Do Zvolena si ho stiahli pre maródku. Čulík verí v extraligový debut

PIEŠŤANY (SZĽH) – Nabitý hokejový progra v týchto dňoch zažíva obranca Filip Čulík. Zvolenský odchovanec, ktorý začal aktuálny súťažný ročník v tíme centralizovanej prípravy reprezentácie do 18 rokov, bol v ostatnom čase povolaný na tréningový proces späť do svojho materského klubu. Popri tom odohral niekoľko zápasov za zvolenské farmárske družstvo v Žiari nad Hronom, z ktorého odbehol vypomôcť aj reprezentácii do osemnásť rokov na zápas TIPOS Slovenskej hokejovej ligy proti Žiline.

Hokejový vak aj doma

Summa summarum, za posledných sedem dní odohral štyri súťažné prvoligové zápasy. A to zápasom so Žilinou v drese osemnástky sa výpočet nekončí. „Zajtra (v stredu – pozn. aut.) ma čaká ďalší zápas za Žiar nad Hronom,“ vysvetľuje Čulík. „Bezprostredne po zápase so Žilinou odchádzam do Žiaru, aby som bol už na rannom rozkorčuľovaní so Žiarom. S tímom potom cestujem na zápas do Topoľčian, odkiaľ sa po stretnutí presuniem zase naspäť do Zvolena k mužom,“ približuje svoje najbližší itinerár.

17-ročného obrancu tak čaká porcia zápasov, ktorá rozhodne nie je štandardná, a to ani v kategórii seniorov. Čulík si napriek bohatému zápasovému programu pochvaľuje možnosť pôsobiť v TIPOS Slovenskej hokejovej lige. „Tých zápasov za posledné dni je veľa, ale sú kvalitné a dávajú mi do kariéry veľa. Síce pendlujem medzi jednotlivými mužstvami, takže sa musím prispôsobiť kolektívu či rozdielnej taktike, ale dá sa to zvládnuť,“ prezradil samotný obranca.

Filip Čulík. Foto: Jakub Homoľa

Filip Čulík. Foto: Jakub Homoľa

S neustálym pendlovaním medzi rôznymi družstvami prirodzene súvisia aj určité logistické ťažkosti. S istou dávkou zveličenia by sa dalo povedať, že za posledné dni si Čulík svoj výstroj zbalil a vybalil viackrát než v doterajšom priebehu celej sezóny. „Prakticky po každom zápase si musím baliť ešte nevyschnutý výstroj späť do vaku. Niekedy sa stane, že sa vrátim do Zvolena už neskoro večer, keď sa už nedostanem na štadión. Potom si musím výstroj brať domov, kde mi ten nevyschnutý výstroj potom zapácha,“ hovorí s úsmevom. „To je však len detail. Každý jeden zápas medzi mužmi je pre mňa obrovskou školou, za ktorú som vďačný,“ dopĺňa.

Zvolen si ho stiahol pre maródku

Čulíkovo hektické obdobie spojené s množstvom presunov a pendlovaním medzi družstvami sa začalo ešte koncom decembra, keď si realizačný tím úradujúceho majstra TIPOS Extraligy stiahol svojho odchovanca z reprezentácie do osemnásť rokov. „Zvolenu vypadlo veľa obrancov. Zhruba dva až tri týždne dozadu si ma preto stiahli z projektu späť k sebe,“ vysvetlil zvolenský rodák, ktorý je ostatné dni plne zaradený do tréningového cyklu zvolenského áčka. Na prvú príležitosť v zápase TIPOS Extraligy síce mladý obranca ešte len čaká, verí však, že už čoskoro príde. Možno ešte aj pred jeho 18. narodeninami, ktoré oslavuje v stredu, 19. januára.

Miernym optimizmom môže Čulíka napĺňať aj to, že vo Zvolene nemá okrem Maroša Jedličku v súčasnosti stabilné miesto žiadny z mladších hráčov, ktorých musia extraligisti povinne nasadzovať. „S trénermi som v denno-dennom kontakte. Dali mi najavo, že by mi chceli dať príležitosť vo Zvolene aj v extraligovom zápase. Prioritou však je, aby som hrával pravidelne a dostatočne, aby som mal priestor na ľade mohol sa vyhrať. To je aj dôvod, pre ktorý hrám hlavne za Žiar nad Hronom. Určite by ma však potešilo keby som dostal možnosť štartu aj v extralige.“

