Dokonalý záverečný obrat zabezpečil Slovenkám druhé miesto na turnaji

VAUJANY (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia zvíťazila v záverečnom zápase na Turnaji štyroch krajín vo francúzskom Vaujany a obsadila konečné druhé miesto. Zverenky fínskeho trénera Arta Sieppiho ešte na začiatku 52. minúty prehrávali s domácimi hráčkami 1:3, ale vďaka trom gólom v rade triumfovali 4:3 po predĺžení. Rozhodujúci zásah si pripísala Lívia Kúbeková.

Slovenky začali proti účastníčkam najvyššej kategórie majstrovstiev sveta lepšie. Po prvej tretine viedli najtesnejším rozdielom 1:0, keď sa presadila Emma Plankenauerová. Domáce hráčky však v prostrednej časti otočili skóre. V 27. minúte vyrovnala Clara Rozierová a o päť minút neskôr využila presilovku Estelle Duvinová.

V dueli plnom vylúčení mali oba tímy dostatok početných výhod. Na začiatku tretej tretiny Slovenky nezužitkovali prevahu piatich proti trom a v 48. minúte inkasovali dokonca pri vlastnej presilovke o jednu hráčku. Vedenie domácich zvýšila v oslabení opäť Rozierová. Krátko po treťom inkasovanom góle kouč slovenského tímu siahol po oddychovom čase a jeho zverenky predviedli dokonalý obrat. V závere riadneho hracieho času najskôr znížila Annamária Suráková, Lucia Halušková pri hre bez brankárky vyrovnala a v 39. sekunde predĺženia rozhodla Lívia Kúbeková. 

Hlas po zápase:

Arto Sieppi, tréner SR ženy: „V prvom rade som hrdý na celý tím za prácu, ktorú odviedol počas takmer týždňového pobytu vo Francúzsku. Dievčatá absolvovali sedem tréningov a tri medzinárodné zápasy, v rámci ktorých išli na maximum. Hráčky tvrdo pracovali aj mimo komfortnej zóny, čo ma veľmi potešilo. Keď sa pozriem na dnešný duel, musím oceniť bojovnosť. Nevzdali sme sa ani za stavu 1:3. Dokázali sme sa postupne gólovo dotiahnuť a nakoniec rozhodnúť v predĺžení. Je to veľmi cenné víťazstvo pre samotné dievčatá, ale aj ženský hokej na Slovensku. Sme však stále len na začiatku skvelej cesty.“

Turnaj štyroch krajín – Vaujany (Fr.):

Slovensko ženy – Francúzsko ženy 4:3 po predĺžení (1:0, 0:2, 2:1 – 1:0)
Góly:
9. Plankenauerová (Košecká, L. Šuliková), 52. Suráková, 60. L. Halušková (Suráková), 61. Kúbeková (Nemčeková) – 27. Rozierová (Jureová, Baudritová), 32. Duvinová (Rozierová, Quartová), 48. Rozierová (Duvinová).
Vylúčené: 7:10 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, 422 divákov

Zostava SR ženy: Látková – Gáborčíková, Leskovjanská, Vysokajová, A. Šulíková, L. Šuliková, Drábeková - Ištocyová, Nemčeková, Čorňáková, Šimnová, R. Halušková, L. Halušková, Kúbeková, Rumanová, Košecká, Korenková, Plankenauerová, Kapičáková, Suráková. Tréner: A. Sieppi. 

Konečná tabuľka turnaja
1. Maďarsko 3 2 0 0 1 6:4 6
2. SLOVENSKO 3 1 1 0 1 10:8 5
3. Francúzsko 3 1 0 1 1 6:7 4
4. Nórsko 3 1 0 0 2 7:10 3


Ďalšie články