Doma sa cíti na Slovensku aj v USA. Hlinková chce pomôcť reprezentácii k návratu medzi elitu

BRATISLAVA (SZĽH) – V súčasnom kádri slovenskej ženskej reprezentácie figuruje až osem hokejistiek, ktoré pôsobia v zahraničných súťažiach. Jednou z nich je aj útočníčka Janka Hlinková. Rodáčka z amerického Stratfordu v štáte Connecticut pricestovala do Bratislavy po úspešnej klubovej sezóne a Slovensku sa pokúsi pomôcť v boji o postup do elitnej kategórie majstrovstiev sveta.

Slovenské reprezentantky v pondelok odštartovali záverečnú prípravu na turnaj A-skupiny I. divízie svetových šampionátov. „Bolo úžasné, že sme sa mohli zísť pokope a konečne si po dvoch zrušených turnajoch zahráme na majstrovstvách. Nálada v tíme je dobrá a so spoluhráčkami sa veľmi tešíme na zápasy,“ povedala Hlinková pre Hockey Slovakia.

Dvadsaťšesťročná hokejistka mala až do konca marca klubové povinnosti v zámorí. Po presune na Slovensko sa ešte stále vyrovnáva s časovým posunom. „Postupne sa to zlepšuje, ale uvidíme, ako sa budem cítiť po pár dňoch. Som však doma na Slovensku aj v USA, takže je mi to jedno, aj keby som nespala,“ vtipkovala. 

Hlinková strávila aktuálnu sezónu v severoamerickej súťaži PHF (predtým NWHL). Tímu Connecticut Whale pomohla k triumfu v základnej časti a postupu do finále play-off. V boji o trofej bol však úspešnejší Boston Pride, ktorý zvíťazil 4:2. 

„Bolo to niečo iné ako v Európe. Tri roky som nebola v zámorí a trochu som zabudla, aký je americký štýl. V PHF boli rýchle, silné, vysoké a šikovné hráčky. Veľa z nich predtým pôsobilo v najvyššej divízii univerzitnej NCAA, takže úroveň súťaže bola veľmi vysoká,“ pochvaľovala si slovenská reprezentantka.

Hlinková hrávala v predchádzajúcich dvoch sezónach vo Švédsku za AIK Skelleftea a predtým strávila jeden ročník v ŠKP Bratislava. „Vo Švédsku je dobrá liga, ale úroveň hokeja v USA je predsa vyššia. V PHF treba na ľade viac premýšľať. V každej krajine sa však dá niečo naučiť a určite mi pôsobenie na severe Európy v niečom pomohlo,“ prezradila. 

Slovenský tím v priebehu budúceho týždňa odcestuje na šampionát do francúzskeho Angers, kde sa od 24. do 30. apríla stretne s domácimi hráčkami, Nórkami, Rakúšankami a Holanďankami. Z pätice družstiev prenikne do najvyššej kategórie MS najlepšie a najhoršie, naopak, zostúpi do B-skupiny I. divízie.

„Určite máme šancu uspieť, ale všetky tímy pricestujú na turnaj s rovnakým cieľom. Čaká nás veľká bitka o jediné postupové miesto. Musíme dať hlavy hore a bojovať spolu pre Slovensko,“ uzavrela Hlinková, ktorá nechýbala v najcennejšom drese ani na novembrovej olympijskej kvalifikácii vo Švédsku. 


Ďalšie články