Doterajší priebeh sezóny pre „dvadsiatku“ bezproblémový, vrchol sezóny však len pred ňou

PIEŠŤANY – Vrchol sezóny pre reprezentačnú „dvadsiatku“ sa už nezadržateľne blíži. Prvú časť záverečného kempu pred majstrovstvami sveta, ktoré sa od 26. decembra do 5. januára uskutočnia v Buffale, začala juniorská reprezentácia ešte minulý týždeň večerným stredajším zrazom. O tom, ako vyzerá príprava „dvadsiatky“ sme sa rozprávali s hlavným trénerom Ernestom Bokrošom, ktorý sa chystá na svoje už siedme majstrovstvá sveta v tejto pozícii.

Doterajší priebeh hodnotí kladne

7. decembra ste odštartovali záverečnú prípravu pred majstrovstvami sveta, no príprava na vrchol sezóny prebieha prakticky od augusta. Ako by ste celý doterajší priebeh sezóny charakterizovali, obzvlášť keď ste nemali žiadne „Hokejové leto“ a aj samotná príprava v projekte HK Orange 20 sa začala o niečo neskôr?
Tento rok bol skutočne trochu špecifický, pretože ešte v auguste sme nevedeli, aký tím poskladáme, ani sme poriadne nevedeli, či vôbec túto sezónu bude fungovať projekt. Nakoniec sa to všetko utriaslo a po turnaji v Žiline sme mohli začať budovať projektový tím. Ten sme, na moje prekvapenie, poskladali veľmi slušne. Prišli sem chlapci, ktorí príkladne počas celej sezóny ukazovali, že chcú zabojovať o miestenku na majstrovstvá sveta. Zišiel sa tu veľmi slušný tím, ktorý predvádzal veľmi dobré a sympatické výkony počas celej prípravy. Aj samotnú prípravu by som hodnotil veľmi kladne. Nie je to len o výsledkoch, aj keď tie veľmi povzbudia mentálnu stránku chlapcov. Podstatné je, že celá príprava prebehla dobre a bezproblémovo. Nemali sme žiadnych zranených hráčov, aj kluby nám vo veľa veciach vyšli v ústrety... Pokiaľ by som teda hodnotil doterajší priebeh sezóny po dnešok, tak by som ju hodnotil veľmi kladne. Sezóna však pokračuje a jej hlavná časť ešte len príde. 

Záverečný kemp pred majstrovstvami sveta sme si ešte predelili. Do prvej časti, ktorá prebehne v Piešťanoch, prišli hráči pôsobiaci v Európe, ktorí si to spolu s našimi chlapcami z projektu rozdajú o to, kto odletí do zámoria. Tam bude pokračovať druhá časť záverečnej prípravy, kde sa k nám pripojí ešte desať chlapcov zo zámoria. Pri piatich päťkách, troch brankároch a dvoch prípravných zápasoch proti Bielorusom a Rusom sa budeme spoločne baviť o záverečnej nominácii na majstrovstvá sveta.  

 

Je ešte nejako stále cítiť zhruba mesačný sklz, ktorý ste mali v príprave v projekte? Predsa len v minulých rokoch ste začali s projektom HK Orange 20 o niečo skôr.
Realizačný tím, ktorý pracuje pri „dvadsiatke“, je veľmi skúsený. Tým, že sú tu skúsení ľudia, tak sme vedeli na tieto vzniknuté nepríjemnosti zareagovať a nenarušilo nám to prípravu. Samozrejme, uvítali by sme, keby sme niektorých hráčov mohli otestovať skôr a mali už v auguste tím pohromade. Ale ako som už povedal na začiatku, museli sme sa určitým okolnostiam prispôsobiť a nemyslím, že by nám to spôsobilo nejaké veľké problémy. Priznávam však, že počas sezóny sme mali aj obdobie, keď sme toho mali naozaj dosť a museli sme si rozložiť sily. Viete, pokiaľ hráte tri zápasy za týždeň, štyrikrát do týždňa máte posilňovňu a trénujete dvojfázovo, tak sa to všetko naakumuluje a je toho dosť.

