Dominanciu Slovana v súbojoch s Košicami nezastavil ani Ceman (FOTO)

Košice a Bratislava predstavujú tradičných rivalov na všetkých úrovniach. Hokejové súboje týchto miest sú vždy sledované mimoriadne pozorne a pred každým z nich sa očakáva vyrovnanosť. Počas posledných dvoch rokov sa však teší zakaždým iba jeden tím. Slovan vyhral nad „oceliarmi“ už osemkrát v rade a od 1. marca 2020 nestratil v súbojoch klasikov ani bod.

„S niektorými súpermi sa nám nedarí, s Košicami áno. Je to derby a tak to určite teší,“ okomentoval úspešnú sériu proti rivalovi z východu útočník Tomáš Zigo.

Tón stredajšiemu meraniu síl v Steel aréne udal úvod zápasu. Už v polovici tretej minúty využil útočník Miroslav Preisinger nedorozumenie v domácej obrany a spoza bránky šikovne zasiahol Michala Mrázika.

„Bolo to trochu so šťastím,“ priznal šťastný strelec. „Videl som však prázdnu bránku a pred ňou stáli nejakí hráči. Skúsil som to teda. Vyšlo to a náš štvrtý útok potom skóroval aj počas druhého striedania. To nás samozrejme nakoplo.“

Silný úvod Slovana podporil na konci piatej minúty druhým gólom útočník Martin Belluš, ktorý začínal aktuálnu sezónu práve v košickom drese.

„Zachytili sme začiatok a rýchlymi gólmi sme zastavili Košice. Prvá tretina bola výborná a mohli sme streliť ešte viac gólov. V druhej tretine sme urobili zbytočný faul a súper znížil. Potom nás zatlačili a pomohol nám až gól v presilovke na 3:1. Celkovo sme to zvládli, ubojovali a bol to veľmi dobrý výkon,“ skonštatoval spokojným tónom tréner Andrej Podkonický.

„Belasým“ sa vyplatila cesta do Košíc deň vopred a v úvode pôsobili sviežejšie ako tím HC. Ten mal v nohách utorkový duel proti Nitre.

„Vedeli sme, že hrali zápas aj včera a chceli sme teda na nich vybehnúť, unaviť ich a hrať jednoducho. Celkom nám to vyšlo,“ pochvaľoval si Preisinger. „Z našej strany to bol dobrý zápas. Podali sme dobrý, kolektívny výkon. Blokovali sme strely, hrali sme jednoducho, podržal nás brankár a pred nami je teraz príjemná cesta domov.

Košičania sa dostali viackrát na kontakt, no nadol ich zrazil štvrtý gól z hokejky Tomáša Ziga v presilovej hre v 36. minúte. Slovanu stačilo na potrestanie faulu Miroslava Novotu iba trinásť sekúnd.

„Vždy je lepšie vyhrávať o dva góly. Neviem, čo to zlomilo zápas, ale som rád, že mi to padlo,“ pousmial sa Zigo, podľa ktorého však rozhodol hlavne spomínaný úvod. „Začali sme výborne a škoda, že potom vždy dostaneme nejaký gól. Musíme hrať ešte kompaktnejšie a pozornejšie. Je to však cenné víťazstvo a sme teda spokojní.“

Paradoxom je, že košický útočník Marek Bartánus už po triumfe nad Nitrou upozorňoval na potrebu dobrého začiatku.

„Neviem, či som to privolal, ale bohužiaľ sme si tento zápas prehrali v prvej tretine. Vo zvyšnej časti zápasu sme boli minimálne vyrovnaným súperom. Musíme sa poučiť, pretože toto sú presne tie veci, ktoré nás môžu v play-off stáť sériu a koniec sezóny,“ povzdychol si 35-ročný útočník.

Pre Košičanov išlo už o tretí zápas v priebehu štyroch dní. Bartánus však únavu ako výhovorku odmietol. „Mali sme šance i tlak, škoda, že sme na konci nestrelili vyrovnávajúci gól. Na únavu sa vyhovárať nebudeme. Súper ukázal pohodu i kvalitu, my sa stále trápime s jednoduchými chybami. Ak chceme byť úspešní, tak takéto chyby robiť nemôžeme.“

Zbytočné chyby pokazili trénerskú premiéru Dana Cemana. Pri niektorých momentoch iba krútil hlavou, no aj napriek prehre pôsobil veľmi pozitívne.

„V prvej tretine sme dostali nešťastný gól po nedobrej komunikácii a tento moment nami otriasol. Prišli veľké chyby a súper sa dostával do prečíslení. V druhej tretine sme našťastie mentálne ožili a páčila sa mi odpoveď tímu. Začali sme dobre forčekovať, eliminovali sme chyby a zrýchlili sme hru. Na to, že sme hrali tretí zápas v priebehu štyroch dní, mal tím dobrú energiu a videl som tam veľa dobrých vecí. Bojovali sme až do konca a v tretej tretine sme mali niekoľko výborných šancí. Mrzí ma lacný štvrtý gól v presilovej hre, ale pred nami je pár voľných dní a popracujeme na veciach, ktoré nám teraz nevyšli,“ vyslovil sa po debute na košickej striedačke kanadský tréner, podľa ktorého padne tímu vhod voľný piatok. V nedeľu sa tím HC predstaví vo Zvolene a tam už chce Ceman vidieť výrazný progres. „Od nedele už chceme hrať play-off hokej. Vyraďovacia časť je za rohom a musíme sa na to pripraviť. Obrany získavajú tituly a v tomto smere musíme odstrániť veci, ktoré nás stáli tento zápas na začiatku prvej tretiny.“

S takými slovami plne súhlasí aj Marek Bartánus. „Za jeden deň veľa vecí nezmeníte a snažili sme sa hrať hlavne jednoducho. Zlepšiť musíme hlavne prepadávanie pukov na modrej čiare, pretože z toho sú prečíslenia a takto sme dostali dva góly. Musíme vylepšiť aj hru v obrannej tretine.“

Zatiaľ čo Košičania sú celkom komfortne usadení na piatej priečke a čoraz reálnejšie je štvrťfinálové derby proti Michalovciam, Slovan sa triumfom v Steel aréne vrátil do hry o víťazstvo v základnej časti. V tabuľke je teraz bodovo zarovno so Zvolenom, no počítať ešte musí s odpočítaním troch bodov.

„Dlho som nezažil takýto vyrovnaný boj o prvú priečku a chceme byť prví. Najdôležitejšie veci však prídu až v play-off,“ dodal v súvislosti s bojom o čelo tabuľky Miroslav Preisinger.


Prehľad zápasu

3
Góly Góly
5
31 (9,68 %)
Strely na bránu Strely na bránu
5 (100,00 %)
32 (88,89 %)
Zákroky Zákroky
28 (90,32 %)
2/4 (50,00 %)
Presilové hry Presilové hry
1/2 (50,00 %)
1/2 (50,00 %)
Oslabenia Oslabenia
2/4 (50,00 %)
37/67 (55,22 %)
Vhadzovania Vhadzovania
30/67 (44,78 %)
Kompletný prehľad zápasu

Priebeh zápasu

1. tretina
+ 50,63,83,81,98,55 / - 29,42,71,10,98,25
  • 02:31
  • 0:1
+ 33,23,61,85,95,27 / - 50,17,16,44,43,25
  • 08:05
  • 1:2
2. tretina
3. tretina
+ 50,25,44,24,23,8 / - 72,19,63,61,64,91
  • 59:24
  • 3:5
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu

Fotogaléria