Filip Čulík. Foto: Jakub Homoľa

Filip Čulík. Foto: Jakub Homoľa

So skúsenosťami z projektu

Do svojho extraligového debutu sa však Čulík musí zatiaľ uspokojiť so zápasmi v drese nováčika druhej najvyššej TIPOS Slovenskej hokejovej ligy, s ktorým Zvolen spolupracuje na farmárskej báze. To napokon vidno aj na zložení trénerského štábu Žiaru nad Hronom. „Žiar nad Hronom trénuje Norbert Javorčík, ktorý pôsobí aj pri juniorke Zvolena. Komunikácia medzi realizačnými tímami Žiaru a Zvolena je tak intenzívna,“ hovorí Čulík, ktorý si možnosť pôsobiť v Žiari pochvaľuje. „Za priestor a príležitosť hrať v Žiari som veľmi vďačný. Je síce pravda, že prvé dva zápasy za Žiar som sa ešte oťukával, keďže som bol nový v tíme a musel som sa adaptovať na nový systém a spoluhráčov. Ďalšie zápasy som sa už do toho dostal naplno, zároveň som dostal od trénerov aj viac priestor na ľade, takže v tomto smere sa nemôžem sťažovať.“

Pre odchovanca zvolenského hokeja nepredstavoval presun do Žiaru nad Hronom z hľadiska úrovne hokeja žiaden významný skok. V rovnakej súťaži, teda TIPOS Slovenskej hokejovej lige, už totiž pred svojím príchodom na Pohronie odohral štrnásť zápasov za družstvo reprezentačnej osemnástky, ktoré v druhej najvyššej súťaži taktiež pôsobí. Čulík priznáva, že nadobudnuté skúsenosti mu v zápasoch za Žiar pomohli. „Samozrejme, v projekte som nadobudol mimoriadne cenné prvoligové skúsenosti. Presun k Žiaru tak v tomto smere bol ďaleko jednoduchší ako keby som nemal za sebou žiadne zápasy v SHL.“

Ambíciou účasť na majstrovstvách

Ako sa však ukázalo aj v utorok, ďalšie štarty v druhej najvyššej súťaži si do konca sezóny nepripíše len v drese žiarskych indiánov. Utorkový štart za osemnástku proti lídrovi druhej najvyššej súťaže zo Žiliny bol síce do značnej miery vynútený absenciami v tíme trénera Ivana Feneša, ako však hovorí samotný hráč, za projekt by mal nastupovať v zápasoch aj v ďalších týždňoch. „V nedeľu som odohral zápas sa Žiar nad Hronom a po zápase som sa presunul klasicky do Zvolena. Priznám sa, že som nerátal s tým, že by som nastúpil aj za projekt osemnaśtky. Tréneri vo Zvolene však komunikovali s trénermi reprezentácie a spolu sa dohodli, že by som mal chodiť na zápasy za projekt, keďže ten hrá v súčasnosti už len jeden zápas za týždeň.“ 

Filip Čulík. Foto: Jakub Homoľa

Filip Čulík. Foto: Jakub Homoľa

Do tréningového procesu s osemnástkou by však zatiaľ nemal byť zaradený naplno a s reprezentáciou pred zápasmi absolvuje len ranné rozkorčuľovanie. To môže byť určitou komplikáciou pri adaptácii pri presune do reprezentácie. „Je to určite iné, ako keď som celý čas s tímom v projekte,“ priznáva Čulík. „Na druhej strane, bol som tu štyri mesiace, taktika sa za ten čas nezmenila a aj spoluhráči sú tí istí. Z tohto pohľadu to nie je nejaká veľká prekážka a dá sa rýchlo na to zvyknúť a adaptovať,“ prezrádza.

Projektové družstvo reprezentácie do osemnásť rokov čakajú podľa aktuálnych plánov v druhej najvyššej súťaži už len posledné tri zápasy. Po nich však nasleduje asociačná prestávka, cez ktorú majú zverenci Ivana Feneša naplánovaný medzištátny Turnaj Vlada Dzurilla v konkurencii rovesníkov z Bieloruska, Nemecka a Švajčiarska. Zároveň je to pre osemnástku posledná turnajová previerka pred aprílovým vyvrcholením sezóny, ktorými budú majstrovstvá sveta divízie I skupiny A v Spišskej Novej Vsi.

Prirodzene, v projekte nie je žiaden hráč, ktorý by sa do záverečnej nominácie na majstrovstvá sveta nechcel dostať. Sám Čulík vníma, že s blížiacim sa termínom majstrovstiev sa začína aj boj o obmedzený počet miesteniek v nominácii na svetový šampionát. „Práve v zápasoch má hráč priestor ukázať, čo v ňom je a tým presvedčiť trénerov o tom, aby si ho vybrali do tímu na majstrovstvá sveta. Majstrovstvá sveta do osemnásť rokov väčšina hráčov absolvuje len raz v živote a reprezentovať svoju krajinu je to najviac, čo môže hráč dosiahnuť. Každý z nás sa chce na majstrovstvách predstaviť. Ja nie som výnimka. Robím všetko pre to, aby som si svoje miesto vybojoval. Či sa mi to podarí, to už je na tréneroch, ale verím, že šancu na to, aby som sa dostal do tímu mám slušnú,“ uzavrel Čulík.