Ernest BokrošHlavný tréner reprezentácie do dvadsať rokov Ernest Bokroš

Výsledkovo sa vám relatívne darilo, a to najmä na začiatku sezóny v Tipsport lige. Ku koncu pôsobenia v Tipsport lige však už body až tak neprichádzali. Zamýšľali ste sa nad príčinami?
Malo to dva faktory. Ak pozorný divák sledoval vystúpenie extraligových tímov, tak videl, že sa na nás svedomito pripravovali. Už nás určite nepodceňovali, vo väčšine nastupovali v plných zostavách s brankárskymi jednotkami a s plnohodnotnou prípravou ako na ostatné extraligové tímy. To nám však vyhovovalo, pretože my sme potrebovali takéto ťažké zápasy. Druhý faktor bol ten, že aj na naše družstvo prišlo určité obdobie, pokojne to nazvime hokejová kríza, kde som na chlapcoch videl, že boli unavení. Program tu máme naozaj veľmi náročný. Od rána do večera tu chlapci tvrdo pracujú. Za týždeň máte tri zápasy, za dva týždne šesť, za tri týždne deväť zápasov, do toho tréningový proces, posilňovňa... Videl som, že tím bol ku koncu pôsobenia v lige unavenejší. Nechcel som však z tohto programu zľavovať, pretože všetka táto príprava smeruje k majstrovstvám sveta.

O záverečnej nominácii ešte nemá jasno

Na koľko percent máte v tejto chvíli jasnú predstavu o zostave dvadsiatich troch hráčov, ktorí pôjdu na majstrovstvá sveta?
Nemám v tom jasno, pretože nás v zámorí čaká desať hráčov a my chceme naozaj svedomito a spravodlivo rozhodnúť a porovnať výkonnosť chlapcov z Európy a zámoria. Pretože sa nevedelo, či bude alebo nebude projekt „dvadsiatky“, tak väčšie množstvo chalanov odišlo do zámoria alebo Európy. Tento rok je tak špecifický, preto sa k nám v zámorí pripojí až desať hráčov.

Môžete povedať ktorí desiati hráči sa k vám pripoja v zámorí?
Sú to šiesti útočníci, traja obrancovia a jeden brankár. Menovite brankár Hrenák, obrancovia Kmec, Bodák, Ivan. Z útočníkov je to Liška, Roman, Ružička, Buček, Studenič a Solenský. Títo hráči budú mať menší priestor k tomu, aby nás presvedčili, a to sú práve tie dva prípravné zápasy proti Bielorusku a Rusku.

Adeptov v zámorí na reprezentačný dres ste mali viac. Môžete priblížiť čo rozhodlo v prospech týchto desiatich a neprospech ostatných?
Nemôžeme, samozrejme, pozvať dvadsaťdva hráčov zo zámoria na majstrovstvá sveta. Veľa hráčov sa určite cítiť ukrivdených, že prečo oni neboli pozvaní a ostatní áno. Môžem však povedať, že máme informácie od zámorských skautov, ktorí všetkých týchto hráčov videli v zápasoch. Tu chcem podotknúť, že veľa vecí je skreslených, a to aj v médiách. Hráč X má niekoľko bodov, my hovoríme o tom, v akej je výbornej forme, kým zámorskí skauti ho hodnotia ako jedného priemerného až podpriemerného hráča. V porovnaní so švédskymi, ruskými, kanadskými či americkými hráčmi, má – poviem príklad – pätnásť bodov, len jeho kolegovia majú štyridsaťpäť až päťdesiat bodov. Takže medzi týmito hráčmi je potom veľký bodový rozdiel. Ďalej, my dnes nemôžeme brať len tých hráčov, ktorí zbierajú body. Tím musíme skladať tak, aby hráč mal jasné miesto vo svojom tíme, ktoré si musí v daných zápasoch zastať. Preto možno sú názorové rozdiely medzi verejnosťou a nami v nomináciách. Súčasne opakujem, že o nominácii nerozhodujem sám, ale realizačný tím, ktorý sa väčšinou v menách nominovaných hráčov zhoduje. 

