Druhé finále NHL: Černák vs. Sekera 1:1

EDMONTON (SZĽH) – Najskôr výborný nástup, potom hazardovanie s trojgólovým náskokom. Napriek tomu predviedli hokejisti Tampy Bay v druhom finálovom stretnutí NHL proti Dallasu efektívnejší ofenzívny výkon a vyrovnali stav série na 1:1. Po dlhšom čase, presnejšie po pätnástich nevyužitých príležitostiach v rade, sa opäť mohla oprieť o jednu zo svojich najničivejších zbraní – presilovkovú kombináciu.

Od začiatku druhého duelu to bola iná Tampa, iný Dallas. Stars doplatili na slabšiu disciplínu. Lightning darovali v úvodných pätnástich minútach tri presilovky, z ktorých Tampa dve využila. A to grandióznym kombinačným spôsobom! Najskôr v 12. minúte trafil Point z osi klziska z prvej, následne ešte krajšie v 15. minúte Palát po perfektnom vyšachovaní brániacej sa štvorice. Navyše Shatternkirk už o minútu pridal tretí gól a zaistil Tampe pohodlné vedenie 3:0. Za 3 minúty a 53 sekúnd čistého času.

Lenže aj floridský tím si v druhej tretine nedal pozor na disciplínu a dovolil Dallasu nadýchnuť sa k dramatizácii duelu. V 35. minúte znížil v presilovke Pavelski a Stars boli späť v hre. Razom ožili. V 46. minúte sa z hokejky Janmarka dočkali aj druhého gólu. Z pohodlného vedenia sa zrodila dráma, ktorá nabrala na obrátkach desať minút pred koncom riadneho hracieho času, keď rozhodcovia na podnet trénerskej výzvy zo striedačky Stars správne neuznali „bleskom“ štvrtý gól z hokejky Sergačova pre ofsajd. Lenže v závere predviedla Tampa Bay dobrú kontrolu hry s účelom udržiavania tesného vedenia. Hrala s pukom na hokejkách, navyše v útočnej tretine, čím brala súperovi vietor z plachiet. A čas bežal veľmi rýchlo. Tesne pred naplnením šesťdesiatich minút sa síce dianie rozkúskovalo, ale opäť účelne v prospech Tampy Bay, ktorá tak víťazstvom 3:2 vyrovnala stav série na 1:1.

Ani jeden zo slovenských hokejistov v noci na utorok nebodoval. Erik Černák z víťazného tímu odohral bez siedmich sekúnd rovných 20 minút, z toho takmer päť v oslabení. Pripísal si jeden hit. Andrej Sekera o jeden navyše pri bezmála trinásťminútovom pobyte na ľade, z toho 4:36 min v oslabení.

Základom úspechu v druhom stretnutí boli dve presilovky Lightning v úvode duelu a v nich parádne prihrávky Nikitu Kučerova na spoluhráčov. Na prvý gól skvele nabil Pointovi, na druhý ešte krajšou kolmicou cez šírku pásma Palátovi. „Vieme, že takéto prihrávky môžeme od Nikitu očakávať. Vieme, čo dokáže. Toto je tiež jeho parketa. Chlapcom i mne často vytvorí perfektnú príležitosť na skórovanie,“ chválil spoluhráča na pozápasovej tlačovej konferencii Brayden Point.

Nikita Kučerov ziskom dvoch bodov stanovil rekord v organizácii Tampy Bay v počte dosiahnutých bodov jednotlivca v jednej sezóne play-off. Nateraz ich nazbieral 28, o dva viac ako Brad Richards v roku 2004, keď Tampa naposledy – aj so slovenským útočníkom Martinom Cibákom – vyhrala Stanleyho pohár. „Je to pekné, ale nie som tu na prekonávanie rekordov. Prišiel som vyhrať pohár,“ dôrazne odvetil Kučerov na margo štatistickej zaujímavosti. K zápasu doplnil: „Mali sme dobrý herný plán a jediné, o čo sme snažili, bolo jeho dodržiavanie. Snažili sme sa všetko tlačiť do bránky, vytvárať v priestore hustú premávku, čo sa nám darilo.“

Play-off NHL – 2. finále:

Tampa Bay Lightning – Dallas Stars 3:2 (3:0, 0:1, 0:1)

Góly: 12. Point (Kučerov, Hedman), 15. Palát (Kučerov, Hedman), 16. Shattenkirk (Coleman, Cirelli) – 35. Pavelski (Klingberg, Radulov), 46. Janmark (Klingberg, Radulov).

/stav série: 1:1/