Dôveru v klube si váži, zastať si miesto chce aj v reprezentačnej šestnástke

BRATISLAVA (SZĽH) – Vzhľadom na svoj vek je ešte stále len žiakom deviateho ročníka základnej školy, napriek tomu na zápasy nastupuje aj proti vysokoškolákom. Žilinský útočník Michal Svrček vekovo spadá len do kategórie kadetov, svojimi výkonmi si však vypýtal priestor na ľade aj v zápasoch Extraligy juniorov, v ktorej nastupuje ako prvý a doposiaľ jediný hráč ročníka 2007.

Na debut v juniorke si musel počkať

15-ročný Žilinčan však v juniorskom výbere tímu MsHKM Žilina nie je od samého začiatku sezóny. Aktuálny súťažný ročník začal v družstve dorastu, za ktorý nastupoval počas prvej polovici sezóny. Svojimi výkonmi si však postupne vypýtal miesto aj medzi juniormi. „Všetko sa to začalo ešte minulý rok v decembri. Vtedy som začal postupne chodiť na tréningy s juniorkou po tom, čo nám bolo umožnené znovu trénovať,“ priblížil Svrček svoj prvý kontakt s kategóriou juniorov.

Michal Svrček. Foto: Jakub Homoľa
Michal Svrček. Foto: Jakub Homoľa

K nemu došlo v čase vrcholiacej tretej vlny pandémie ochorenia COVID-19, pre ktorú boli takmer dva mesiace pozastavené všetky mládežnícke hokejové súťaže. Nebyť toho, tak by Svrček svoj debut medzi juniormi stihol zrejme ešte v kalendárnom roku 2021. Takto si však na svoju premiéru musel počkať. „Je to tak, navyše našej juniorke sa po tom, čo sa obnovili súťaže v polke januára, veľa zápasov odložilo,“ vysvetľuje Svrček.
 
„Po obnovení líg som tak hral znovu najmä v doraste, ale hneď ako juniorka už mohla nastúpiť na zápas, tak som šiel s ňou,“ pokračoval. To bolo vo štvrtok, 10. februára 2022, keď juniori MsHKM Žilina privítali na svojom ľade Zvolen. Žilinčania v zápase ťahali za kratší koniec a prehrali 1:3, no Svrček si mohol vziať minimálne jednu pozitívnu spomienku z tohto zápasu. Jediný presný zásah Žilinčanov do zvolenskej bránky mal totiž ako strelec gólu na svedomí práve on. 

V juniorke ako v doraste

Nastúpiť ako kadet do zápasového procesu družstva juniorov rozhodne nie je jednoduché. Priznáva to aj samotný Svrček, ktorý však jedným dychom dodáva, že v súčasnosti je už v juniorskom tíme „vlkov“ udomácnený. „Mal som zo začiatku pred tým rešpekt, možno až trému. Postupne to však zo mňa opadlo a teraz sa v juniorke cítim už ako keď som bol v doraste. Aj chalani ma prijali veľmi dobre. Rozumiem si s každým chalanom v kabíne, čo je tiež veľmi dôležité. Hrá sa mi tu veľmi dobre.“

Momentálne má Svrček na svojom konte v juniorskom družstve Žiliny odohraných jedenásť zápasov, v ktorých nazbieral štyri kanadské body za dva góly a rovnaký počet asistencií. Hlavný tréner žilinskej juniorky Juraj Halaj so Svrčkom vo svojich herných plánoch ráta, čo sa odzrkadľuje nielen na poskytnutom čase na ľade, ale aj na nasadzovaní 15-ročného útočníka do rôznych herných situácií. 

Michal Svrček. Foto: Jakub Homoľa
Michal Svrček. Foto: Jakub Homoľa

„Som veľmi vďačný trénerom za to, koľko priestoru dostávam. Či už na presilovkách, oslabeniach, pri hre päť na päť… Na to si nemôžem sťažovať. Teraz je už len na mne, aby som sa za túto príležitosť realizačnému tímu odvďačil svojimi výkonmi,“ prezrádza.