Ernest BokrošErnest Bokroš

Na turnaji v Monthey ste využili Mateja Galbavého, ktorý hrá vo Švédsku, ale na prvú časť kempu, kam mali prísť hráči z Európy, nebol nominovaný. Môžete povedať prečo?
Matej Galbavý sa sám rozhodol, že nenastúpi do záverečného kempu. Neveril si, že sa dostane záverečnej nominácie a nechcel tráviť s nami mesiac v príprave, pretože dostal ponuku do A-mužstva Mory a uprednostnil skôr šancu zahrať si v mužskom hokeji než za náš tím na majstrovstvách sveta.

Sila v ofenzíve

Keď sa pozrieme na ročníky 1998 a 1999, ktoré sú kmeňové v tohtoročnej „dvadsiatke“, tak máte v nich k dispozícii pomerne široké portfólio útočníkov. Príjemné starosti pre trénera?
Chcel by som byť tréner Kanady, ktorý má ešte desaťnásobné množstvo hráčov ako my. Ale áno, musím povedať, že v týchto ročníkoch sa v útoku zišlo viac šikovných chlapcov. Nechcem síce haniť obrancov, ale na tomto poste sme na tom pre zmenu trochu slabšie. Súčasne neviem, aký výkon podajú naši brankári. Minuloroční brankári Tomek s Húskom totiž nastavili latku vysoko a boli základom nami splneného cieľu. Sám to tak vidím, že tento rok budeme silnejší skôr v ofenzíve než v defenzíve.

Húska s Tomekom boli skutočne brankársky tandem na svetovej úrovni. Napokon Adam Húska bol už ako jednotka pred dvomi rokmi v Helsinkách, v živej pamäti máme výkony Denisa Godlu pred tromi rokmi... Posledné tri majstrovstvá sveta ste tak mali skutočne veľkú silu v bráne. Ako to tam vyzerá tento rok? Máte už stanovenú jednotku, alebo táto otázka je ešte otvorená?
Je ešte stále otvorená. Máme brankára Durného, ktorý odchytal celú prípravu a chytal v nej skvele s množstvom veľmi dobrých zápasov. Na druhej strane nás zas vystrašil na turnaji v Monthey, kde mu turnaj absolútne nevyšiel. Chytal síce všetky tri zápasy, no neodviedol v nich výkon hodný jednotky na majstrovstvách sveta. Ukázal sa dobre v extralige, no vo Švajčiarsku doslova sklamal. Čo sa týka ďalších brankárov, tak Dávid Hrenák síce šiel do zámoria, no dnes má odchytaných iba päť zápasov. Nevieme v akej forme je, preto sme do prípravy zapracovali Kostelného. Okrem toho máme v tíme aj mladého Hlavaja, ktorý ale preskočil dve kategórie. Dnes môže byť dobrý brankár pre „sedemnástku“ a „osemnástku“, ale myslím si, že by majstrovstvá sveta boli pre neho príliš veľkým sústom. Tvrdím, že práve majstrovstvá sveta „dvadsiatok“ sú najnáročnejšie. Skôr teda uvažujeme o trojici Durný – Hrenák – Kostelný...

...ktorá si to zrejme rozdá o post jednotky.
Áno. Čakajú nás tam prípravné zápasy, ktoré nám niečo ukážu. Máme tu aj trénera brankárov, u ktorého chcem, aby mal svoje slovo a niesol určitú zodpovednosť za nich.

Ernest BokrošErnest Bokroš

Pamätám si, že ste pred pár rokmi hovorili, že na šampionát chcete ísť s pevne stanovenou jednotkou. Platí to aj teraz?
Keďže máme skupinu s Kanadou, Amerikou, Fínskom a Dánskom, tak musíme sily brankárov rozložiť. Dnes naozaj neviem povedať, kto začne v bráne proti Kanade a kto proti Amerike. Určite by sme však chceli v týchto dvoch zápasoch brankárov rozložiť a potom sa rozhodneme pre brankára do zápasov s Fínskom a Dánskom.

