Dukla Trenčín chcela siahnuť po obrancovi z univerzitnej súťaže, pravidlá sú však proti

Vzhľadom na zvýšenú maródku obrancov v A-tíme Dukly Trenčín chceli tréneri prizvať na krátkodobú výpomoc hráča z univerzitného tímu Gladiators Trenčín. Pravidlá EUHL (Európska univerzitná hokejová liga), v ktorej Gladiátori pôsobia, však takéto niečo neumožňujú a vedenie vysokoškolského tímu tak muselo ponuku zo strany Dukly odmietnuť.

„Vedenie Gladiátorov bolo kontaktované na základe dobrých, ba až nadštandardných vzťahov Duklou Trenčín, či by bola možnosť zaradiť dočasne do zostavy A-tímu Dukly jedného z našich obrancov. Dukla trpí maródkou, čo sa týka ich hráčov na tomto poste,“ rozhovoril sa na úvod Roman Moravec, športový riaditeľ Gladiators Trenčín. Spomínané univerzitné mužstvo zmenilo po piatich rokoch trénera, ktorým je teraz Branislav Jánoš, a v tíme figuruje hneď aj niekoľko hráčov – vysokoškolákov, ktorí majú nemálo skúseností aj z najvyššej slovenskej hokejovej ligy. „Narazili sme na problém, ktorý vôbec naša súťaž nerieši. Čo je na škodu,“ začal vysvetľovať Moravec, „stále sme sa totiž zaoberali otázkou hráčov, ktorí sú z vyšších súťaží, majú profesionálne zmluvy a teda nemôžu hrať EUHL.“ Pravidlá univerzitnej súťaže totiž neumožňujú, aby profesionálni hráči pôsobili v tejto lige a teda, aby si univerzitné mužstvá v priebehu sezóny primárne neposilňovali káder takýmito hráčmi. Pendlovať medzi súťažami je z tohto titulu zakázané.

Teraz však nastal úplný opak – vysokoškolský tím bol oslovený profesionálnym na výpomoc. Hráč by teoreticky mohol z univerzitného mužstva na niekoľko zápasov odísť, nemohol by sa už ale vrátiť. „Myslím si, že v tomto smere by sa mali urobiť zmeny v pravidlách v EUHL, ktoré by univerzitnému hráčovi umožňovali ísť na výpomoc, na nejaké 2-3 zápasy, do vyššej súťaže. Rozhodne budeme navrhovať, aby sa pravidlá upravili, lebo už v tomto prípade to mohla byť fantastická reklama nielen pre Gladiátorov, ale celkovo pre EUHL. Súčasne by to bolo rozhodne progresívne i pre konkrétneho hráča, ktorý by mohol ísť do vyššej súťaže. Mrzí ma, že sme Dukle nemohli pomôcť,“ pokračoval Moravec. Asistent trénera Dukly Trenčín, Ján Pardavý, navyše v prvej polovici septembra absolvoval s Gladiátormi aj tréning, kedy zastúpil Jánoša, a tak ešte väčšmi nahliadol do gladiátorských radov.

Gladiators Trenčín sa ešte pred 3 rokmi dohodli na spolupráci HK Dukla Trenčín a stali sa tak vôbec prvým účastníkom EUHL, ktorý začal spolupracovať s klubom, ktorý má A-tím v najvyššej slovenskej hokejovej lige.

Najbližší zápas Gladiators Trenčín je na programe v stredu 24.10.2018 o 19:00 na Zimnom štadióne Pavla Demitru v Trenčíne, kedy sa postavia proti nováčikovi z Ostravy.


Fotogaléria