Draft 2020: Chromiak sa nevie dočkať, komunikuje s viacerými klubmi NHL

DUBNICA NAD VÁHOM (SZĽH) – Pred vyše polrokom zažil Martin Chromiak jedno z prvých sklamaní v hokejovej kariére. Keďže sa v 17-tich rokoch neprebojoval do záverečnej nominácie slovenskej reprezentácie na juniorský šampionát v Česku, po polsezóne v Dukle Trenčín si pobalil veci a odletel do zámoria. Zakotvil v Kingstone, v kanadskom meste na severovýchodnom brehu veľkého Ontárijského jazera. V sídle juniorského klubu Frontenacs, ktorý si talentovaného mladíka vybral v CHL import drafte z druhého miesta spomedzi európskych korčuliarov. Rodený Ilavčan sa blysol. Dnes je pravdepodobné, že práve on sa stane slovenskou draftovou jednotkou. 

Pocity Martina Chromiaka z prelomu rokov nemožno porovnať s tými, ktoré zažíva dnes. „Vtedy som bol sklamaný, mrzelo ma, že som sa nedostal do tímu na majstrovstvá sveta. Dnes je to za mnou. Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som sa prebojoval na šampionát v tomto roku,“ verí ešte stále 17-ročný útočník. 

Skutočnosť nemusí zodpovedať odhadom 

Povestný prah dospelosti prekročí 20. augusta, možno už s nálepkou draftovaného hráča. Pôvodne plánovaný výber najlepších hokejových mladíkov sveta z konca júna muselo vedenie profiligy zrušiť pre dopady pandémie koronavírusu. Nový termín zatiaľ nestanovilo. „Draft už netrpezlivo očakávam. Sledujem, čo sa okolo neho deje, snažím sa získať nové informácie. Momentálne mi neostáva nič iné, iba čakať,“ pokračuje v rozprávaní Martin Chromiak. 

V preddraftových rebríčkoch mu patrí solídne postavenie. V najnovšom zozname centrálneho skautského úradu NHL z mája kotví na 30. pozícii medzi hráčmi pôsobiacimi v Severnej Amerike, čo znamená, že pomýšľať môže aj na výber v prvom kole. Ak však rátame, že sa pred neho zaradí ešte zopár korčuliarov z Európy, pravdepodobnejšie je tiež výborné druhé kolo. „Som veľmi rád, že v rebríčkoch figurujem vysoko. Draft sa však neriadi zostaveným poradím pred ním. Vnímam, že som hore a teším sa. Ale neriadim sa tým, pretože skutočnosť nemusí zodpovedať odhadom,“ pripája Martin Chromiak. 

V Kingstone si pozornosť skautov vyžiadal ziskom 33 bodov za 11 gólov a 22 asistencií v 28 zápasoch. V rozhodujúcich chvíľach ukázal pohotové zakončenie, dobrý výber miesta i cit pre prihrávku. Nečudo, že počas týždňov v zámorí ho oslovilo niekoľko klubov NHL. „Kontakt prebieha naďalej. Momentálne s agentom vedieme konferečné hovory s viacerými klubmi v NHL, ale zatiaľ ich nechcem konkretizovať.“ 

Nič lepšie si nemohol priať 

Pôsobenie v zámorí Martinovi Chromiakovi pomohlo. Po náročnej polsezóne, ktorú strávil spoznávaním mužského hokeja v extraligovom tíme trenčianskej Dukly, sa vrátil k juniorskému. Avšak k rýchlejšiemu ako doma, čomu v Severnej Amerike napomáhajú kratšie rozmery zámorských klzísk. „Chcel som sa presadiť, čo mi vyšlo aj vďaka skúsenostiam z mužského hokeja v Trenčíne. V zámorí som sa vrátil k juniorskému na kratšom klzisku. Bolo to opäť niečo nové. Každý zápas sa hralo hore-dole, padalo veľa gólov. Na to som nebol zvyknutý, keďže v extralige boli veľmi tesné výsledky. Išlo o značný rozdiel, ale zvykol som si,“ konštatuje Chromiak. 

Martin Chromiak je slovenský mládežnícky reprezentant. Zdroj: Flick/Jakub Homoľa

S adaptáciou pomohla slovenskému talentu aj „náhradná rodina“, v americkej angličtine takzvaná billet family, do ktorej bol pridelený:  „Prvýkrát som bol tak ďaleko od domova, ale vďaka spoluhráčom, realizačnému tímu i rodine, v ktorej som býval, som si rýchlo privykol na nové prostredie, nový život. Dostal som sa do skvelej rodiny s dvoma malými deťmi, ktoré hrajú hokej. Takmer každý deň sme po večeroch hrali či už videohry, alebo minihokej. Dobre som k nim zapadol. Nič lepšie ako hokejovú rodinu som si nemohol priať.“

Koho by si želal?

Akým smerom sa bude kariéra Martina Chromiaka uberať ďalej? Ukáže draft. V hre sú minimálne dva scenáre. V prvom návrat do OHL aj po drafte a pôsobenie v Kingstone, druhý počíta s pozvaním do kempu NHL, v ktorom bude môcť 17-ročný krídelník zabojovať o profesionálny kontrakt. „Uvidíme, ktorý klub ma draftuje a čo mi odporučí. Predpokladám však, že sa vrátim späť do Kingstonu v OHL. Na to sa aj pripravujem,“ pripojil Martin Chromiak. 

Má očakávaná slovenská draftová jednotka v roku 2020 tajné prianie spomedzi profiligových záujemcov? „Nezáleží na tom, kto ma draftuje. Odmalička som sníval o NHL. Teraz som blízko. Draft je prvý dôležitý krok za splnením cieľa. Budem rád, ak sa to podarí bez ohľadu na klub, ktorý si ma vyberie,“ dodal Chromiak.