Najťažšia skupina za obdobie, čo je pri „dvadsiatke“

Tento rok sa skupina zišla veľmi ťažká. Kanada a Spojené štáty sú zakaždým veľký favorit, Fíni s veľmi kvalitnou generáciou rovnako, Dáni boli trikrát po sebe na majstrovstvách vo štvrťfinále... Sú to vaše siedme majstrovstvá sveta do dvadsať rokov, dovolíte si povedať, že je to najťažšia skupina, ktorú si pamätáte pri pôsobení v dvadsiatke?
Som rád, že to tak prezentujete, pretože je to skutočne tak. Je to najťažšia skupina za môjho pôsobenia pri reprezentácii do dvadsať rokov. Beriem to však ako výzvu. Chcem, aby sme postúpili zo skupiny a boli čo najúspešnejší.

Papierovo najschodnejšia cesta vyzerá cez Dánsko. A zhodou okolností Dánsko bude mať záverečný kemp v rovnakom meste ako vy. Začne sa už v Rochesteri intenzívne skautovanie pred šampionátom?
Skautovanie je len jeden faktor, no nie rozhodujúci, ktorý môže ovplyvniť zápas. Tímy, ktoré nastupujú na majstrovstvách sveta, sú navzájom už tak prečítané, že v zápasoch rozhodujú iné faktory. Tak ako si my odskautujeme Dánov, tak si odskautujú aj oni nás. Kanaďania a Američania nevraviac... Tí majú na zápasoch nie jednu, ale desať kamier a majú vás nasnímaných z každého uhlu. Priamo v dejisku sa už toho nedá veľa vymyslieť. Práve preto sme vďační za centralizovanú prípravu, pretože najmä chlapci v projekte už majú všetky potrebné informácie o hernom systéme, teraz je to už len na nich, ako to zrealizujú na ľade.

Ernest BokrošErnest Bokroš

Keď spomínate, že v zápasoch na majstrovstvách sveta rozhodujú detaily, tak v ktorých podľa vás by ste mohli mať navrch?
Ručím určite za kondičnú prípravu. Nikdy sa nám doposiaľ nestalo, že by sme kondične nezvládli odohrať turnaj. Môžeme teda stavať na tom, že dokážeme v určitom tempe hrať všetky zápasy. Rovnako tiež organizácia hry. To znamená hrať našu hru a ukazovať našu identitu. Potom je to tiež osobná a herná disciplína. Tiež verím, že znova niektorí z hráčov – a je úplne jedno z ktorej päťky – chytí nadštandardnú formu a zabezpečí aj produktivitu, ktorá je na majstrovstvách sveta veľmi dôležitá.

Zápas s Dánskom je posledný v skupine. Predtým vás čakajú zápasy s Kanadou, Spojenými štátmi a Fínskom. Teda rovnakí traja súperi, akých ste mali v Montreale 2015 pri zisku bronzu, hoci v inom poradí. Zamýšľali ste sa ale nad tým?
Nezamýšľal. Každé majstrovstvá sveta sú iné a aj tieto budú špecifické. Ja osobne by som viac uvítal, keby sme s Dánmi hrali prvý zápas. Takto môžu prísť zranenia, choroby, do nášho výkonu skrátka môže vstúpiť veľa faktorov, ktoré ťažko už ovplyvníte. Nechcem ale povedať, že je to nevýhoda, lebo rovnaká nevýhoda je to aj pre Dánov. Úlohu tak zohráva aj kus šťastia, či sa hráči nezrania, neochorejú, či nebudú unavení...

Myslíte si, že je v silách tohto tímu prekvapiť aj jedného z troch favoritov na celkový titul, ktorých máte v skupine?
História praví, že je všetko možné. V Montreale sme dostali 0:8 od Kanady a na druhý deň sme Fínov porazili 2:1. Aj takéto veci sa na majstrovstvách sveta dejú. Ak by sa to stalo v náš prospech, tak by som to uvítal.

Aké máte zatiaľ informácie o zdravotnom stave hráčov?
Čo sa týka hráčov, ktorí sú tu v Piešťanoch, tak všetko je v poriadku, čo sa týka zámorských chlapcov, tak so všetkými hráčmi sme v kontakte. Rozoslali sme im osobné maily, kde sme chceli vedieť o ich situácii v klube, ich zdravotný stav a určitú administratívu. A zatiaľ nemáme hlásenú žiadnu informáciu o tom, že by niekto z nich nemohol nastúpiť do záverečného kempu.