLE
SR - Švédsko 0:6 (0:2, 0:1, 0:3).

NAJPRODUKTÍVNEJŠÍ SLOVÁCI: 1. Matúš Sukeľ 4 body (1+3), 2. Christián Jaroš 2 (1+1), Juraj Šiška 2 (1+1). 

SERIÁL DVADSAŤ DVADSIATOK

I. diel, MSJ 1999 - Bronzová jazda s Istvánom Nagyom a trenčianskou hviezdičkou

II. diel, MSJ 2000 - Z obhajcov záchranári

III. diel, MSJ 2001 - Ako nás postretol rovnaký osud s Rusmi

IV. diel, MSJ 2002 - Za snami hoc aj so smradľavými dresmi

V. diel, MSJ 2003 - Letecké útrapy, laborujúci kapitán a niečo navyše

VI. diel - MSJ 2004 - Lepšia kapustnica, Halákove výčitky, premotivovaný Ovečkin

VII. diel - MSJ 2005 - Želanie trénera - viac Halákov a Meszárošov pre slovenský hokej

VIII. diel - MSJ 2006 - Ako Lotyši v zápase so Slovákmi dopálili Olega Znaroka 

IX. diel - MSJ 2007 - Pritesná "tesnotka"

X. diel - MSJ 2008 - S prehľadom zachránení, Slovák so Skokanom nad hviezdami NHL

XI. diel - MSJ 2009 - Grandiózny Janus, grandiózny Tatar a spol.

XII. diel - MSJ 2010 - Slabiny na povrchu

XIII. diel - MSJ 2011 - Stratení Nemci, nervózni Nóri, zachránení Slováci a vyhodení Rusi 

XIV. diel - MSJ 2012 - Malá medaila Slovákov, veľká šou Kuznecova a úľava Švédov 

XV. diel - MSJ 2013 - Keď si „druhý Gáborík" dláždil cestu do zámoria 

XVI. diel - MSJ 2014 -Tréningy s prezidentom a zodpovedná príprava, no nenaplnený potenciál

XVII. diel - MSJ 2015 - Oh, my Godla!

Zdroje informácií: SZĽH, TASR + archív 

Dvadsať dvadsiatok je textovo-tematický seriál Slovenského zväzu ľadového hokeja k účinkovaniu slovenskej juniorskej reprezentácie na majstrovstvách sveta v rokoch 1999 až 2019. Prečítajte si každý deň na webe hockeyslovakia.sk od 15. decembra do konca šampionátu v Česku návraty k jednotlivým šampionátom slovenskou optikou. Nechýbajú zaujímavé postrehy, vyjadrenia či spomienky ani faktografia v kocke.