Súboje v juniorke nevyhľadáva

Michal Svrček nepatrí vzrastom medzi vysokých hokejistov. V zápasoch proti hráčom, ktorí sú aj o poltucet rokov starší je tak v značnej fyzickej nevýhode, čoho si je aj on sám vedomý. „Samozrejme, súboje nevyhľadávam, ale nedá sa im úplne vyhnúť. Keď už som v ňom, snažím sa naplno zaprieť, ustáť súboj a súperovi to nijako neuľahčiť,“ prezrádza s úsmevom.

To, v čom stráca, musí dohnať využívaním svojich predností. „Myslím si, že nie som zlý korčuliar. Sám sa snažím dbať na to, aby som hlavne dobre korčuľoval, bol rýchly a bol takpovediac o krok vpred. Myslím si tiež, že som celkom dobrý aj v zakončení. Naopak viem, že mám určité medzery v obrannej fáze hry. Najmä tým, že hrám centra, je aj obrana pre mňa dosť dôležitá,“ zhodnotil svoje prednosti a slabiny.

V apríli aj s prvou medzinárodnou reprezentačnou skúsenosťou

Výkony Svrčka prirodzene neunikli pozornosti ani reprezentačných trénerov. Ako hráč ročníka 2007 absolvoval v marci trojdňové sústredenie regionálnych výberov do 15 rokov v Liptovskom Mikuláši. V apríli však Svrčka čaká spolu s ďalším hráčom ročníka 2007 Tobiasom Tomíkom posun o kategóriu vyššie – do reprezentácie do 16 rokov, s ktorou absolvuje najbližšiu medzištátnu previerku.

Michal Svrček. Foto: Jakub Homoľa
Michal Svrček. Foto: Jakub Homoľa

„Bol to taký môj menší cieľ pre túto sezónu,“ netajil Svrček smerom k reprezentácii do 16 rokov. „Chcel som sa tam dostať, robil som všetko preto a veľmi ma teší dôvera od trénerov. O to viac však musím na sebe pracovať, aby som presvedčil trénerov a svoje miesto v šestnástke si zastal,“ pokračoval. 

Slovenskú reprezentáciu do 16 rokov ačakajú 5. a 6. apríla dva prípravné zápasy proti Česku. V prvom meraní síl v tejto sezóne, v decembri v Zlíne, vyhrali Česi jednoznačne 9:2. Už to hovorí jasnou rečou, že Slovákov čaká konfrontácia s veľmi silným tímom. Aké má očakávania od kvality medzinárodného fóra debutant Svrček? „Ťažko odhadnúť. Myslím si, že to bude niečo podobné ako je Extraliga juniorov, možno aj trochu rýchlejšie, predsa len českí hokejisti sú kvalitní. Určite to však bude náročnejšie ako je dorastenecká liga,“ prezradil.

Zo športovej rodiny

Mimochodom priezvisko Svrček športovému fanúšikovi môže znieť povedome. Michalov starší brat Martin sa venuje cyklistike, pričom už v súčasnosti vo svojich 19 rokoch má vo vrecku kontrakt s UCI World Tour tímom Quick-Step Alpha Vinyl Team. Právom je tak pasovaný za jeden z najväčších talentov slovenskej cyklistiky.

Tým sa však výpočet športovcov v ich rodine ani zďaleka nekončí. „Mám štyroch súrodencov. Brat sa venuje cyklistike, jedna sestra plávaniu a ďalšia sestra atletike. K hokeju ale máme blízko, okrem mňa ho v minulosti hrali aj brat aj najstaršia sestra,“ približuje Svrček, ktorý priznáva, že sa so súrodencami navzájom ťahajú. „Aj keď každý robíme iné športy, tak navzájom sa motivujeme. Niekedy si spolu aj zatrénujeme, najmä tie cviky, ktoré sú podobné a využiteľné pre všetky z našich športov.“